Ümit YALDIZ
Hayırcıların rengi kırmızı mı?
19 Ocak 2017 Perşembe

Başkanlık/Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik Anayasa paketi için AK Parti-MHP koalisyonundan beklenen sayıda fire olmadığına ve de TBMM’de gerçekleşen Kılıçdaroğlu-Bahçeli görüşmesinden de sonuç çıkmadığına göre referandum sathına girildiğini söyleyebiliriz.

Hatta sosyal medyaya baktığımızda ikinci tur oylamayı da beklemeden referandum sandığının kurulduğunu ‘evetçilerle hayırcıların’ amansız bir mücadeleye başladığını görüyoruz.

Tabi ki tartışmalar ‘sen-ben’ düzeyinin ötesine geçmiyor.

Hayırcılar ağırlıklı olarak yeni sistemin ülkeyi otoriter bir rejime sürükleyeceğini, diktatör yaratacağını iddia ederken evetçiler yanıt olarak tek partili yıllara gönderme yapıyor.

Tabi ki TBMM çatısı altındaki tartışmaların uzantıları bunlar…

Hayırcılar bir sonraki adımın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez “İlk 4 madde” olduğunu, meselenin sistem değil rejim meselesi olduğunu ortaya koyarken bazı AK Partili vekillerin TBMM kürsüsünden yaptığı açıklamaları da tezlerine destek olarak ortaya koyuyorlar.

Ve ‘Hayır’ cephesinin sosyal medyayı daha etkin kullandığını söyleyebiliriz. Bu noktada kendisini ‘Hayır cephesinde’ hissedenlerin kullandığı hatta önemli bir kesimin de profil fotoğrafı olarak tercih ettiği bir logo dikkat çekiyor.

Kırmızısı bir kare üzerine beyaz yazılmış ‘HAYIR’ yazısı…

Milli takım ve bayrağımızın renkleri!

Kimilerine göre de CHP kırmızısı…

Bazı farklı uygulamaları olsa da ağırlıklı olarak ‘kırmızı’nın tercih edildiği bir kampanya başlamış görünüyor. En azından sosyal medya üzerinden…

Kampanya süreçlerinde her detayın önemi büyüktür. Ama tercih edilen renkler yürütülen kampanyanın en önemli detaylarındandır. İnsanları belirli konuda ikna etmek, yönlendirmek bir algı yaratmak ve de yaratılmış algıyı doğru yönetmek için kuşkusuz renklerin gücünden faydalanılır.

Sosyal medyayı tararken bir süredir dikkatimi çeken kırmızı hayır logosu üzerine ‘bir bilenden’ önemli not okuma fırsatım oldu bugün.

Bir çoğumuzun merhum Başkan Ahmet Piriştina’nın tanıtım ekibinden tanıdığımız Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde seçim kampanyası ve kurumsal tanıtım adına yaptıklarıyla da dikkat çeken İzenerji Eski Genel Müdürü Ali Sabuktay…

Halen resmi olarak da Başkan Kocaoğlu’nun danışmanı…

Dahası İzmir ve İzmir seçmeni üzerine uzun yıllar kafa yormuş bir adam Sabuktay…

Haliyle onun da rengi kırmızı…

Ama kırmızı ve kırmızının kullanımına ilişkin son derece yerinde bir tespiti var. Hatta metni okuyunca bazılarınız erken bir uyarı olarak da not edebilir bunu.

İşte uzun yıllar direndiği sosyal medya ortamının çiçeği burnunda kullanıcısı Ali Sabuktay’ın Facebook hesabından yaptığı o paylaşım:

BİZİM ADIMIZ KIRMIZI (MI?)

Kırmızı zemin üstüne dişi yazıyla oluşturulmuş afili bir hayır logosu sosyal medyada hızla yaygınlaştı. estetiği hoşuma giden kırmızı logo, ilk bakışta işlevsel olarak da kapsayıcı. Solcuların büyük bölümü kırmızı sever, CHP’nin parti renkleri zaten kırmızı-beyaz, aleviler için iyi, ulusal hassasiyeti yüksek kesimlere bayrak rengi… HDP seçmenine her renk gider, 7 Haziran’da mor bile kullanmışlardı. Hayır cephesinde yer alacağı düşünülen hemen herkesi içeren bir renk kırmızı. Fakat hesap ortada; MHP’nin seküler seçmenini firesiz katsak bile, bu blok taş çatlasa % 43 eder referandumda.

Evet ama yetmez!
Bizim; “gene dene, gene yenil. Daha iyi yenil” e değil, kazanmaya ihtiyacımız var artık. OHAL koşullarında yaratılacak bir mucizeye ihtiyacımız var. Bunun da matematiği belli. Hayır diyen Saadet Partisi’nin seçmeni, AKP içinde ‘acaba’ diyenler, AKP ile geçişliliği olan MHP’liler, HDP’nin ak dediğine kara diyecek olanlar vs’nin oyları... Hayır’ımızın muhafazakârlık toplamı üzerinden tanımlanabilecek bu kesimi kapsayacak genişlikte olması lazım. Renk niteliktir. Kırmızı belli bir yelpazeyi nitelemektedir. Bütün hayatları boyunca kırmızıya vebalı muamelesiyle yaklaşan insanları, bizle beraber davranmaya ikna etmenin yolu, kendimizi dayatmak olamaz.
Ayrıca referandum iki değerli bir seçim… Evet ya da hayır... Her ikisinin de ayrı renkte bir pusulası var. ÖZAL’dan beri referandumlarda evet beyaz, hayır kahverengiyle temsil ediliyor. Rahmetli, kurnazlığını göstererek malum maddenin rengini Hayır’a vermişti. 2010’da da renk değişmedi. Büyük olasılıkla bu referandumda da bizi kahverengi bekliyor olacak. Siyasal iletişim açısından mantıklı olan, oy pusulasının rengine göre logoyu oluşturarak bilişsel ve duygusal şartlandırma yapmak...
Bütün bunlardan sonra şunu da söylemeliyim: sosyal medyadaki kırmızı akınına karşı değilim. Çünkü, hayırcıların çok moralsiz olduğunu görüyorum. Kırmızı, hiç olmazsa ilk planda bizi bir araya getirebilir, inanç tazelememizi sağlar. Yeter ki orada takılıp kalmayalım.

*
Bir bilenin kaleminden kampanyanın renk seçimi üzerine önemli bir teşhis, tespit ve de öneri.
Sizde farklı öneriler getirebilirsiniz. Yahut kırmızı-beyaz logonun AK Parti-MHP çizgisindeki milliyetçi seçmeni etkileyeceğini düşünerek savunabilirsiniz.

Şahsi kanaatim kırmızının seçim süreçlerinde daha çok CHP’yi çağrıştırdığıdır. AK Parti’nin geçen 15 yılda mavi, sarı hatta kahverengi tonlarını kullandığı seçimlerde CHP hep kurumsal rengiyle sahne aldı. Ve hepsinde yenildi.

Sabuktay’a bu açıdan hak veriyorum. Kırmızı belirli bir kesimi ilk etapta kucaklayabilir, harekete geçirebilir ama sonuçta son 15 yılda mağlup tarafın rengi olarak tescillenmiştir. Yani dünyada üzerine en fazla yatırım yapılan, düşünülen, kullanılan bir renk de olsa kırmızı siyasi açıdan şanssız, talihsiz bir dönem yaşamıştır Türkiye’de.

Sabuktay’ın kampanyayı sandıktaki oyun olası rengine yani kahverengi üzerine bina edelim önerisine Türkiye’nin heterojen yapısına gönderme yapacak başta bazı renklerin de düşünülebileceğini ilave ediyorum. Ve “sonuçta parlamenter sistemi çoğulculuk, cumhurbaşkanlığı sistemini de tek adamcılık olarak tanımlayanlara tek bir renkle kampanya yürütmek yakışmaz” diyorum.
*
Gördüğünüz gibi TBMM’deki ikinci turu beklemeden kampanya sürecine dair kafa yormaya başladık.

Umarım gerek hayır cephesi gerekse evetçiler için oldukça renkli, düzeyli bir kampanya dönemi yaşanır. Sonuçta kim hangi rengi kullanırsa kullansın Türkiye bir gökkuşağı ülkesidir.

Her rengin ayrı bir güzelliği vardır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmet 24 Ocak 2017 Salı 14:45

seçime kadar ne renk olur bilmem ama seçim akşamı 'HAYIR'cılar mor renk olacak ,o kesin..

Yorumu oyla      12      7  
Lombak 23 Ocak 2017 Pazartesi 11:27

Halkların kardeşliği dediler. Ne çıktı gördük. Analar ağlamasın dediler ne çıktı gördük. Barış dediler savaş çıktı. Renk, mozaik yok kardeşim. Beton var beton. Harca malzeme olmak isteyen varsa buyursun çünkü yakında beton donacak. Kararınızı verin gelin ya da ayrık otu gibi dışarıda kalın.

Yorumu oyla      11      8  
Gökkuşağı 21 Ocak 2017 Cumartesi 18:45

Kırmızı beyaz mavi sarı mor yeşil bütün renkler hayır'a çıkacak. Renklerin kardeşliği kazanacak!

Yorumu oyla      12      6  
Lombak 21 Ocak 2017 Cumartesi 13:31

İyi hadi bakalım inşallah diyeyim o zaman. Bir hayır çıksa rahatlayacağım.

Yorumu oyla      12      6  
Hayır! 20 Ocak 2017 Cuma 14:10

Milli irade, milli irade deyip meclisi saf dışı bırakıp milli iradeyi bir kişiye bağlamaya çalışmak ... Başkan olacak kişi her türlü suçtan yargılanabilecek ama diyorlar. Kim yargılayacak ? BAŞKANIN SEÇTİĞİ yüksek yargı. Kim yargılansın diyecek ? Başkanın seçtiği vekiller. Böyle bir komedi olur mu ? Başkan OHAL ilan edip kanun hükmünde kararname çıkarabilecek. Meclis ? Vekilleri seçecek , yürütmenin başı olacak , yüksek yargıyı atayacak, tarafsız cumhurbaşkanı ve parti genel başkanı olacak ... 😀 Resmen yasama-yürütme-yargı bir kişiye bağlanmış olacak. Böyle bir sisteme çıkarı olmayan hiçbir kimse evet demez. Başkanlık gelecek koalisyon olmayacak , istikrar olacak dendi ancak şimdi de MHP'den de bakanlar olacak deniyor. Daha sistem gelmeden koalisyon hesapları başladı. Bu nasıl iş ? Başkan isterse meclisi feshedebilecek. Sebep ? Milli irade ? Bu sistemin adı ister cumhurbaşkanlığı ister Türk tipi başkanlık olsun ama içeriği resmen tek adam rejimi. Dünyada bu tip örneklerin hangi ülkelerde olduğu malum. Bu sistemi getirip istenilen amaç nedir ? Türkiye'nin büyümesi mi yoksa başka amaçlar mı var ? Bahçeli fiili durum var, o yüzden destek verdim diyor. Yahu her fiili duruma göre anayasa mı değişecek ? Kişiye göre yasa mı değişir ? Bu mantıkla herkes kırmızı ışıkta geçsin , fiili durum var bundan sonra kırmızı ışıkta geçmek serbest mi densin?

Yorumu oyla      11      6  
20 Ocak 2017 Cuma 11:17

Evetçiler de kırmızı rengi kullanıyorlar. Hatta bu aralar solcular bilmem kaç yılında ülkücü bilmem kimleri öldürdü bunları biliyor musunuz diye sosyal medyada yazılar yazmaya başlamışlar. 😆😊

Yorumu oyla      11      5  
Murat 20 Ocak 2017 Cuma 10:54

Lombak yazı tam onu anlatmış. Ne CHPli ne MHPli ne HDPli var. Sadece HAYIR diyen vatandaşlar var. Aksi takdirde bölünürüz. Evet tıpış tıpış çıkar sandıktan.!

Yorumu oyla      14      6  
Lombak 20 Ocak 2017 Cuma 01:23

Hdpyi işe bulaştırırsanız asıl o zaman kaybedecek hayırcılar. Bu tarihsel hatayı chp yaparsa büyük kopmalar olur. Biji serok obamalar bize bu ülkeyi hediye etmedi. Biz kendimiz kurduk. Saçmalamayın.

Yorumu oyla      13      9  
ayten gülalp 19 Ocak 2017 Perşembe 22:04

Hayırların yüzde elliyi geçmesi tek hedef olmalı...

Yorumu oyla      15      6  
Haluk 19 Ocak 2017 Perşembe 20:39

Doğru bir analiz yapılmış. Kimseyi dışlamadan derdimizi anlatmalıyız. 1 oy bile çok şey değiştirir.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva