Nuray KAYA
Hep hatırla
25 Mart 2019 Pazartesi

Zaya ve Nadia’nın  karşı karşıya geldiği o ilk sahne cesaretin tanımıyla ilgili  yeni bir sorgulama sürecine sokar izleyicisini.  Zira cesaret, korkusuz olmak değildir. Korktuğun  halde  karşındaki insana, önünde uzanan zifiri karanlığa, belirsizliğe adım atabilmektir.

Rayhana’nın yazdığı, Olcay Poyraz Bertrand’ın çevirdiği ve kocası Yves Bertrand anısına sahnelenenBu yaşta hala saklanarak sigara içiyorum”  isimli tiyatro oyunu hikayeyi içselleştirmeyi başaran  izleyicinin vicdanına,  toplumun belleğine, yerkürenin magmasına doğru yakılan bir ağıttır.  Gözü güzel yapanın rengi değil  derinliği olduğunu hatırlatan  bir işarettir.

Birini derinden değil yüzeyden sevmeyi tercih ettiğinde ya da sevmekten vazgeçtiğinde sadece  iki kişi arasında kurulan o güzel bağa değil  dünyanın döngüsüne de zarar veriyorsun.  Yaşamla kurduğu tüm bağlarda karşısındakine “zafer kazanmak” olarak yaklaşanların hepimizin hayatında  kara delikler açtığının sahnede vücut bulmuş halidir.

Tam da bu sebeplerden dolayı  tiyatro oyunu, umudunu kararlılığından ve gücünü doğadan alan milyonlarca kadının yaşam mücadelesinin özetidir de bir anlamda.

Sadece oyunun geçtiği Cezayir coğrafyasında değil tüm dünyada kadınların katledilişine, özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik adımlara çanak tutan herkese, ”Yaşamın her alanında ve üretimin  tüm aşamalarında  var olmayı sürdüreceğiz. Ellerini bedenimden, bakışlarını bakışlarımdan, bir lağıma dönüşmüş kelimelerini hayatımdan çek deme şeklidir.

Sevgili Gülder Pınar yönetimindeki Tiyatro Pınarı’nın sahneye koyduğu oyun kalbimize tutulan bir  ayna olduğu için  bunca sevildi, beğenildi.

ÖTEKİYİM, ÖTEKİSİN, ÖTEKİ
Herkesin kendi gibi olmayanı, düşünmeyeni, yaşamayanı örselediği bir çağda birbirimizi en çok yaralarımızdan tanıyor ve yine en çok o yaralardan kanatıyoruz.

Enseyi karartmayanlar tıpkı oyundaki gibi, “Yaranı aç ve göster. Hikayeni anlat ki seni anlayabileyim” diyecek güzellikte koruyor kalbini. En kıymetlilerimizden Shakespeare belki de bu yüzden yaşadığını sığ gecelere ve sığ sevişmelere teslim etmeyecek kadar kararlı olanları, “Seni bir yaz gecesiyle kıyaslayacak mıyım?” sözleriyle kucaklayıp  hikayenin dışına ve  zamanın üstüne çıkıyor.

Virajı dönerken sağlam durmak sadece sahnedeki kadınlara değil hepimize çok yakışıyor.

Hayatın hem karmaşık  hem de çok basit bir denklem oluşu  gerçeği de gücünü buradan alıyor. Nehir, yüksek debide ne kadar akarsa aksın zamanla sakinliyor.

Yanlış yöne gittiğini anlamanın yolu da bazen oraya varmaktan geçiyor. İnsan dinlediklerini zamanından önce işitmiyor. Bedelini ödemekten korktuğun ne varsa en ağır sınavına dönüşüyor. Sen anlamamak da direndikçe de hayat,  alttan alınan ders misali  tekrara düşürüyor. Karşındakine zorla dayattığın her şey  ilk önce seni eşiğin dışına, yaşamın kıyısına selden geriye kalan çöp misali atıyor. 

Olmuşla edilen kavganın mutsuzluğu derinleştirdiğini öğreniyorsun. Bir canlıyı, annesinin gözbebeği olduğu için sevmeyi öğreniyorsun. Tezer Özlü’nün mısraları gibi yaşamdan, kentlerden, gülüşlerden geçiyorsun. Bunu hep hatırla.

 Tiyatro Haftası etkinlikleri kapsamında Ünal Gürel Sahnesi’nde yeniden izleyicisiyle buluşacak oyunu izlemeyi düşünürseniz şayet, o anda bir kuşu özgür yapanın kanatları değil içindeki kararlılık olduğunu hatırlayın olur mu?

İyiliği hatırlamak, kötülüğü unutmak bir çaba gerektirdiği için zordur derler ya hani!.. Siz zoru seçin ve bir ihtimale tutunun.

Dünyayı yeniden anlamlandıranların safına yaşama kattığınız güzelliklerle katılın.

Sanat, bilim, edebiyat tüm gücünü buradan alıyor. Hayat, gerçek değerine bu şekilde kavuşuyor.

En içten sevgilerimle…

Not: Habertürk Gazetesi’nin yayın hayatına son  vermesi nedeniyle bir süredir yazılarıma ara vermiştim. Bu güzel ailenin çatısı altında, dilim döndüğünce bugünden itibaren haftada bir gün  yazmaya başlıyorum. İlk yazımın tebessümü ve karınca kadarınca her daim şifa niyetine… Saygı, sevgi ve dostlukla…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Siddete hayir 12 Nisan 2019 Cuma 09:58

Ben 2 yil kadar once sizin kadn sağlığı derslerinize katılmıştım nuray hanım. Ismimi acik açık belirmeyeceğim çünkü eski kocamdan çok cektim.Kim oldugumu anlamasin bilinmesin.derste bir öğrenciniz size gözleriniz ne güzel hocam demişti. Hatta kilonuzu da sormuştu. Herkes sizin kiloya takmıştı kendimiz 80 kilo olunca hatirladiniz mi bilmem. Cinsellik dersindeydik hocam.Siz onemli olanin görüntü degil zeka ve akil oldugunu anlattiniz. Toplumun dayattığı guzellik kaliplarini yikin o duvarlar sizi hapsetmesin dediniz. Bir kadina en yakışan şey kendi degerini bilmesi onu degersiz hissettirene direnmesi demistiniz. Şiddet bir kader değildir ve laiklik bir toplumun özelliklede kadınlar ve çocukların oksijenidir demistiniz. Ben o cumleler sonrasi nefes almaya basladim hocam. Cok seviyorum sizi. Okurken dinlerken iyi geliyorsunuz.Keşke o dersleriniz hep olsa. Kadınlar faydalansa. Hocam bu yasta hala saklanarak sigara içiyorum oyunu izlediğimde o dersi hatırladım bu yuzden. Laiklik bir kadının nefesi getcekten.O boşanan kiz ne guzel savundu laikligi sahnede. Canim kiz kardesim hepsi...Oyuncuları tebrik ederim.interetim yoktu anca yazabildim hocam. Sizi cok seviyorum nuray hocam. Kiz kardesim kadar yakin buluyorum kendime.Yolu açık olsun tüm kadınların.

Yorumu oyla      4      5  
Kara Murat 7 Nisan 2019 Pazar 22:23

"İyiliği hatırlamak kötülüğü unutmak bir çaba gerektirdiği için zordur derler ya hani!.. Siz zoru seçin ve bir ihtimale tutunun" Nuray hanım, şu cümlenizi ezberledim. Sanırım tüm mesele burada yatıyor. Ben de bir ihtimale tutunup "Bu yaşta hala saklanarak sigara içiyorum" oyununa gittim. Tüm oyuncuları ayakta alkışlayıp döndüm. 12 Öfkeli Adam'da çok iyiydi bu arada. Belki sizinle tanışırız orada demiştim.Gelmediniz sanırım. Onu da sizin kaleminizden okumak isterim.

Yorumu oyla      4      5  
Hatice ve Murat Siper 29 Mart 2019 Cuma 23:37

En umutsuz zamanlarda bile mucadele ruhunu hissettirmeyi başaran keyifli kalemlerdensiniz okuduğum kadarıyla Nuray hanim. "HEP HATIRLA" isimli yazınızi birkac gun once tesadüfen okuduk. Bileti aldik. Sizi bu yazıyla tanıdık. Bu gece de tiyatro oyununu eşimle izlemeye gittik. Size bunu cuma gecesi izledigim oyun sonrası yaziyorum. Umarım hem okur hem de oyunculara ve sahne arkasinda emek veren herkese de iletirsiniz. Benim için yazınizin çıkış noktası olan Zaya ve Nadia kadar cocuk gelin dramı, çocuğu olmuyor diye toplumsal baskı hisseden öğretmen, şiddetten bıkmış hamamın masajcısı, evliliğe çıkış yolu olarak sarılan kızımız, oğluna hamamda kız arayan kadar eski gelinine saldıran kaynana da cok iyi islenmisti. kisaca her biri çok başarılıydı. Tebrikler hepsine. Siz de oyundan yola çıkarak herkesin kendinden bir şeyler bulacağı bir yazi yazmışsınız. sadece bir tiyatro haberi değildi ve kaleminiz çok keyifli. Nuray hanım Sizi yakından da tanımak sohbet etmek isteriz.Iyi ki bu oyunu izledik. Her sehre gitmeli bu kadinlar. Biz cevremizdeki herkesi oyuna yollayacagiz. Yeni tavsiyeler bekliyoruz sizden. Umarım mesajımı okursunuz ve iletirsiniz" BU YAŞTA HALA SAKLANARAK SİGARA İÇİYORUM" ekibine.

Yorumu oyla      4      5  
Okan Serven 26 Mart 2019 Salı 09:54

Tebrik Ederim Nuray Hanım Seninle Gurur Duyuyoruz

Yorumu oyla      4      5  
İsimsiz 26 Mart 2019 Salı 09:43

Oyun şahaneydi valla.mutlaka izleyin.keşke Aydına da gitseler. Nuray hanım çok güzel yazmış.insan izlemese ayıp eder. Cidden harikaydınız .

Yorumu oyla      4      5  
Mehmet 26 Mart 2019 Salı 09:40

Eee süpet habet bu.politika haberleriniz gibi yazılar da tam yerinde.

Yorumu oyla      4      5  
Ayşe Yıldız 26 Mart 2019 Salı 09:39

Zaya aynı ben.Boşanan kadının hissettiği aynı ben.oğlum oğlum diyen eski kaynanam da oyundaydı.?? ama tekrar izleyeceğim.röportajı okuyup gitmiştim şimdi bu yazıdan sonra yine gideceğim.hiç böyle bakmamıştım oyuna.zayam canım zayam ilk başta kıyafetin nedeniyle canım sıkılsa da kıyamam gözyaşına. Hepiniz çok iyiydiniz.siz de iyi ki yazdınız.hrp böyle her yerdeyiz nuray hanım.

Yorumu oyla      4      5  
Emine ay 26 Mart 2019 Salı 09:35

Çok güzel bir haber bu.Nuray hanım bir de yeni bir roman yazsanız.Bavul'u okumustum. Altını çizdiğim cümleler vardı kitapta.bazn bakiyorm onlara.Sizi oradan tanıyorum.Buradada öyle cümleler var. Bu oyunu da izleyeceğim.Başarılar dilerim.

Yorumu oyla      4      5  
Ahmet kabı 25 Mart 2019 Pazartesi 22:20

Nuray hanım ege''de son söz ailesine hoş geldin doğru adrestesin senin yazılarını okumayı özlemiştik

Yorumu oyla      4      5  
Yasemin 25 Mart 2019 Pazartesi 22:17

Yorumlarınızla renk katacağınıza inanıyor başarılar diliyorum

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva