Burak OĞUZ
Devlet kesenin ağzını bir açtı pir açtı
2 Mayıs 2017 Salı

Temel’e Loto’dan büyük ikramiye tutturmuş. Karısı Fadime’ye bile haber vermeden gizlice çıkmış yola, ikramiyeyi almak için. Yolda bir telefon gelmiş. Telefondaki Dursun:
-Neredesin Temel?
-Dışarıdayım hayırdır?
-Çabuk eve gel.
-Ne oldu? Çok mu acil?
-Hemen gel! Fadime...
-Yoksa hasta mı?
-Başımız sağolsun Temel.
Telefonu kapattıktan sonra Temel, olduğu yere çökmüş ve sinsi sinsi gülerek:
-Ey güzel Allah'ım verdikçe veriyor, verdikçe veriyor..

------------

Son yıllarda girdaba kapılan ekonomiyi kurtarmak için kesenin ağzını açan hükümet, neredeyse elindeki bütün imkanları seferber etti. Vergi yapılandırması, yapılandırmaların ertelenmesi, cari ay SGK prim borçlarının ertelenmesi, destekler, teşvikler, hibeler, KOSGEB, yok yok.

Her ne kadar referandum öncesine denk gelse de –zamanlaması manidar- adeta ekonomik seferberlik başlattı.

Bu seferberlik hamlelerinden biri de 07/09/2016 tarihli ve 29824 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan  6745 Sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi Kanunu.

Referandumu da geride bırakan hükümet yatırımlara hız kazandırmak için kesenin ağzını bir açtı pir açtı ve 24/04/2017 tarihli Resmi Gazete'de “2017/10082  Mardin İli, Mazıdağı İlçesinde Gerçekleştirilecek Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi Yatırımına Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesi Hakkında Karar” ı yayımladı.

Projede öngörülen sabit yatırım tutarı: 2.884.000.000,00 TL sıfırları yanlışlıkla fazla yazmadım, doğru! Bu yatırım, bölgeyi adeta uçuracak. Peki böylesine devasa bu proje de Devlet, ne destekler vermiş:

-Gümrük vergisi muafiyeti,

-KDV istisnası,

-KDV iadesi

-Kurumlar vergisi indirimi (vergi indirim oranı. %100, yatırım katkı oranı: %130, yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı:%100)

-Sigorta primi işveren hissesi desteği (azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl).

-Gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl)

-Faiz desteği ve /veya kar payı desteği (250.000.000,00 TL’yi aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl).

Sonuçların makro ekonomik göstergelere yansıması zaman alacak ama devletin, tedirginlikler ile anılan yatırım ortamını hareketlendirmesi sadece ekonomiyi değil tüm kesimleri ilgilendiriyor. Özellikle son aylarda yeni zirveleri test eden işsizlik ve daha önemlisi genç işsizlik oranının aşağıya çekilmesi şart. Yeni istihdamın tek yolu da yatırımdan geçiyor. Bu nedenle yatırımcılara yönelik devletin desteklerini önemsiyorum.

Ancak önemsemekle birlikte, ‘proje bazlı’ desteklerin ‘alışılagelmedik’ boyutlarda olması, Devlet, bu içerikteki yatırımları, bu boyutta desteklemeli mi? sorusunu da aklıma bir kaygı konusu olarak getiriyor. Kaygımın temeli, desteklerin objektif ve doğru yatırımlara rasyonel koşullarda verilip verilmediği.

Bu arada unutmadan ilave edeyim, yatırım sahası Mardin Mazı dağı ancak, “İnebolu Limanı, Samsun Limanı, Dilaver Barajı su hattı ve doğalgaz boru hattında yapılması gerekli olan yatırımlar da dahil edilerek”  kapsam epey genişletilmiş. Minik bir ayrıntı daha, bu karar 26/11/2016 tarihinden itibaren geçerli.

-Ey güzel Allah'ım verdikçe veriyor, verdikçe veriyor..

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva