Tayfun MARO
Dilin kemiği yok ama…
14 Mart 2018 Çarşamba

Bu ülkede siyasal iktidarın kullandığı dil hiçbir zaman bu denli aşağılayıcı, düzeysiz ve tehditkâr olmadı. Siyasal diskurun yöntemi hangi danışmanlarca belirleniyor bilemiyorum ama onları cüretlerinden dolayı kutlamak lazım. Siyasal söylevin yöntemi oluşturulurken kullanılan kriterin, “dilin kemiği yok” olduğunu düşünüyorum.

15 Temmuz’dan sonra yerli ve milli kimlikle anılan iktidar grubunun sözcüleri, her ekrana veya kürsüye çıktıklarında, takındıkları asık suratlı, otoriter ve öfkeli tavırla insanı tedirgin ediyorlar; eleştirmek yerine azarlamayı tercih eder oldular. Hadi, 16 yıldır iktidarda olmak onların sinirlerini bozdu, ittifakın diğer kanadına ne oluyor, anlaşılır gibi değil. Kraldan fazla kralcı kesildiler.

Doğaldır, yerli ve milli ittifakın büyük ve küçük liderlerinin kendi tabanlarını konsolide etmek gibi derdi var. Ancak kullandıkları dil, hitap ettikleri kitleleri pek de ciddiye almadıklarını düşündürüyor.  

İslamcı entelijansiya, eskiden çok doğru laflar ederdi. AKP iktidarının ilk döneminde de bir süre böyle gitti. Fakat zamanla onlar da dilin kemiği olmadığına kanaat getirmiş olmalılar ki bin dereden su getirerek, efendilerin saçmalıklarına mazeret üretiyorlar.

Sürgit iktidarda kalmak arzusu insanda akıl bırakmıyor. Uzun süreli iktidarların yol açtığı kemikleşme ve alışkanlıklar, akıl tutulmasına, dil bozulmasına yol açıyor.

Akşamdan sabaha değişen, birbiriyle çelişen açıklamalar ve içine düştüğü açmazın yarattığı öfkeyle soğukkanlılığını yitirerek ağzına geleni söyleyen siyasetçi…

Hâlbuki iktidar toplum ilişkisinde güven duygusu belirleyici rol oynar. Bir kere o güven duygusu sarsılmaya görsün, iktidardakilerin iki yakası daha da bir araya gelmez.

İnsan endişe ediyor, hatta zaman zaman dehşete bile düşüyor… Bu kadar çok saçmalama ihtiyacı nereden kaynaklanıyor? Durum, bu kadar ümitsiz mi?

1980’den 2018’e uzanan zaman diliminde, Türkiye, kurduğu modern devleti yerle bir etti.

1980 darbesiyle start alan islamlaştırma hareketi, Cumhuriyet kurumlarının içini boşalttı. Önce vasatlar rejimi inşa edildi. Ardından da toplum vasat altına çekildi.

Modernite ve Aydınlanma düşüncesine atıp tutmak kolaydı… Nasıl olsa demokrasi vardı, kendini ifade etme özgürlüğü vardı… Nihayetinde, o özgürlükleri kullanarak iktidara geldiler.

Şimdi, dünün görece mağdurları, aynı özgürlükleri kullananlara, hain, namussuz, şerefsiz diye saldırıyor. Gazeteciler, medya çalışanları işsiz. Fikir suçluları yine hapishanelerde…

Türk-İslam sentezi, ılımlı islam fikri, Sızıntı dergisi ve benzeri örgütlenmelerle gelenler, 15 Temmuz kalkışmasıyla ortalığa döküldü.

O yıkıcı iç hesaplaşmadan beri, İslamcı hareket dengeye dönemiyor. Öfkeli, gergin ve buyurganlar. Günün koşullarında ne söylemeleri gerekiyorsa onu söylüyorlar. Ertesi gün söyleyeceklerinin bir gün önce söylediklerini tekzip etmesi sıkıntı yaratmıyor. Nasıl olsa dilin kemiği yok.

Gelin görün ki sokaktaki insanın tahammülünün de sınırı var. Tamam, insan çok matah bir yaratık değil, bir sürü kusuru var. Dahası, kahir çoğunluğu o kadar da zeki olmayabilir. Hatta budala bile olabilir. Ama bu durum, insanların aldatılmalarını gerektirmiyor. Ezilen insanın mazlum hali, onu bir acıma nesnesi, ağlama duvarı yapmaz. İnsan olmanın gereği, yeryüzü nimetlerinden payına düşeni almaktan öte bir muradı yoktur, mazlum diye haline acınan insanın.

Her gün söz israfından öteye bir anlam taşımayan söylevlere değil, beslenmeye, barınmaya ihtiyacı var insanın; eğitim, sağlık, güvenlik, iş istiyor. İktidarın da, muhalefetin de bunu anlaması ve gereğini yapması lazım; eğer vicdan ve adalet duygusundan yoksun değillerse…

Dilin kemiği yok, bütün kürsüler ve ekranlar sizin olabilir, her şeyi söyleyebilirsiniz. Fakat sözün de söz olmaktan çıktığı bir yer var. Ve Türkiye tam o yerde.

Hayat, yanlış gideni sürgit kaldırmıyor, dönüp, yanlış yaşanmış zamanların hesabını soruyor.

 

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ismail sabaz 15 Mart 2018 Perşembe 02:50

... ve de soracaktır! Emin olunuz!

Yorumu oyla      9      5  
Obi 14 Mart 2018 Çarşamba 21:55

Tabi bütün bu olanlarda sadece halkı suçlamamak gerektiğini düşünüyorum. Halka doğru düzgün bir muhalefet oluşumu çıkaramamak. Yetmez ama evet diyerek iktidara destek veren liberallere ve tatlı su balığı solculara ne demeli?? Ana akım medyada akp''nin nasıl da parlatıldığını bi hatırlayalım,o zaman akp''yi alkışlayan gazeteciler şimdi kaçacak delik arıyorlar,sesleri de bi taraflarına kaçmış durumda(çünkü bu ülke umurlarında değil). Ordu pasifize edilip, itilip kakılırken, hertürlü küfüre ve aymazlığa uğrarken, bizim demokratlarımız neler demişlerdi bi hatırlayalım; Türkiye''de militarizm bitiyor, yaşasın demokrasi vs... Laiklik tehlikede değildir diyen ana muhalefet liderlerine ne demeli?? Türk''üm demeye korktuğumuz zamanlar oldu bu ülkede. Maalesef herşeyin kıymetini bir bedel ödedikten sonra anlıyoruz.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva