Fatih YAPAR
Erdoğan’ın sözleri kimlere?
16 Eylül 2017 Cumartesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı zamanda “AK Parti Genel Başkanı” sıfatıyla belediye başkanlarını adeta mesaj yağmuruna tuttu.

Şöyle seslendi: “Vatandaşlarla sık sık bir araya gelin. Onlarla temastan kaçınmayın. Gönüllerini alın. Herkes sahaya insin, gereği neyse yapsın”…

Daha bir dolu söz, açıklama ve ifade vardı. Konunun muhatapları ise tam karşısındaydı. 2014 yerel seçimlerinden bulundukları il ve ilçelerde, beldelerde sandıktan zaferle çıkanlar pür dikkat kendisini dinledi. Erdoğan’ın açıklamaları ülke ve Dünya gündemi içinde biraz geri planda kalsa da toplantıdan yansıyanlar anlamlıydı.

Erdoğan’ın başkanlara bir mesaj serisi daha vardı ki o da bir hayli dikkat çekici…

“Gösterişli makam odalarından uzak durun. İlçe belediye başkanları makam araçlarında çakar, koruma ekibiyle dolaşıyor. Son model, lüks araçlara biniyor. Bunu kabul etmek mümkün değildir”

Sonrasında, “Belediye imkanlarını kullanarak teşkilatlara baskı yapmayın. Belediye başkanı teşkilatsız, teşkilat ise belediye başkansız olmaz. Aradaki dengeyi-teraziyi iyi ayarlayın” sözleri döküldü.

Cumhurbaşkanının elbette birçok mesajı daha vardı. Ekonomik durumdan yatırımlara, imar konularından şikayetlere kadar onlarca konu bu toplantının konuları arasında yer aldı.

Gelelim bu sözlerin muhataplarına…

Sizce toplantıda bulunan kaç belediye başkanı ve yerel yönetici Erdoğan’ın sözlerini doğrudan üstüne aldı. Yoksa içinden, “Yok canım daha neler, bana söylemiyor” diye mi geçirdi. Ya da, “şu il-ilçe belediye başkanının arabası da benden lüks, makam odası da benden büyük” mü dedi? Cumhurbaşkanı kürsüden talimatları kurucusu olduğu ve bugünlere getirdiği teşkilatın mensuplarına ardı ardına sıralarken kaç tanesi “görevime dönünce şunu yapmalıyım/yapmamalıyım” diye düşündü?

Belediye başkanları bu dönem görevde oldukları üç dolu yılı tamamladı. Erken seçim olmazsa 2019’un Mart ayında seçmenin karşısına çıkıp sandıktan çıkacak sonuca razı olacaklar. Bu yüzden de Erdoğan başkanlara şöyle bir uyarıda bulundu: “2014 yerel seçimleri önemli ama asıl hedefiniz Kasım ayında yapılacak genel seçimler olmalıdır”…Çünkü genel seçim ile birlikte yeni bir dönem başlayacak. Yüzde 51’in önemli olduğu bu seçimde lokomotif yerel yöneticilere büyük görev düşecek.

Yıllardır yerel yönetimleri ve politikayı yakından takip eden birisi olarak ifade etmek gerekirse belediye başkanları en çok eleştirilen siyasetçilerdir. Kimisi iş/istihdam, kimisi çalışma ekibi, kimisi de iş tutuş biçimi nedeniyle gündeme gelir. Belediye başkalarını seven olduğu kadar sevmeyen de çoktur.

AK Parti’nin yerel seçim sonuçlarına göre İzmir’de üç yıldır idare ettiği yedi belediye başkanı var. Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar MHP’den AK Parti’ye geçtiği için doğrudan sandıktan çıkan isimler arasına girmiyor. Bugün bakıldığında Ödemiş,  Kemalpaşa, Torbalı, Selçuk, Kınık ve Menderes AK Partili belediye başkanları tarafından yönetiliyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın liderliğinde 2014’te yarışa giren AK Parti, eski metropolde belediye başkanlığı koltuklarını CHP’ye kaptırsa da çeperlerden mesajı İzmir seçmenine gönderdi. Üç yıl içinde yapılan hizmetler seçmeni ikna etmeye yeter mi bilinmez ama başkanların beklentilere yanıt vermesi gerekiyor.

Erdoğan’ın gösterişli odalar, çakarlı makam araçları, koruma elemanları vurgusunu Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhakeki yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısıyken İzmir’de yapmıştı. Demek ki burada, bir yerlerde sorunlar var. Ve bu durum genel merkeze, üst makamlara iletiliyor.

İzmir’e şöyle bir ışık tutalım;

Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu 2004-2009 yılları arasında başkanlık yapan Yakup Karaca tarafından yaptırılan belediye binasında oturuyor. Karaca’dan sonra bir dönem başkanlık yapan CHP’li Rıdvan Karakayalı da bu binayı kullandı. Uğurlu göreve gelir gelmez devasa makam odasını daraltarak bir bölümünü toplantı odası haline getirdi.

Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer ise altında dükkanlar, içinde büroların bulunduğu bir iş hanında vatandaşa hizmet veriyor. Makamı da odası da yıllardır aynı. Burayı daha önce uzun süre başkanlık yapan CHP’li Süleyman Kaya da kullandı.

Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar da henüz yeni bir bina arayışına girmedi. O da uzun yıllar ilçede başkanlık koltuğunda oturan CHP’li İsmet Kormaz’ın oturduğu yerde duruyor. Hatta diğerlerinin aksine Devlet Malzeme Ofisi’nden (DMO) alınan makam aracına biniyor.

Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez eski CHP’li Belediye Başkanı İsmail Uygur’dan kalan makam ve belediye binasını kullanırken yeni dönemde sık sık kültür merkezindeki odasında düzenleme yaparak çalışmalarını sürdürüyor.

Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı ilçede eski Belediye Başkanı CHP’li Vefa Ülgür’ün makamını ve kullandığı odayı devam ettiriyor. O da Saliha başkan gibi makam aracını yerli malı kullananlardan.

Ödemiş’in bir dönem arayla yeniden göreve gelen Belediye Başkanı Mahmut Badem hem belediye binasını yeniledi hem de makam aracını. Soranlara ise “mesafeler uzak, yerli malı araç yola dayanmıyor” diyor. Geçici olarak kullandığı kültür merkezindeki makam odası da yeni yerindeki makam odası da Ödemiş’te eski makamından biraz lüks. Onu da soranlara aradan geçen 7 yıla ve değişen şartlara bağlıyor.

AK Parti’de belediye başkanları arasında en dikkat çekici makam odası Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’ya ait. Soylu, ilçede üç dönem başkanlık koltuğunda oturan CHP’li Ergun Özgün’ün odasını kullanıyor. İlçe merkezindeki bina da aynı. Burada dikkat çeken ve bir ara ülke gündemine bile konu olan Özdere sahilindeki yeni hizmet binası. Meydan Projesi’ni revize eden başkanın makam odası görülmeye değer! Özel işlemeli masa ve sandalye, gösterişli perde ve tavandaki avizeleriyle adeta mini sarayları andırıyor. Başkan özel misafirlerini ve mesaisini harcadığı sahil kesiminde görüşmelerini burada gerçekleştiriyor.

Tabi ki her belediye başkanı, siyasetçi mesajları değerlendirecek ve ona göre davranacak olgunluğa sahip. Koca bir dönemi sadece Bayındır’da belediye başkanlığını alarak geçiren AK Parti’nin İzmir’de bu dönem yedi belediye başkanı var. Başbakan Binali Yıldırım ve İzmir’i yakından tanıyan bakanlar yerel temsilcilerle yakından ilgileniyor. CHP’li ve MHP’li belediye başkanlarına oranla çoğu zaman bir dedikleri ikiletilmiyor. Ve son olarak asıl sınav bu isimleri 2019 yerel seçim sürecinde bekliyor.

SON SÖZ: Kişiliğini makamdan alanlar makamdan sonra kişiliksiz kalırlar.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hüseyin Ahmetoglu 20 Eylül 2017 Çarşamba 19:48

Yazar tabi haklı olarak AK parti liderimiz sn.yön.seslenişi evet fakat Ödemiş bld.bşk.nimi sn.Mahmut Badem ile ilgili yazısı biraz istisareden uzak olsa gerek.sn.başkanın 1)öyle bir makamı yok olmamistir.2) lüks araç ile ilgili kısım ise daha önceki chp li bld.bsk.temizlik şirketi ihalenin anlaşması gereği bir makam aracın tahsisi söz konusu dur.sn.Mahmut Badem başkanlığı muddetince makam aracı almamıştır.Bilginize

Yorumu oyla      11      5  
Satılık kalem 17 Eylül 2017 Pazar 18:02

Yorumları yazanda belli yemedik.Ama Atalarımız sabret sonrada seyret derler.Abin güzel yol gösteriyor sana.

Yorumu oyla      11      5  
Millet ve siyasetçi 16 Eylül 2017 Cumartesi 18:08

Siyasetçi proje anlatıyor; İstanbul‘a yapılan su altı boğaz geçişini İzmir‘ede körfez geçişi yapacağız.Millet diyor oraya yaptığınız 2 köprü ve boğaz alt geçişi içim zarar eden müteahhitlere ne güvence verdiniz günlük zarar için hazineden ne kadar para ödeniyor süresi ne kadar? Eğer İzmir‘e yapacağınız körfez geçişide aynı olacaksa bu vebale ortak olmak istemiyorum. Hazinede para varsa çalışan ve emekli zor durumda %4 ü arttırın. Millet diyor kırmızı eti unuttuk tavuk eti yılbaşında kilosu 8 tl idi şimdi 10 tl.Siyasetçi diyor biz bu kadar dünya ve ülke sorunları ile uğraşırken tavuk eti alt tarafı 2 tl artmış bunu şimdi gündeme getirmenin zamanımı ufkunuzu genişletin.Millet diyorki bize %4 zam verdiniz sadece tavuk etinin artışı %20 Millet ve siyasetçi aynı dilden konuşamaz ise millet tek sözünün geçtiği yerin seçim sandığı olduğunu düşünür.

Yorumu oyla      11      5  
Ak Parti ve İzmir 16 Eylül 2017 Cumartesi 17:38

1.Diğer büyükşehirlere hazineden yapılan metro yardımları İzmire yapılmıyor 2.Belediyenin Ankaraya onay için gönderdiği metro projeleri onaylanmıyor 3.Ak Partinin her kademesinde bulunan hatipler hemen başlıyor Sayın Kocaoğlunu eleştirmeye oysa ki seçimlerde Sayın Binali bey bile çıktı ama olmadı.Belediye seçimlerinde Ak Partili seçmenden bile oy almış olabilir.Karşısında değil yanında olmak daha yararlıdır. 4.Ak Partinin eğitim seviyesi yüksek olan seçmeni konu İzmir olunca artık konuşuyor, soru soruyor, eleştiriyor.Örneğin Sayın Melih Gökçek‘in İzmir konusunda konuşmamasını istiyor 5.Ötekileştirme yerine birleştirici toplumu kucaklayıcı mesaj istiyor 6.Sayın Delican saygın,dürüst, kültürlü il başkanı görevde olduğu sürece herkesin saygı göstermesini bekliyor 7.Bayraklı ve Karabağlar ilçe sınırları hala Ak Partinin önünde en büyük engel 8.Tören miting ve açılışlarda İzmirli olmayanların toplantılara kafa kalabalığı olsun diye getirilmemeli 9.Siyaseti basamak olarak kullanıp 20 metrekarelik ofislerden plazalara gelen zenginleşen koltuk meraklıllarının ayıklanması ve dışlanması 10.Ekonomi; vatandaşın alım gücü, tarım ve hayvancılık acil 11.Sayın Dağ ve Kaya basının karşısına çıkıyor onların tek hedefi belediye başkanı, insanlar milletvekillerinden farklı şeyler duymak istiyor. Diğer bütün vekiller zaten açılış ve törenler haricinde oetada yoklar. 12.Akşener hareketini kimse hafife almasın.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva