Tayfun MARO
Devlet aklı
27 Kasım 2020 Cuma

Devlet aklı, akan suları durdurmakla ünlüdür. Devleti yönetenlerin güvenli kara sularıdır. Ötesini berisini kurcalamaya gelmez.

İşte bu aklın en son örneği, “Çakıcı vakası” ile karşımıza çıktı.

“Öldürdüğü diplomatlarımızın hesabını sormak için ASALA’nın peşine düşen ülkücüler…” Anahtar cümle bu…

15 Temmuz 1983, Orly katliamı… Bu saldırı milat oldu. ASALA’da bölünmeler başladı. Uluslararası sistemin desteği zayıfladı. 1988 yılında kurucularından Agop Agopyan’nın Atina yakınlarında kaldığı evde öldürülmesi sonucu, 1994 yılında eylemlerin durdurulacağı süreç başladı.

Bu süreç, aynı zamanda PKK’nin sahneye çıkışsürecidir. Kuruluşundan sonra PKK’nin ilk silahlı eylemi, 1984 yılında, Şemdinli ve Eruh’ta düzenledikleri baskınlarla gerçekleşmiştir.

Adım adım geri çekilen ASALA ve eş zamanlı olarak adım adım sahnede yerini alan PKK…

O yıllarda, ASALA saldırıları karşısında, istihbarat örgütününoperasyonel olmayışı önemli bir sorundu. Bilgi alınıyor fakat harekete geçilemiyordu. İşte bu açığı kapatmak amacıyla,suç işlemeye teşne kimi militan siyasi figürler kullanıldı.

Mesela, bir gecede ceplerine kırmızı pasaport konulup Paris’e gönderilenler, devlet adına arka sokaklarda dolaşmanın zahmetini de nimetlerini de tattılar.

Ancak bu meselenin bir başka boyutu daha var ki çok trajik…1981 yılında Paris’te uğradığımız saldırının soruşturması sürerken, ilgililerle aramızda şöyle bir diyalog geçmişti; Elimizdeki bilgileri cinayet masası yetkililerine aktarırken, cinayet timlerinin Arjantin’den geldiğini, ilgililerin neden bu bilgiyi adeta yok saydıklarını sorduk. Fransızların yanıtı çok açık oldu; “Bizde o bilgilerin çok daha fazlası var. Ancak dosyaların açılması için talimat gelmediği sürece bir şey yapamayız.”

ASALA, Batı tarafından böyle korunuyordu.

Gelin görün ki seksenli yıllarda hesaplar değişti. Öyle ki ASALA geri çekilirken PKK piyasaya sürüldü. Dahası ASALA PKK’ya karıştı…

İşte bu süreçte ASALA’ya karşı kimin kimi kullandığı elan karışık bir meseledir. Çünkü seksenli yıllarda Batı desteği PKK lehine döndü. Muhtemelen Türkiye için daha etkili bir tehdit olarak görülüyordu.

Kürtler, Ermeniler ve belli sol grupların bu meseleye nasıl baktığı genellikle sessiz geçiştiriliyor. Bence herkes eteklerindeki taşı dökmeli.

Batı’nın Türkiye’ye bakışı sorunludur. Dizayn ettikleri tarih ve kültür politikalarında hiçbir zaman Türk kimliğine yer açmadılar.

Ve tarihlerini salt Eski Yunan ve Roma üstüne inşa etmekte hiçbir sakınca görmüyorlar.

Halbuki Batı, Doğu Akdeniz’den başlar. Yani 3 din, 4 kitabın indiği topraklardan. Bu nedenle, Batılı olmak için ABD ve Avrupa’dan icazet almaya ihtiyacımız yok.

Bütün mesele, bu toprakların tarih ve kültür mirasına Batı mahreçli saptırmalardan azade sahip çıkabilmektedir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva