Ahmet Aydın AKANSU
Greenpeace il il güneş enerjisini tanıtıyor
26 Ağustos 2016 Cuma

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyaları sorumlusu Reşit Elçin, güneş enerjisinin faydalarını anlattığı “Güneş Karavanı” ile İstanbul’dan çıkıp il, il ilçe, ilçe dolaşıp Zonguldak’a gidecek. İzmir Gündoğdu meydanında 3 gün kalan Greenpeace Güneş Karavanı, enerjisini üzerindeki güneş panellerinden aldığı güneş kafeteryasında konuklarına meyve suyu, çay, kahve de ikram etti. Güneş enerjisinin faydalarını, kömür santrallarının zararlarını anlatan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyaları sorumlusu Reşit Elçin, “Türkiye’de 4 tanesi faaliyette olmak üzere planlananlarla birlikte 17 termik santralin hayata geçmesi halinde Türkiye’de hava kirliliği ve iklim değişikliği daha hızla artacak. Termik santraller ithal kömürle çalışıyor ve yılda 7 milyon ton kömür tüketiyor” diyor. Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği (IPCC) örgütünün “Küresel ısınma çok ciddi boyutlara ulaştı. Dünyanın yağış alan bölgelerinde aşırı yağışlarla sel felaketleri, kurak bölgelerde ise daha büyük kuraklık yaşanarak bitki ve hayvan türlerinde yok olmalar baş gösterecek” açıklaması gerçeğe dönüşmeye başladı. Ulusarası Enerji Ajansı (IEA) jeotermal, biyoyakıt, güneş ve rüzgârdan oluşan yenilenebilen enerji kaynaklarının etkili kullanılması halinde atmosfere karbon salımının yılda 2,5 milyar ton azalacağını açıklıyor.

Aydın Otomotiv her müşterisi için ağaç dikecek

Küresel ısınmanın artmasıyla dünyada gittikçe yaygınlaşan “karbon ayak izi” tartışması, ülkemizdeki çevreci sivil toplum kuruluşlarının da birinci sosyal sorumluluk çalışması haline geldi. Karbon ayak izi, en anlaşılır tanımıyla her insanın yaşamsal faaliyetleri sonucu doğada meydana getirdiği karbondioksit miktarıdır. İzmir’de 65 yıldır otomotiv sektöründe marka haline gelen ve Chrysler, Jeep ve Dodge, Lancia’nın Ege Bölgesi’ndeki ilk yetkili servisi olan Aydın Otomotiv, her müşterisi için bir ağaç dikerek çevreye verdikleri zararı azaltmaya çalışacak. Genel Müdür Ajlan Aşıcı, “Sosyal sorumluluk çalışmalarımız kapsamında 2 bin 600 müşterimiz adına bir ağaç dikerek İzmir’deki karbon ayak izimizi azaltmaya çalışacağız” dedi.

İki zeytin sevdalısını biraraya getirdim

Biri doktor diğeri hukukçu. Ortak sevdaları zeytincilik. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimi, bir dönem Türkiye futbol milli takımına doktorluk yapan Doç. Dr. Levent Köstem, 20 yıl önce başlayan zeytincilik merakını Çeşme yolu üzerine kurduğu zeytincilik müzesi ile taçlandırdı. Ege’deki köyleri ve kasabaları gezip eski zeytin işliklerini satın alıp müzesine koydu. İzmir’deki 25’nci noterin sahibi hukukçu Bekir İşlek’in zeytincilik sevdası da Köstem gibi eskilere dayanıyor. Yaşamının büyük zamanını zeytin ağaçlarının yaşatılması, insanlara olan faydaları, günümüze kadar gelen tarihçesini araştırıp “Didim’de Zeytini Meltemler Sular” kitabında toplayan Bekir İşlek’in 2016 Ulusal Zeytinyağı Kalite Yarışması’ndan soğuk sıkım dalında altın madalyası bile var.

Değişik il ve ilçelerde “Asırlık Zeytin Ağaçları” fotoğraflarım nedeniyle tanıdığım bu iki kıymetli insanı biraraya getirip fikir alışverişi yapmalarını sağladım

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva