Nedim ATİLLA
Hacı Bektaş Veli’nin Makamında…
17 Ağustos 2017 Perşembe

“Balkanlarda Hacı Bektaş Veli’yi Aramak” demiştik, iki ay önce… 17 Haziran yazımızdan 6 hafta sonra Pir’in makamında ona saygı duruşunda bulunmak varmış. İki hafta önce Orta Anadolu’nun cennet köşesi Hacıbektaş’taydık… Demiştim ya; Anadolu'da Türk dili ve kültürünün korunmasına büyük önem veren Hacı Bektaş Veli, tüm Anadolu ve Rumeli'yi dolaşarak gelenek ve göreneklerimizi özümsemiş, bu zenginlikleri öğretilerinde kullanmış, düşünceleri ve yaşam felsefesiyle gönüllerdeki saygın yerini almıştır.

Hacı Bektaş Veli ve diğer düşün adamlarımızın fikirleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik ve çağdaş kimliğinin oluşmasına ve bu aydınlanma hareketinin sürdürülmesine önemli katkıda bulunmuştur.

Türkiye, sahip olduğu farklılıkları eşine az rastlanır bir kültür zenginliğine dönüştürerek, ulusal kaynaşmayı sağlayabilmiştir. Bu, çok az ulusun gerçekleştirebildiği büyük bir başarıdır. Bir kez daha yazalım Büyük Atatürk, “Ne mutlu Türk olana” dememiştir. “ Ne Mutlu Türküm Diyene” demiştir… Barış ortamının oluşturulması ve sürekliliğinin sağlanabilmesinin öneminin daha çok anlaşıldığı günümüzde, insana sevgi ve saygı temeline dayalı hoşgörünün yaşam biçimi olarak benimsenmesi zorunludur. Ancak bunun yardımıyla, farklı düşünce yapıları ve farklı algılama biçimleri bir arada yaşayabilecektir.

Hacı Bektaş Veli’den öğrendik: İnsanın, insan olmasından dolayı doğuştan bir değeri ve onuru vardır. Bu onun doğal hakkıdır. Bu hak nedeniyle, herhangi bir niteliğe ya da ölçüye dayanılarak insanlar arasında ayırım yapılamaz.

***

Ne hissettim biliyor musunuz Pir’in Makamında… “Bilgi çağı” olarak tanımlanan 21. yüzyılın başlangıcında Yüce Atatürk'ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” (Gerçek yol gösterici bilimdir) sözünü… Tıpkı bu söz gibi, Hacı Bektaş Veli'nin “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır, düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu” sözleri de yalnızca yaşadıkları zamanları ve geçmişimizi değil, bugünümüzü ve geleceğimizi de aydınlatmaktadır.


Yaşamı, düşünceleri ve dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun insana insan olduğu için değer veren Hacı Bektaş Veli, birlik, kardeşlik, sevgi ve hoşgörü çağrısıyla, farklılıklara karşın huzur içinde birarada yaşamanın yolunu göstermiştir.  Daha güzel yarınlar için, yaşamın her alanında çatışma yerine uzlaşmayı, kavga yerine hoşgörüyü, karanlık yerine aydınlığı seçmeli, Hacı Bektaş Veli'nin belirttiği gibi, geçmişe, bugüne ve geleceğe akılcı bir yaklaşımla bakmayı bilmeliyiz. 

Tüm dünyayı Hacı Bektaş Veli ve diğer düşün adamlarımızın insan sevgisine dayanan evrensel iletilerini anlamaya ve tüm farklılıklara karşın barış içinde bir arada yaşamaya davet etmemiz gerek.

Barışın temeli olan yüce kavramların öncülüğünü yapan Hacı Bektaş Veli'yi saygıyla analım…

***

Bu yazıyı 17 Ağustos günü yayımlanmak üzere hazırlamıştım. Çünkü Ağustos’un ortası Hacı Bektaş Veli’yi anma günleridir… Her yıl 15-17 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen Hacı Bektaş Veli Anma etkinlikleri bu yıl Hacıbektaş Belediyesi tarafından 13,14 ve 15 Ekim tarihlerine ertelendi. Burada yorum yapmak istemiyorum. İnşallah Ekim ortasında Hacıbektaş’tayız…

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şadan Gökovalı 17 Ağustos 2017 Perşembe 21:50

"Gencabdal Hakk''a ermek istersen Hak yoluna can baş vermek istersen Hakk''ın cemalini görmek istersen Gördüğünü ört, görmediğini söyleme." (Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi; Genç Abda - Dünya Güzeli tek mezar taşlı çifte sandukanın bulunduğu odanın duvarında asılı dörtlük)

Yorumu oyla      12      5  
Şadan Gökovalı 17 Ağustos 2017 Perşembe 21:43

Nedim ve dostlar. Hacı Bektaş-ı Veli Türbesinde, PİR''in makamından birkaç basamak yukarıda; Genç Abdal ile Dünya Güzeli''nin mezar odası duvarında asılı dörtlüğü anımsıyor musunuz? "Gencabdal Hakk''a ermek istersen Hak yoluna can baş vermek istersen Hakk''ın cemalini görmek istersen Gördüğünü ört, görmediğini söyleme.@

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva