Ahmet Aydın AKANSU
Doğaya, çevreye duyarlı herkesin BAŞIMIN üzerinde yeri var
11 Ekim 2018 Perşembe

Karşıyaka Belediyesi Basın Danışmanı Can Özlü kardeşimin daveti üzerine 4.5 yıllık çalışma programı toplantısına katıldım. 50 yıldır yaşadığım şarkılara, şiirlere konu olmuş Karşıyaka’nın ne kadar büyüdüğünü geliştiğini izledim. Bu toplantıdan 3-4 gün önce Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği raporu açıklandı. En can alıcı tarafı, küresel ısınmanın (Dünyanın ısınması) 1.5 derece düşürülmemesi halinde, doğal yaşam alanları ve türlerin yok olacağı,  buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi sonucu insanların,  sağlık, güvenlik ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlar yaşayacağı belirtildi. Bu raporun altında 257 bilim insanının imzası var. Rapor, 5 yılda bir hazırlanıp dünya üzerindeki tüm hükümetlere gönderiliyor. Raporun detayını daha sonraki yazıda değineceğim. Karşıyaka Belediyesi’nin 4.5 yıllık çalışma raporunda ÇEVREYE, DOĞAYA, HAYVANLARA verdiği değeri rakamlarla duyunca yüzüm güldü ve başlıktaki sözleri mırıldandım.

BAŞKAN HÜSEYİN MUTLU AKPINAR’I KUTLADIM

Çünkü, küresel ısınmayı durduracak 70 bin ağaç fidanı dikilmiş, 130 bin ton çöp yani 13 ayrı türden atık geri dönüşüm yöntemiyle ekonomiye kazandırıp doğanın, çevrenin kirlenmesi önlenmiş, güneş enerjisi sistemi sayesinde 800 bin liralık temiz elektrik üretilmiş, 50 bin sokak hayvanına şifa verilip 1000 tane kedi ve köpek sahiplendirilmiş, inşaat yapmak isteyenlerden daire başına ikişer zeytin ağacı bağışı alınıp Mustafa Kemal Mahallesi’nde oluşturulacak olan kentsel dönüşüm ormanına dikilecek. Bu çalışmalar insanların sağlıklı yaşam sürmesi, doğanın, çevrenin korunması adına çok önemli çalışmalar.

ÇÜNKÜ, KÜRESEL ISINMAYA NEDEN OLAN

İnsanı faaliyetlerinin yol açtığı karbon gazının aşağıya çekilmesi gerekiyor. Her üretilen bir maddenin dünyaya karbon gazı olarak maliyeti var. Gereksiz ve aşırı tüketimden uzak durulması gerekir. Karbon gazını emerek oksijen haline getiren ormanları çoğaltmak lazım. Hiçbir zararı olmayan rüzgar ve güneş enerjisini daha fazla üreterek, kömürle elektrik üretilen 1200 santralden atmosfere salınan 8 milyar ton karbon gazı azaltılabilir. Yani her ülkenin, kentin, insanın karbon ayak izini azaltması gerekiyor. Yoksa, küresel ısınmanın yol açtığı seller ve fırtınalarla can ve mal kayıplarının önüne geçilemez.

SON SÖZ; BAŞKA BİR DÜNYA YOK.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva