Tayfun MARO
Doğu-Batı ekseninde yeniden düşünmek
12 Eylül 2018 Çarşamba

Almanya’dan sonra Fransa’nın da Türkiye’ye “stratejik ortaklık” önermesiyle netleşen fotoğrafın, kimilerinin ufkunu karartsa da, ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum. Uluslararası sistem yeniden yapılanırken, “stratejik ortaklık” Türkiye’ye bir imkân sunuyor olabilir.

Madem Avrupa kültüründen ve değerlerinden net bir kopuşun gerçekleştiği ve Erdoğan Türkiyesi’nin Atatürk Türkiyesi’nden çok farklı olduğu, Avrupalı liderler tarafından dile getiriliyor... Ve madem Türkiye, Şanghay İşbirliği Örgütü ülkeleri ile ilişkilerini geliştiriyor… Neden “stratejik ortaklık” önerisi iyi bir seçeneğe dönüştürülmesin?

“Şanghay İşbirliği Örgütü ile AB arasında yeni bir köprü oluşturmak; Çin, Rusya, İran, Azerbaycan’dan Türkiye’ye uzanan hattı Avrupa’ya bağlamak!” Bu fikir tartışılabilir.

Rusya ve Türkiye’nin AB ile stratejik ortak olduğu bir model, ne ölçüde mümkündür? Gerçekleşirse, neye benzer, nasıl yürür? Bunları da konuşmak gerek…

 

Doğu ve Batı kültürünün buluştuğu Anadolu, üç kıtanın kavşağında yer alıyor. Jeopolitik konumu itibarıyla da önemli bir ülke…

Tam da Dünya’da büyük bir değişim gerçekleşirken, topraklarımız üstünde ortak üretim alanları oluşturmak, lojistik hizmetleri sağlamak, tarih ve kültür mirasını insanlığın hizmetine sunmak, bölgede barışın güvencesi durumuna gelmek, pekâlâ mümkündür.

Anadolu’nun tarihi ve arkeolojik zenginliğini gün yüzüne çıkararak Doğu ve Batı kültürünün bu topraklarda yeniden buluşmasını sağlamak, ülkeye dünya ölçeğinde prestij kazandıracaktır.

Batı, Doğu Akdeniz’den başlar. Anadolu’nun, Doğu olduğu kadar Batı da olduğu bir gerçektir. Bu iç içe geçmişlik, kurulmakta olan yeni Dünya düzenine ilham verecek yeni bir model oluşturmak için eşsiz imkânlar sunuyor. Bütün mesele, bu konuda toplumsal mutabakat sağlamak ve hep birlikte yeni şeyler söylemek için irade oluşturmaktan ibarettir. Sonrası gelir.

 

Türkiye adeta ortadan ikiye yarılmış gibi… Yarısı, 300 yıllık batılılaşma hikâyesinin ortaya çıkardığı seküler toplum; Diğer yarısı, Doğu kültürünü ve/veya islami kültür ve değerleri savunanların oluşturduğu, otoriter yönetimleri benimseyen toplum. Bu ikili yapıyı bir ideal etrafında ve demokraside buluşturmak mümkün olabilir. Fakat hangi demokraside, orası da biraz karışık…

 

Gelişmekte olan ekonomilerde demokrasi, sayısal üstünlüğün her şey olduğu bir yönetim biçimi olarak anlaşılıyor. Temsil çok sorunlu. Siyasal partiler, siyasal yaşamda vesayet düzeninin teminatına dönüşmüş durumda. Sosyal gerçeklikle bağları kopmuş parti örgütlerinin meseleleri ele alış biçimi, görme engellinin fil tarifinden farklı değil.

Demem o ki, yatay toplum ve demokrasi üzerine kafa yormak gerekiyor. İnsan haklarına dayalı devlet üzerine düşünmek gerekiyor.

Bilişim devrimi değerler sistemini sarsıyor. Bu sarsıntıyı hafife alanlar, sarsıntıların büyük bir depremin habercisi olduğunu anlamakta zorlanıyorlar; Yeni Dünya düzeninde, çok gerilere düşecekler.

 

Değişim bir fantezi değil, bir gerçek. Yeni sosyoloji ve altüst olan ekonomik düzen arasında ortaya çıkan gerilime bağlı süreçleri kim doğru yönetiyorsa, yeni Dünya düzeninde söz sahibi olacak.

Türkiye, Doğu-Batı hattında gerilen Dünya’nın orta yerinde, kilit ülke konumunda... Bu durumu, bölgede bir kavganın konusu yapmak yerine, birlikte güzel işler yapmanın aracına dönüştürebilirsek, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir ülke bırakacağız. Tercih bizim; ya yıkacağız ya yapacağız…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 12 Eylül 2018 Çarşamba 14:08

2- ekonomi de ise ticareti zaten AB ağırlık lı, ihracatanın %70 ı AB.ye ithalatta öğle, .yani doğu ekseni ticaretinde sadece ithalatta çin 1.sırada. yani Türkiye ekonomiside Batıya endekslidir.

Yorumu oyla      9      5  
muhalif 12 Eylül 2018 Çarşamba 13:48

1-Türkiye zaten batı üyesidir, bir süredir sözü edilen "eksen kayması" ve Şangay beşlisi söylentisi gergekçi değil. Türkiye duruma göre pozisyon alıp bir orda-bir burda gözükmesi kendi çelişkisi. düne kadar rusya ile birlikteyken İdlip nedeniyle ABD. tarafında gözükürken almanya ve fransanın Türkiye ile bu konuda stratejik ortaklık öneriyor. Ama daha düne kadar YPG ve BRUNSON nedeniyle ipler kopmak üzereydi.Türkiye dış politikada istikrarı yakalayamıyor.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva