Engin ÖNEN
Devlet yağmur duasına çıkar mı?
17 Aralık 2020 Perşembe

Yağmur duası eskiden Kemal Sunal filmlerinde rastlanan ve biraz da üç kağıtçıların köylüleri kandırmak için kullandıkları bir törendi. Kurak yıllarda zaman zaman gazete haberlerinde de rastlardık, Urfa’da veya diğer bir Anadolu kentinde köylülerin imam öncülüğünde yağmur duası görüntülerine…

Ama Diyanet İşleri Başkanlığı’nın böyle propaganda tadında yağmur duası törenleri düzenlediğini ben pek anımsamıyorum.

Bir süredir Diyanet İşleri Başkanlığı devletin en önemli ve etkili kurumlarından biri haline geldi. Açıklamaları ve yapıp ettikleri ile din ve inanç hizmetinden ziyade, iktidara ideolojik destek sağlama işlevi öne çıkmaya başladı. Hep öyleydi ama bu defa bu daha görünür hale geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı bir devlet kurumu. Devlet Su İşleri ve Meteoroloji kurumları gibi. Kanunu, devletten maaş alan personeli var ve abartılı bir bütçesi var. Kiliseden farklı yani…

***

Bu çağda, bir devlet kuraklığa çare olarak duaya başvurabilir mi, bir kurumu aracılığıyla duaya çıkabilir mi?

Meşruiyetini hukuktan ve çağdaş/evrensel değerlerden alan bir devlet bunu yapmaz. Kuraklıkla mücadele de devletin görevleri arasındadır şüphesiz ama bunu duayla yapmaya çalışan devlet, çağdaş bir devlet değildir.

Bilim mi yoksa dua mı tartışması, kilisenin ve caminin çatısına paratoner konduğu gün bitmişti aslında. Yıldırıma karşı kilise ve camiyi duayla koruyamayacağını bilen akıl, bunun tedbirini teknoloji ile almıştı.

Yağmur duasını vatandaş yapabilir, köylüler yapabilir, bunda sakınca yok. Ama devletin böyle bir işi organize etmesi, din ve inancın ideolojik aygıt olarak kullanılması anlamına gelmektedir.

Denebilir ki, inancımızda yağmur duası var. Olabilir. Ama devlet inanca göre yönetilirse, o yönetimin adı başkadır.

Örneğin bazı inançlar askerlik ve savaşa karşıdır. Devlet bu inançtaki insanları askerlikten muaf tutabilir mi?

Ya da bir inanç, kadın ve erkeği mirastan farklı pay almasını öngörebilir. Ama devlet bunu uygulayabilir mi?

Aslına bakarsanız Diyanet İşleri Başkanlığı yağmur duası programı da, dua mı bilim mi sorusuna, bilimden yana yanıt veriyor. Çünkü aylardır kuraklık çeken ülkemizde, Diyanet İşleri dua programını Meteoroloji’den aldığı bilgilere göre yapıyor.

Bu hafta yağmur yok. Bekliyor. Meteoroloji önümüzdeki günlerde sel ve su baskınları uyarısı yapıyor. Haydi duaya.

Kara komik haller. Ama bu dönem böyle...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
REİS 18 Aralık 2020 Cuma 18:51

Noel Babanın bacadan girdiğini inananlar,ülkenin heryerinde organize birşekilde yapılan yağmur duasını inanmıyor..

Yorumu oyla      2      5  
Erdi 18 Aralık 2020 Cuma 04:56

Sene 94ler Tayyip Erdoğan belediye başkanı seçilmiş ama susuzluk diye boyu İSKİ skandallarindan yeni çıkmışız

Yorumu oyla      3      4  
Engin Önen 17 Aralık 2020 Perşembe 22:18

Halkın Adamı sanırım yazıyı okumadınız. Ya da anlatamamışım. Yorumunuz yazıma cevap değil çünkü.

Yorumu oyla      3      4  
Halk Adamı 17 Aralık 2020 Perşembe 10:56

Engin Bey ne kadar halktan uzak, geleneklerden kopuk ve insanını tanımayan bir adam olduğunuzu yazınızda ispatlamış oldunuz! Hayır yağmur duası vardır ve yapılmaktadır. hem de her devirde. Yani bir komedi filmi sahnesi değildir. Uzun zamandır yapılmamış olabilir bu da yağmurlu bol yılların yaşanmış olmasındandır. Bu normal bir dünya serüvenidir. Aynı zamanda da şu anda yaşanan kuraklık da bir doğa olayıdır. Zaten küresel ısınma yaşadığımız herkesçe malum. çocuklar bile biliyor artık bunu. Yağmur duası nedir? Yağmur duası kurak geçen yıllarda halkın toplu olarak İnandığı Allah'tan yani yerin göğün tek hakiminden topluca dua edeerek yağmur istemesidir. Bu en önemlisi bir İman meselesidir. İnanlar için önemli ve geçerlidir. sadece güneydoğu ve doğuda değil balkanlarda egede her yerde yapılır. önceleri yöresel olan kuraklık. şimdi bütün ülkeyi bağladığı için diyanet ülke genelinde yapmış. güzel bir dini ritüeli gerçekleştirmiş. O bi merkezden yapmasa da onun bunun şunun elinde kalsa bu defada vay kimler yapıyor bu işi diye itiraz edersiniz. ne iyi yapmış mahallelerimizin tanıdığımız imamları, cenaze namazlarımızı kıldıracak olan kişiler yapmış şunu unutmayın Halkın inancını hafife almayın. Hak'ın yüzü Halktadır. Tipik solcu bakış açınızla İnançlar dokunmayın

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva