Nuray KAYA
Eldiven
7 Ekim 2019 Pazartesi

"Hayatta iki tür insan vardır" diye bir yazı okumuştum. Aklımda kaldığı kadarıyla şuna yakın bir şeylerden bahsediyordu: Birinci gruptakiler, hayata eldivenle dokunanlar; ikinci gruptakiler, hayata eldivensiz dokunanlar.

Hayata eldivenle dokunanların hiç yıpranmamak gibi bir ayrıcalığı vardır. Eldivensiz dokunmayagörün, acır, yanar canınız. Ama her şeyi daha derinliğine duyumsar daha yoğun yaşarsınız.

Kararlarımız, tercihlerimiz sadece bizi etkilemez bu yüzden. Ülkenin en tepesinden başlayarak tabana yayılan her türlü ayrımcılığı, şiddet dilini ve kibri çöpe atmak; birbirimize hem dışarıdan hem içeriden bakmayı öğrenebilmek; farklılıklarımıza saygı duymak ve birbirimizi yaralarımızdan kanatmayı bırakmak mümkün.

Benimle aynı bakış açısı, değer yargısı, siyasi fikir, etnik köken, inanç, ten rengi, cinsiyet, eğitim durumu, sosyal ve kültürel dokuda  olmayabilirsin. Farklı ülkelerde de doğmuş olabiliriz.

Bu seni benden daha az değerli yapmıyor. Beni  senden çok değerli de yapmıyor.

Önemli olan iki farklı  birey olarak haksızlık ve zulüm karşısında ne kadar onurlu durabildiğimizdir.

Hukuk ayaklar altına alınırken,  kendin gibi düşünmeyenlerin adalet çığlığına kulaklar tıkanıp bir de yargının bağımsızlığından söz edilirken, kadın ve çocuğa  yönelik şiddet karşısında 6284 Sayılı Kanun etkin ve tam şekilde uygulanmazken, depremde sığınacak tüm alanlar ranta açılmışken,  güvenlikten sağlığa, eğitimden ekonomiye kadar birçok alanda kaos hakimken,  siyaset aktörleri  çözüm odaklı değilken ve ülkedeki tansiyonu düşürmek için samimi adımlar atmazken,  ülkenin tüm emekçi halkı  hızla yoksullaşırken, işsizler milyonları aşmışken ve de  işi olanlar kölelik koşullarına muhtaç hale getirilmişken önemli olan  senin ve benim ne düşündüğümüzdür. Bunları dert edinip edinmediğimizdir. Kanuni sınırlar içinde tüm bu yaşananlara sesimizi ne kadar çıkardığımızdır.

Hayata eldivensiz dokunan tarafız biz. Tarafımızı fark ettiğimiz anda hikayemiz adil ve barış odaklı bir yaşama evrilecektir.


Kurduğumuz tüm ilişki ağlarında zaman, gerçeği sahteden ayırır ve sahteyi evrenin çöplüğü için biriktirir. Benim hayat hikayem böyle bir akışın içinde.  

Yaşadıklarımdan, okuduklarımdan, , araştırdıklarımdan öğrendiğim şey, tarihi yazanların  hayata eldivensiz dokunabilenler olduğudur.

Ve elbette  toplum, yaşama kök salmak istiyorsa önce toprağa ve kadına saygı duymayı içselleştirecek. Kadının varlığı doğanın  aynasıdır. Kadının ruhuna, eldivensiz bir elle dokunmayı  ve gözlerine önyargısız bir kalple bakmayı öğrenmeliyiz.

Ne istediğini gerçekten merak etmeliyiz.  Yaşamı hakkında karar verme hakkının en temel insan hakkı olduğu gerçeğini kabullenmeliyiz.

Hayata eldivensiz dokunanlar olarak  milyonlarız biliyorum.  Yüzdelik paylar üzerinden oy devşirme planında olanlardan çok fazlayız.  

Çünkü biz, vergisini veren, borcunu dert edinen, kuru ekmeğini paylaşan, hakkı olandan fazlasına göz dikmeyen  onurlu insanlarız.  

Gökkuşağını gökkuşağı yapanın farklı renklerin dayanışması olduğunu öğreneli çok oldu.  İyilerin tarafındayız.

Hiçbirimiz diğerinin ötekisi asla olmadık, olmayacağız. Çünkü biz, 7 bölge 81 il birlikteyken güçlüyüz.

Var olun, sağ olun. Hep renk katın.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nilgün YILMAZ 8 Ekim 2019 Salı 09:51

Nuray Hanım Kaleminize yüreğinize sağlık.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva