Harun ÖZDEMİR
Geleceğin Türkiyesi
29 Ağustos 2016 Pazartesi

Türkiye 2023’e kadar çözmeyi düşündüğü sorunları çözemezse “Ne yapalım kaderimiz böyle!” diyemez. Ne yapar eder, 2023 olmazsa 2030’a kadar bir şekilde çözer!  

Bu kadar iddialı bir yargıya nasıl vardığımı mı merak ediyorsunuz;

-Türkiye’yi “Cumhuriyetin 100. Yılı 2023”e hazırlayan ilk kitabı ve projeler serisini “İzmir 2023” kitabımda anlattım.
-“2053 Ütopyadan Gerçeğe Gelecekte Kentsel Yaşam” adlı kitabımda da Türkiye’yi İstanbul’un fethinin 600. Yılına hazırlayan projeler serisini yazdım.

İzmir 2023’te yer alan projeler, teşekkür dahi edilmeden ve kaynak gösterilmeden Ak Parti, CHP ve MHP belediyeler ve Hükümetleri tarafından kullanıldı!  

2004’te hayal denilen projelerin çoğu ya uygulandı ya da başlandı ama bitirilemedi. Er veya geç bir şekilde bitecek.
Çok önemli bir konu hariç!
Ona kimse dokunmadı!

Bunun farkında olan kaç kişi var, merak ediyorum!

Türkiye 800 bin km² ve 80 milyonluk bir ülke. Bizde birçok yenilik parça parça ama bulunduğu ortamla uyumsuz bir şekilde uygulanır.
Sorulduğunda birkaç yıllık aramadan sonra şöyle bir cevap gelir, başıma geldiği için yazıyorum:
Bu fikirler 17, 26 bir kısmı da 1973’te meğer projelendirilmiş, gerçekçi bulunmadığı için de rafa kaldırılmış!” denir.
Bu bilgiye devlet ancak 6 yıllık araştırmadan sonra ulaşır!

Bunu en açık ve keskin ifadelerle anlatmak isterim:
Yaşamı boyunca orijinal bir cümlesi olmayanlar, makam ve mevki mücadelesinde parmak ısırtacak çalımlar atabilirler. Ülkedeki sistem de iyi çalım atananları ödüllendiriyorsa, dünyanın en parlak görüşleri de sunulsa değeri yok!

Yeni bulunmuş bir makinanın her bir parçasını ülkenin farklı diyarlarına serpiştirseniz bu makine nerede çalışır?!
Hiçbir yerde!
İşte bizdeki yenilikçilik ve yaratıcılık da böyle!

Biri bir görüş mü geliştirdi, ilk yapılacak iş, bu yenilikleri ortaya koyanların başını ezmektir!
Sesini çıkaramayacak hale getirmektir!
Kısa bir süre unutturup sonra da “Ben yaptım!” diyecek zamanı kollamaktır!

Bu olayları yaşamış, başı ezilmiş biri olarak söylüyorum:
Oysa; kimsenin “yaratıcı görüşlerden” ve görüş sahiplerinden korkmasına gerek yok! Çünkü yaratmanın makam ve mevki gibi bir hırsı yoktur; olamaz da!
Kafa ezmek de ne demek!
Yararlanmak dururken!...
Değil mi?!

Gelelim Türkiye’nin kısa ve orta vadede çözülmesi gereken hayati sorunlarına:
Türkiye’nin sorunları yeni kurulacak 12 Bölge Büyükşehirde çözülebilir.
Uygarlıktan kopmadan gelecek hakkında neyi tasarlıyorsak, onu mutlaka “bir kent” modeli içinde düşünmek zorundayız. Bugün içinde yaşadığımız kentler; tasarı zevkimizi ve yeteneğimizi köreltmiş olabilir.
Bu demektir ki, bütün sorunların sıfırdan ele alınacağı “geleceğin kentleri” üzerinde düşünmek zorundayız.

Türkiye’nin büyük şehirlerinin tamamını Türkiye üzerinden geçmesini istediğimiz dünya hava, kara, demiryolu ve limanları ile bir şekilde ilişkilendirmeliyiz. Yatırımların amacı bu olmalıdır.

Geleceğin sektörleri, uygulama ve yatırım alanları, askeri bölgeler, tarım, sanayi, konut ve iş siteleri, eğitim, sağlık, dinlenme, turizm… ülke içi ve dışı rekabet pazarları ve en önemlisi ortalama istihdam miktarı… daha doğrusu her ne öngörülüyorsa veya çözmek istiyorsak… bunların tamamını yeni 12 Bölge Büyükşehir modelinde projelendireceğiz.  

Bölge Büyükşehir modeli yenidir başkanları Hükümetler tarafından atanan ve örneğin “İzmir, Manisa, Aydın” gibi birden fazla komşu ili kapsayan bir planlama alanını içerir…
Bunun için dünyanın önemli plan, proje, danışmanlık ve düşünce kuruluşlarından destek alınabilir.
Örneğin İzmir’den Van’a gün aydınlığında uçan biri, yorulmadan Anadolu’yu bir uçtan diğerine gözlemlediğinde ülke topraklarının bomboş olduğunu, bir ağaçlandırma dahi yapılmadığını görecektir. 
Ülke adeta beyaz bir sayfa gibi! O nedenle 12 Bölge Büyükşehir yereye kurulacak diye kimse endişelenmesin!
Daha fazlası bile kurulabilir!

***

Gün gelecek, bir irade ortaya çıkacak, halk ağırlığını ülkenin her karış toprağının ekonomiye ve sosyal yaşama kazandırılmasından yana tavrını koyacaktır.

Böylece Türkiye’nin her bir metrekaresi, coğrafi özelliklerine göre ekonomiye kazandırılacaktır. Uçsuz bucaksız topraklar sonunda imar edilecek, işlenecek, yeşillenecek, uca ve bucağa kavuşacaktır.

Bu da ancak yeni Türkiye’yi gelecek zamanlara taşıyacak yeni 12 Bölge Büyükşehir projesi ile mümkün olabilecektir.

Köhne alışkanlıkların yuvası eski kentlerde yaşam devam ederken, her Bölge Büyükşehrinin azami büyüklüğü 750 bin konut, 250 bin kamu ve özel sektör iş yeri olacaktır.

Bölge Büyükşehirlerinin azami büyüme marjları yasayla belirlenecek ama bir anda 750 bin konutun 250 bin iş yerinin inşasına başlanmayacaktır. Halkın serbest seçimi, yeni kentlere doğru yöneldikçe baştan belirlenen büyüklüğe ulaşıncaya kadar yapılar talebe göre inşa edilecektir. Azami rakamlara ulaştığında ise duracaktır.

Yeni kentlerin planlaması geleceğin teknolojileri, ekonomileri, üretim ve hizmet sektörleri, dinlenme, spor ve eğlenme… ihtiyaçları dikkate alınarak planlanacaktır.

12 kentte yapı faaliyetlerine aynı anda başlanmayacağına göre öngörülemeyen durumlar karşısında planlarda ve projelerde revizyon yapılabilecektir. Kentler ne kadar iddialı olursa olsun, bitinceye kadar revizyona açık olacaktır.

12 Bölge Büyükşehirin tasarımları birbirinden farklı olabilecektir. Farklılıkları öncelikle coğrafi özellikler, iklim, halkın talepleri, dünyanın geleceği ve Türkiye’nin vizyonu, kent profesyonellerinin önerileri… belirleyecektir. 12 şehir bittiğinde 9 milyon konut, 3 milyon da kamu ve özel iş yeri yapılmış olacaktır.

Şu an yenilenmesi gereken konut ve iş yeri sayısı yaklaşık 15 milyon olduğuna göre 12 milyon yeni konut ve işyeri, yeni 12 Bölge Büyükşehirde yapıldığında, Türkiye’nin dünya standartlarının üzerinde yeni 12 kenti olacaktır.
Bu yaklaşık 80 milyon nüfusun yarısının bu kentlerde yaşayacağı anlamına gelecektir…

İsteyen gammazcılık, isteyen de felaket çığırtkanlığı yapsın!
Ama birileri de popüler gündemin dışında durarak bu tür konular üzerinde düşünsün, fikir üretsin!  

Fena mı olur?!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 29 Ağustos 2016 Pazartesi 14:44

Sayın Özdemir, 9 milyon yeni konut demek konut başına ortalama 70 bin TL maliyetten toplam 630 milyar TL bu ülkenin servetini hiç üretmeden betona yatırıyorsunuz bahsettiğiniz kamu ve özel işyerini de hesaba kabaca katarsak bu rakam yaklaşık 1 trilyon TL'ye mal olur dolar olarak bakarsak 300 milyar dolardan fazla. Bu ülkenin kaynaklarını üretmeden sadece betona dökmek ne fayda sağlar? Nerede bunun katma değeri? Unutmayın ki mülteciler için AB ile 3 milyar avroya müzakere etti bu devlet yani yaklaşık 10 milyar TL. Devletin bu paraya ihtiyacı olduğu bu kadar açıkken nasıl oluyor da siz bunun 100 katı kadar bir miktarı üretim yapmaksızın gözden çıkarabiliyorsunuz bu kaynağı nereden bulacağınızı ise hiç sormuyorum.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva