Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf ve 'Merhaba İzmir' sergisi üzerine
7 Mart 2020 Cumartesi

Arkas Sanat'ın seçtiği afiş fotoğrafını düşündürücü, davetkar ve meraklandırıcı buldum. Ara Güler'in otoportresi olduğu çok açık olan bu fotoğrafın ardında, bir fikir de vardı bence: İzmir'e merhaba diyen, her asılı olduğu yerden İzmir'i ve İzmir'lileri fotoğraflayan bir gözün afişiydi bu. Sergi alanına girdiğinizde, tam karşınızda, sanki sizi fotoğraflayarak karşılayan Ara Güler'in bir görüntüsünü görmek, fotoğraflandığımızı hissettirmek, hatta sergi alanındaki ilk fotoğrafın bu otoportre olması, afişi ilk gördüğüm andan beri içine düştüğüm düşüncelerin bir sağlaması gibi geldi bana.

Serginin hemen girişinde yazılan Ara Güler özgeçmişinden etkilenmemek elimde değildi, hele ki fotoğrafa ilgi duyuyorsanız, tüylerinizin diken diken olmamasının imkanı yok diye düşünüyorum. Hiç görmediğim ve tanımadığım Ara Güler'in yeni doğmuş halleri, çocukluk ve gençlik yılları, yaşlılığı, değişmeyen gülüşü, zamanın değişimi, özün kalıcığı, yaş aldıkça ciddileşen yüz ifadesi fotoğraflarla sergilenmiş bu özgeçmişte. 

İnsanın içine işleyen, heyecanlanarak okuduğum Ara Güler kariyerinin yanı sıra, dikkatimi çeken iki ifade oldu. Birincisi, dünyanın, Nemrut Dağı'nı Ara Güler'in fotoğraflarıyla tanıdığı; ikincisi ise, Afrodisyas'ın, unutulmuş kent olarak bahsediliyor, yine Ara Güler'in fotoğraflarıyla 'yeniden' keşfedildiği. Bu iki ifadenin; insanoğlunun fotoğraflara bakma deneyimi ve fotoğrafın nasıl kullanıldığına işaret ettiğini düşünüyorum. Özgeçmişi okumadan geçmeyin! 

Ara Güler'in Yeditepe Edebiyat Dergisi'nde yayınlanan bir yazısına da yer vermiş Arkas Sanat. Yazının başlığı Realizm ve Fotoğraf. Bu yazı, Ara Güler'in, fotoğraf pratiğinin yanı sıra, sanat fotoğrafçılığının doğasını ve tanımını, ontolojik ve felsefi bir soruyla da aradığını düşündürüyor. 

"Gerçekten sanat olan fotoğraf nedir?" sorusunun; bizde, üzerine pek fazla düşülmediğinden, 1956 yılında yakınmış Ara Güler. Yıl 2020, ve ben hala fotoğrafın ne olduğu sorusunun üzerine pek fazla düşülmediğine inanıyorum bu topraklarda. Fotoğraf bölümlerinde bile bu soruyu soran ve gerektiği gibi açıklamaya çalışan çok az analitik ders var, ve genel olarak belirli ekollerde çakılı kalındığını görüyorum…

Biz yazıya, Ara Güler'in yazısına dönelim..

Ara Güler, bu yazısında, arşiv fotoğrafçılığını sanat fotoğrafçılığından ayırıyor ve sanat fotoğrafçısının görevini; bulunduğu çevrenin insanıyla beraber, kadrajda bir ahenk yaratarak yeniden üretmek olduğunu söylüyor. Sanat fotoğrafçılığını, oluşan ve sürekli kaybolan hayatın içinde kendiliğinden var olan, hareket halindeki nesnelerin oluşturduğu kompozisyonları görüp, tesbit edip, ölümsüzleştirmek olarak tanımlıyor. Fotoğrafçıyı, bulunduğu çevreye sabitliyor Ara Güler, ve fotoğrafı seçen bir sanatçının dünyasından bahsetmeye çalışıyor. 

Bir fotoğrafçının fenomenolojik yaklaşımını okuduğumu hissettim bu satırlarda. Düşüncesinin bir parçası olarak, sanatı karşılaştırmalı olarak okumaya çalıştığına, fotoğrafı sanat içine yerleştirme çabasına şahit olabilirsiniz okurken. Doğru ya da yanlış, eksik ya da değil, fotoğrafı anlama yolundaki gayretini görebilirsiniz bu satırlarda.

Ara Güler'in bu yazısını okumadan geçmeyin sergideyken!

Sergide bulunan objeler ile ilgili de birkaç cümle yazmak istiyorum, ve bu objeler ile fotoğrafik görüntüyü ilerleyen satırlarda karşılaştırarak, fotoğrafı daha net anlamaya çalışacağım.

Ara Güler'in sergilenen objeleri, örneğin defterler, kameralar, basın kartları, kaşeler, kartvizitler, filmler  nesnelerin kendileridir. Nesnelerin fotoğrafları değildir. Oradalardır, gözlerimizin önündedirler ve onlara temasta bulunabiliriz.  Bu deneyimin aksine, fotoğrafların bulundurduğu nesnelerin hiç biri gözlerimizin önünde değildir. Ne İstanbul'daki insanlar, ne Ara Güler'in ailesi ne de İzmir'li yerliler gözlerimizin önünde bulunurlar. 

Fotoğraf, şimdiki düşünceme göre, ve Andre Bazin'in "Fotoğrafik Görüntünün Ontolojisi" yazısında belirttiğine karşı olarak, objelerin kendisi olamazlar. Analitik açıdan bir yanılsamadır bu; yine de fotoğrafların, nesnelerin kendisine giden bir yol olamayacığını belirtmiyorum.

Ressamları, edebiyatçıları, filozofları fotoğrafladığını biliyoruz Ara Güler'in. Bu yöneliminin arkasındaki niyeti sormak isterdim kendisine. 

Sergide bolca karşılaşacağınız sanatçı ve düşünür portlerinden etkileneceğinize inanıyorum. Yeditepe Edebiyat Dergisi'nde kaleme aldığı yazıyı düşününce, sanatçıları fotoğraflama eğilimini sanatı ve sanatçıyı düşünme yollarından biri olarak görüyorum.

Hayalgücünüzü biraz çalıştırmaya özen gösterirseniz, Nuh'un Gemisi fotoğraflarında fantastik, görsel bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bir kaşif olarak fotoğrafçının macerasına tanık olabilirsiniz.

Bir fotoğrafçının dünyasını açıyor bize Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi. Fotoğrafa meraklı araştırmacılar için yeni malzemeler çıkacak gibi gözüküyor. 

Arkas Sanat Merkezi'ne gelince; 

Post-Empresyonizm, Picasso, ve şimdi Ara Güler'in İzmir fotoğrafları derken, takip ettiğim bir yer haline geldi. Gitmekten ve içeride bulunmaktan keyif aldığım bir yer.

Yalnız! O keskin, ağır, insanın tüm bedenini uyaran, ve bulunduğu yerden uzaklaşmasına sebep olan oda parfümüne bir çare bulmaları gerek.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Semih Bostancıoğlu 18 Mart 2020 Çarşamba 21:31

Tebrikler. Gözlemlerini çok güzel kaleme almışsın. Devamı olması dileğiyle.

Yorumu oyla      3      3  
Nilay Demir 13 Mart 2020 Cuma 14:33

Öncelikle bu yazıyı okurken ilgimi fotoğraf sanatına çekmeyi başardığını söyleyebilirim. Başarılarının devamını diler takipte olduğumu belirtmek isterim.

Yorumu oyla      3      3  
Candan 11 Mart 2020 Çarşamba 15:15

Tebrik ederim başarıların daimi olsun sevgiyle

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva