Dr. Berna BRIDGE
Depremden sonra İzmir ve imar
27 Kasım 2020 Cuma

Dünyamız Covid’le ters kepçe gelmişken, kışa girerken Covid vakaları hızla artış gösterirken güzel kentimiz bir de yaşamımızda görmediğimiz kadar şiddetli bir depremle karşılaştı. Yaşamını kaybedenlere rahmet, yakınlarını kaybedenlere ise sabır dilerken, sarsıldık, sarsıldık. Ağır yıkıntıların yanı sıra hafif yıkıntılar, en önemlisi de yıkıntı halinde yüreklerle, uykusuz gecelerle yaşam devam ederken birçok İzmirli yaşlı apartmanlarına girmekten kaygılı, yazlıklarına kaçtılar…

Birçoğu, yaşlısıyla, genciyle hala yazlıklarında ve kışı bu yazlık, pek kış konforu olmayan evlerde karşılamaya çalışıyorlar. Rahatsız ve huzursuz bir haldeler. İzmir genelde eski ve deprem yorgunu apartmanlarla dolu bir kent. Alsancak ve Karşıyaka zemini zayıf ve kentin altından faylar geçmekte. Yani deprem riski yüksek bir kent. Ne kadar yaşlı binalarda risk yok diyen mühendisler olsa bile, risk var diyenler de var…

Sonuçta çok net bilinmeyen bir durum, ne zaman hangi şiddette, hangi ivmede bir deprem geleceği, nerelerin yıkılacağı, kimlerin öleceği... Tek akıllıca yol, Japonya usulü depreme dayanıklı binalar inşa etmek…Geçmiş yıllarda birçok apartman sakini bu düşünceyle apartmanlarını yıkıp, yeni deprem yönetmeliği ve yeni beton kalitesiyle tekrar inşa etmeyi istese de, İzmir Belediyelerinin var olan kat sayısından bir kat eksik inşa izni vermesi nedeniyle harekete geçemediler.

Belediyeler bu değişime, yenilenmeye“inşaat demek rant demek” mantığıyla engel oldu.Rant başka şey, güvenli binalarda yaşamayı istemek başka. Belediyelerin bu konuda sanırım aklı karıştı, her şeyi rant zannetmeye başladılar ve halkın güvenliğini arka plana attılar…

Ancak, bu şiddetli deprem ve ölümler, şu an apartmanlarına girmeye korkan, yazlıklarda son derece konforsuz bir yaşam süren İzmirliler, belediyelere de bu işin şakası olmadığını, vebali olduğunu gösterdi.  Belediyelere öfke arttı. Deprem, bu belediyelere, yıllar önce kazanılmış hakları bir yönetmelikle vermemenin, yani yaşlı binaların yenilenmesine bir kat eksik vererek engel olmanın yarın ağır bir depremde ölüm, yıkıntı, oy kaybı ve hesap vermenin zorluğu şeklinde hatırlattı.

Bugün CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’a bu yıllardır sıkıntı veren konuda bir değişiklik olup olmadığını sordum. Sağ olsun, o da Ankara’da toplantıda olmasına karşın belediyeleri arayıp bilgi aldı ve bana iyi haberi verdi. Karşıyaka Belediyesi kazanılmış hakların devam edebileceği yönünde bir karar alarak bu yıllardır süregelen engeli geç de olsa kaldırmış. Yani apartmanınız 7 katlı ise, yine yerine 7 katlı bir apartman yapabiliyorsunuz artık, kat kaybınız olmuyor. Kaç katınız varsa, o kat sayısında yeni bir bina inşa edebiliyorsunuz.

Konak Belediyesi? Yaşlı binalarla dolu Alsancak? Onlar da aynı yönde bir karar almak konusunda çalışmalar yapıyorlarmış ama daha karar çıkmamış. İzmir halkı aynı hassasiyeti, hızı ve yapıcı tavrı tüm belediyelerden bekliyor. Hassasiyet diyorum çünkü belediyelerin birçok kişinin eski binalara girmeye korkup küçük yazlık evlerinde, derme çatma ısınma sistemleri ile kışı geçirme durumunda olduğunun farkında olması gerekiyor. Hız diyorum ki bu rahatsız konumdaki insanlar biran önce yeni yapılmış güvenli binalarına geri dönebilsinler.

Peki, var olandan fazla kat izni yolda mı? Bu konuda Murat Bakan olumlu bir yanıt vermedi, “yalnızca kazanılmış haklar korunacakmış” dedi. Kendisine ilgisi ve çabası için çok teşekkür ediyorum, ben belediye yetkililerine ulaşamamışken İzmir vekilimize Ankara’da ulaşabildim ve birkaç saat içinde hız ve hassasiyetle yanıtı alabildim. Umarım belediyeler de halkımıza, bizlere ileride aynı hız ve hassasiyetle yaklaşırlar.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dr Berna Bridge 28 Kasım 2020 Cumartesi 15:04

Sevgili Şakirecim, tabii ki gönül alçak katlı yapılardan yana ancak Alsancak'ta birçok apartmanda herkes 1 daire sahibi, her katta 1 daire var, yani 8 daireli bir apartmanda 8 ortak var. Bir kat eksik verildiğinde kimin katı/dairesi buharlaşacak? deprem tehlikesi ve güvenlik kaygısı varken çözümü olmayan veya çok çok zor olan her öneri çözümsüzlüktür. Önce Güvenlik. Güvenliği önemsemeyip çözümsüzlüklerle değişimi, yenilenmeyi ertelemenin vebali olduğu aklımızda olmalı. Benden söylemesi, "acil" çözüm gerek. Yarın çok geç olabilir, vebali çok ağır olabilir, söz uçar, yazı kalır....

Yorumu oyla      3      3  
Fikret Okutucu 28 Kasım 2020 Cumartesi 11:27

Sorunu kolay anlaşılır bir ifade ile anlattığınız için teşekkürler. Deprem ile ilgili terminolojide : "Büyüklük" cihazla ölçülüyor, ölçü birimini Richter adlı bilim insanının kendi adıyla belirlediği 1 ile 9 arasındaki değerleri vardır. "Şiddet", göz ile ölçülüyor, 1 ile 12 arasında değerleri vardır, aynı depreme maruz kalmalarına rağmen her binanın hasar durumuna göre ayrı ayrı şiddet değerleri vardır. Her kademede çok sık yapılan bu ifade hatasını bu yazınız aracılığı ile belirtme olanağı oluşturduğunuz için de ayrıca teşekkürler.

Yorumu oyla      2      3  
Yücel Nural 27 Kasım 2020 Cuma 18:49

Çok yerinde bir müdahaleyle Berna Elal Bridge bütün izmirlilerin merak ve ivedilikle beklediği, depreme dayanıklı binaların inşasına yol açacak gerekli hukukî ortamın yaratılması konusunda harekete geçilmesinin önemini vurguluyor. Ilgililerin uyarıyı ciddiye alacaklarını umuyorum

Yorumu oyla      3      3  
Şakire Pöğün 27 Kasım 2020 Cuma 15:46

Sevgili Berna, Çok önemli bir konuyu çok güzel işlemiş, mülk sahiplerinin duygu ve düşüncelerini dile getirmişsin. Anca benim bakış açım biraz farklı. Ben kentsel dönüşüme biraz farklı bakıyorum. Eski binaları aynen yenileri ile değiştirmek yerine yepyeni bir imar planı ile gerekiyorsa mevcut binaların yerine daha alçak ve yeşile daha fazla yer veren binalara izin vermek ve hak kayıplarını deprem açısından daha güvenli bölgelerde yapılacak binalarla telafi etmek bana daha doğru geliyor.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva