Neşe ÖNEN
Dijital '1 Mayıs İşçi Bayramı' mitingi!
1 Mayıs 2020 Cuma

Corona Virus Pandemisi dünyadaki bütün ekonomik ve sosyal faaliyetleri alışılmış normların dışına taşıdı. İş kollarına ait ve özellikle bilişimle ilgili uğraşlar, fiziksel mesafeyi korumak gerekçesiyle, ev-ofislerden yönetilmeye başlandı. Arkadaş grupları ile iş ve aile toplantıları dahi video konferanslar aracılığı ile sürdürülüyor. Tüm bu aktiviteler dijital teknolojinin sağladığı kolaylıklar sayesinde başarılıyor elbette. Öyle gözüküyor ki kitlesel mitingler de bundan payını alma yarışında.

1853 yılında Amerika’da kurulan Amerikan İşçiler Birliği’nin yayın organı Bülten’in 1998’de online versiyonu olarak yayın hayatına geçen “World Socialist Web Site” da teknolojinin verdiği bu üstünlüğü kaçırmadı; 2 Mayıs Cumartesi günü, bütün üyelerini ve web sitesinin okuyucularını 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı canlı yayında kutlamak üzere, internete davet eden akıllı bir strateji geliştirdi. İlke olarak Sosyalist Eşitlik Partisi’nin kampanyaları ile Dünya İşçi hakları mücadelelerini destekleyen ve ticari amaç gözetmediği için ilan almadan, sadece üyelerinin bağışlarıyla yayın hayatını sürdüren, bu online web sitesinin birinci kuruluş amacı: “Tüm işçi hareketlerini ırk, cinsiyet, meslek, renk ve dil ayırımı gözetmeksizin desteklemek.”

World Socialist Web Site; Corona Virüs Pandemisi nedeni ile geniş kitlelerin fiziksel katılımıyla bir araya gelememesinden dolayı, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının yapılmamasına razı olamadı... Dünyanın her tarafındaki üyelerine ve web sitesi okuyucularına, web sitesinden çağrıda bulunarak, bu yılki kutlamaların internet ortamında yapılacağını ilan etti; Dijital 1 Mayıs İşçi Bayramı mitinginde, bu günün önemine atfen çeşitli konferans ve konuşmacıların canlı olarak yayınlanacağı bir program sunacağını açıkladı.

Öncelikle, “World Socialist Web Site” sitesinin editoryal başkanı olan Amerika’lı ünlü Marksist Teorisyen David North’u 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlanmasına dair yaratıcı ve aktif bir ortam sağlamasından dolayı kutluyor ve O’nun; eşitlik, işçi hakları ve düşünce özgürlüğü yolundaki yarım asırlık mücadelesini saygıyla selamlıyorum. Vietnam ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, hayatını işçi hakları ve eşitlik sorunlarının sesi olmaya adayan, kapitalizmin başkentindeki bir kahramandır O... 1950’de doğan David North, sadece geçen yüzyılın değil, bu yüzyılın da çağdaş işçi mücadelesi öncülerinden olduğunu Dijital 1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle kanıtlamış oluyor... 21. Yüzyıl Dijital Devrim Çağı’nın gereklerini işçi sınıfının lehine kullanarak; 1856 yılında başlayan ve yüzyılı aşkın süredir işçi hakları mücadelesinin simgesi 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın, dünyanın her yerinde ve aynı anda canlı olarak kutlanmasına imkan yaratarak... Bu nedenle bir kez daha övülmeye değer...

Keşke bizim ülkemizin işçi hakları temsilcileri de sanal dahi olsa, geniş kitlelerin; işçi dayanışmasına destek verecek ve heyecan katacak bir katılıma önayak olabilselerdi... Kendi dilimizde 1 Mayıs İşçi Bayramı şiirleri ve şarkıları söyleyebilseydik... Bu nedenle altını çizelim; “Şimdi değilse bile, bundan sonra dijital mitinglere hazırlanmanın zamanıdır...” Yeryüzündeki tüm emekçi ve işçilerin; her çağda ve koşulda coşkuyla, omuz omuza ve yürek yüreğe kutlayabileceği nice “1 Mayıs İşçi Bayramı” olsun diye!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva