Neşe ÖNEN
En az üç çocuk yapın
20 Nisan 2019 Cumartesi

Ben çok uzun yıllardır yurtdışında yaşıyorum. Bedenim yaşadığım ülkede olduğu halde ruhum ve beynim hep Türkiye’de kaldı. Ülkemde yaşanan sorunları gün be gün takip edemesem de orada yaşayanların çoğundan çok daha iyi izlemeye çalıştığımı düşünüyorum. Bu mealde, Türkiye’deki arkadaşlarımla ve yakınlarımla sık sık fikir alışverişinde bulunurum.

Geçenlerde telefonla, TÜİK’in açıkladığı en son işsizlik oranlarını konuştuk bir yakınımla. Kendisi son üç yıldır işsiz. İş bulma konusunda bir umudu da yok artık. Peki ne yapacaksın diye sorduğumda ‘’aslında en akıllıca olanı ufak bir toprak parçası ve bir kaç büyükbaş hayvan alıp kendi ürününü yetiştirip kendi kendine yetecek bir şekilde geçinmek’’ dedi. Önce güldüm söylediklerine. Ancak sonra düşününce söyledikleri mantıklı geldi!

Düşünsenize, patates, soğan, domates, süt, yoğurt, yağ, peynir gibi temel gıda ürünlerini kendiniz üretiyorsunuz. Herhangi bir aracı ya da komisyoncuya fazladan ödeyeceğiniz bir harcamaya gerek yok. Dolayısıyla piyasadaki fiyat ayarlamaları ya da zamlara tabii değilsiniz. Karaborsa ya da tanzim kuyrukları gibi bir endişeden de uzaksınız. Üstelik ürünleriniz hormonsuz ve sağlıklı olacak... Şimdi size cenneti anlatıyormuşum gibi ütopik gelen bu fikir bir zamanlar, çok değil 15-20 yıl önce, bir yaşam realitesiydi.

Ne yazık ki daha düne kadar, dünyada kendini besleyebilen ve kendine yeten 7 ülkeden biri iken, bu realite artık bir anı oldu... Tarım ve hayvancılık politikalarının geldiği son nokta sadece ekonomiyi batırmadı, neredeyse insanları bir nevi açlığa da mahkum etti. IMF’nin en son yayımladığı ‘’2019 Yılı Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’na‘’ göre Türkiye’de 2019 yılında, yüzde 2.5 oranında bir küçülme bekleniyor. Bu şu manaya geliyor; ekonomideki küçülme ve istihdamdaki daralmaya bağlı olarak temel gıda maddeleri daha da pahalılanacaktır…

Bu analize göre, demek ki diyorum; sürekli ‘’en az üç çocuk’’ yapın diyerek halka telkinde bulunan üst akıl, meğer, çok uzun yıllar öncesinden beri çok doğru bir öngörüde bulunuyormuş! Bu kadar hızlı üremeyle artan nüfusu nasıl besleyeceğiz gibi basiretsizce kaygılanırken… Bırakın üç çocuğu daha fazlasına ihtiyacımız olacağı günlerin geleceğini anlayamamışız! Düşünsenize; sadece bir çocukla mı bahçenizi, tarlanızı daha iyi eker, ürün toplar, hayvanlarınızı yetiştirir, süt sağar, yoğurt ve ekmek yaparsınız yoksa en az üç cocuğunuz olsa daha mı iyi bir üretici güç olursunuz!

O yüzden, gün, dudak büküp eleştirdiğimiz ‘’en az üç çocuk yapın’’ tavsiyesinin kıymetini bilip ona sıkıca sarılma ve bir an önce uygulama günüdür… Siz siz olun, ‘’en az üç çocuk hatta beş, yedi, on iki çocuk’’ falan yapın… Ne de olsa nerede çokluk, orada bolluk!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kayhan 21 Nisan 2019 Pazar 08:12

Sayın Önen;önerdiğiniz 3-5 veya 7 çocuklu üretim modelinin ülkemizde gerçekleşme şansı yoktur.Bunun birçok nedeni var,ama ben size 2 tane temel nedeni belirteym. 1-Ülkemiz gençleri;elindeki Iphone veya Samsung'u bırakıp da tarla,bağ,bahçe ve hayvan işleri ile uğraşmaz. 2-Obezitenin üzücü ve ürkütücü boyutlarda yaygınlaştığı gençlerimiz;fastfood ve işlenmiş paketli ürünlerden ölümü pahasına vazgeçemez. Esenlikler dilerim.

Yorumu oyla      4      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 20 Nisan 2019 Cumartesi 09:54

DÜZELTME: Şaka mı bu... veya ironi???

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva