Nedim ATİLLA
Fındık kreması siyaseti
22 Şubat 2019 Cuma

İzmir siyasetinde öyle mide bulandırıcı işler oluyor ki bir süreliğine yine “politik oruca” giriyorum. Ama politikanın ta içinde olan bir meselede yazmak istiyorum bugün: Gıda işinde. Orada da midelerin bulanmaması mümkün değil zaten…

Şu yaşıma geldim ağzıma sürmediğim şeyler vardır, bunlardan biri de Nutella… Bunu durup dururken yazmadım. Çünkü Fransa’nın kuzeyindeki Normandiya Bölgesinde bulunan dünyadaki en büyük Nutella fabrikası kalite hatası yüzünden dün sabah (21 Şubat) üretimini durdurdu. Ben de birçok insan gibi “Kim bilir içine ne karıştı?” diye soranlardanım…

Nutella bütün dünyaya İtalya’dan yayılmış kakaolu fındık kreması üreten bir dev. Hatta geçen Aralık ayında 2016 yılında sahte bir dağıtım şirketi kurarak 5 tır dolusu Nutella'yı çaldıkları gerekçesiyle 3 kişi ev hapsine alınmıştı. Yani hırsızlık yapacak kadar tüketici alışkanlıklarına nüfuz etmiş bir ürün ile karşı karşıyayız… O kadar çok seviliyor ki, hipermarketlerde indirim günleri başladığında insanlar ucuza Nutella kapabilmek için birbirlerini eziyorlar. İnanmayan youtube’dan izlesin… İnsanlar 1 euro ucuzunu almak için birbirlerini neredeyse öldürecekler.

Ama sanki bu son işin içinde bir iş var gibi duruyor. Çünkü gıda endüstrisinde enteresan gelişmeler peş peşe geliyor. Şimdi azıcık geriye gidelim.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun (EFSA) palmiye yağının kanserojen maddeler içerdiğini açıklamıştı üç yıl önce… Bu açıklamanın ardından, bu yağın yoğun olarak kullanıldığı Nutella'nın imalatçısı Ferrero yağın güvenli olduğunun vurgulandığı bir reklam kampanyası başlatmıştı. Çünkü İtalya'nın dünyada en çok tanınan gıda ürünlerinden biri olan Nutella, lezzetini ve uzun raf ömrünü büyük ölçüde palmiye yağına bağlı. İmalatçı şirket Ferrero, ayçiçek yağı gibi alternatiflerin kullanılması durumunda Nutella'nın tadının değişeceğini savunuyor yıllardır. En ucuz bitkisel yağ olan palmiye yağından yılda 185 bin ton kullanan şirketin başka bir bitkisel yağ kullanmasının, şirkete yıllık 8 ila 22 milyon dolarlık ek maliyet getirebileceği tahmin ediliyordu o zamanlar.

Avrupa Gıda Güvenlik Kurumu EFSA, geçen Mayıs'ta da iddiasını yineledi, palmiye yağının 200 dereceden yüksek ısılarda rafine edilmesi halinde, diğer bitkisel yağlardan daha çok kanserojen madde ortaya çıkarttığını açıkladı.

Dönelim dünkü üretim durdurmaya…. Normandiya’daki dünyanın en büyük Nutella fabrikası geçici olarak bir "kalite sorunu" nedeniyle kapatılırken neler oluyor? Fabrika, günde 600 bin devasa tencere üretimi ile dünyadaki tüketimin yüzde 25’ini karşılıyor.

Nutella’nın yüzde 56’sı şeker. Grubun imaj şirketinin twetinde “Çiftçilere adil ödemeleri sağlamak için süpermarketleri markalı ürünler için daha fazla ücret talep etmeye zorlayan Fransız yasalarına mı kurban gitti?” diye bir de not vardı… Yazının ikinci bölümünde anlattım bu mevzunun ayrıntılarını…

Aslında bu Nutella’nın ilk gündeme gelişi değil. 2015’te Fransız Çevre Bakanı Segolene Royal’in açıklamasıyla bir anda çevreci kuruluşların hedefine oturmuştu kakaolu fındık üreticisi…

Üretici Ferrero şirketi palmiye yağı kullandığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Firma ise üretimleri sırasında çevre korumasına özen gösterdiğini savunuyordu. Açıklamada “Akılda tutulması gereken önemli nokta şu ki, Ferrero, Nutella da dahil, ürünlerinde palmiye yağı kullandığı zaman bunu çevreye saygı göstererek yapıyor. Aralarında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF)ve Greenpeeace’in de olduğu birçok sivil toplum kuruluşu tarafından da bizim samimi gayretimiz ve beyanlarımızın gerçekliği övülmüştür.”

WWF ve Greenpeace’i son dönemde çok da samimiyetsiz bulan biri olarak bu da beni şaşırtmadı açıkçası…

Ben şahsen üzerinde palmiye yağı falan yazan şeyleri ağzıma sürmem. Palmiye yağı kullanımı, sağlık ve çevre konusundaki kaygılar nedeniyle, tüketicilerin tepkisini çeken bir ürün bütün dünyada…

Ferroro, iki yıl önce palmiye yağı kullanımını savunan bir reklam kampanyası başlatmış, palmiye yağının güvenli sıcaklıklarda rafine edildiğini ve şirketin sadece sürdürülebilir kaynaklardan palmiye yağı satın aldığını iddia etmişti. Yani yalanlamamıştı.

Yer misiniz, yemez misiniz bilemedim. Ben yemem.

FRANSA’DAKİ SUPERMARKETLERDE NELER OLUYOR?

Bu ayın başında (Şubat-2019) Fransa'da hükümet çiftçilere ödenen ücretlerin artırılması için Coca – Cola, Nutella ve Nestle gibi büyük firmaların ürünlerine zam yapılabileceğini ama aradaki farkın çiftçilere ödenebileceğine ilişkin bir karar aldı.

1 Şubat'tan itibaren yürürlüğe giren gıda yasası gıda devlerinin en fazla talep gören ürünlerinin daha yüksek fiyattan satılmasına 'yeşil ışık' yakılmış oldu.  Yüzde 4'lük zam yapılacak bu ürünler süpermarketlerde satılan gıda ürünlerinin yüzde 5'ine tekabül ediyor. Bu yüzden de tüketicinin durumdan fazla etkilenmeyeceği tahmin ediliyor. Yeni fiyat politikasının bir Fransız tüketicinin cüzdanına olan yansıması ise ayda yaklaşık 3 euro olacak.

Öte yandan yeni yasa süpermarketlere müşteri çekmek için en çok satılan ürünlerde yapılan zararına satışları da ortadan kaldırıyor. Süpermarketler bu ürünleri alış fiyatından en az yüzde 10 daha pahalıya satmak zorundalar. Orada yok öyle “palavradan zararına satış”…

Böylece süpermarketlerin kar dengelemesi yapmasını bekleyen hükümet, fazla kazancın çiftçilere ödenen ücretlere yansıtılmasını umuyor. Şu ana kadar tüketicileri süpermarketlere çekme politikası güden mağazalar tarımsal kaynaklı ürünleri zararına satmayı tercih ediyordu.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cucumberella 23 Şubat 2019 Cumartesi 20:04

Fiskobirlik'in ürününde palm yağı yok. Torku'da kullanmıyor. Ustelik şeker kamışı şekeri kullanıyor bu ikisi. Fındık oranları da nutelladan yüksek. Tavsiye ederim.

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva