Nedim ATİLLA
Değerli hocalarımdan iki kıymetli kitap
18 Temmuz 2019 Perşembe

Öykü Romalıların dünyayı kendi topraklarının sınırlarından ibaret bir yer olarak gördükleri bir tarihte geçer.Akdeniz’de yaşayan insanlar için o çağda neAmerika kıtası vardır, ne Japonya, ne Avustralya, ne de başka ülkeler. Bu, dünyaya ait gizemlerin çözülmesinin olanaksız olduğu bir çağdır. O zihinler örneğin, dünyanın yuvarlak değil, bir öküzün iki boynuzu üzerinde duran bir tepsiye benzediğine inanır. Bu kocaman yuvarlak top parlak bir güneşin etrafında dönüp keşfedilmeyibeklerken insanların neredeyse tamamıen koyu karanlık düşüncelerin uydusu, kölesidir.

Bu el değmemiş dünya en güzel haliyle sere serpe bir şekilde yaşayıp giderken yığınlardan farklı bir şekilde düşünebilen istisnalar tüm cehaletlerine karşın gene de bir şeyler öğrenmek, bilmek, araştırmak, keşfetmek gerektiğini anlarlar. Bu kahramanlar bir şeyler araştırıp, öğrenerek sezgisel bir şekilde insanların kötülük veuğursuzluklardan kurtulacaklarına inanırlar. Bu çağdatopluluklar atalarından kalan, onların aktardığı bilgiler,deneyimlerden yararlanıp, esinlenerek yaşamlarınısürdürmeye çalışır. Bu daha çok bir korku çağıdır. İnsanlar açıklamasını yapamadıkları, mekanizmasını bilmedikleri her şeyden korkarlar. Gizem, doğaüstü varlıklar, büyü, kehanet, cinler, periler ve sır olarak nitelendirilen pek çok şey bu düşünce yapısının ürünüdür.

Prof. Dr. Oğuz Adanır olağanüstü külliyatına bu yeni eseri ekledi:Bir Antikçağ Masalı-  Tanrıçanın Gözdesi… Yukarıdaki satılar Oğuz Hocamın kitabının girişinden…

Kitabın arka kapağında ise şöyle yazıyor

Kahramanlarımızın yaşadığı çağda Efes bir kölelik ve kehanet merkezidir. Bu evrende her şey talihli olmak yada olmamakla ilgilidir. Talihli olanlar arkalarında tüm gizemli güçler ve tanrıların bulunduğuna inanırken, talihsizler bu güçlerin kendilerini olsa olsa geçici bir süreliğine terk ettiklerini düşünürler. Zira talihin tamamen yitirilmesi ölmekle eş anlamlı bir duygu olduğundan buna tahammül edebilmek mümkün değildir.

Güzel köle Saronya ve efendisi güzel Nika’dan hangisi daha talihlidir? Ressam Pityus’mu yoksa güzel konuşmayı ve öyküler anlatmayı bilen Atalis mi daha talihlidir? Tanrılar, atalar ve gizemli güçler korku içinde yaşayan bu küçük kahramanlarla oynamayı sevdiklerinden onların talihlerini belli aralıklarla değiştirerek kendilerine tapan bu çocukları yada torunlarını kimi zaman çok üzüp, kimi zaman çok sevindirmekten zevk alırlar. Tanrılar ve insanları bir araya getiren talih bu belirsizlik evreninin ana motifi gibidir. 

PROF. DR. ERSİN DOĞER’İN MENEMEN’İ

Akademik dünyadaki en eski arkadaşım (sanıyorum 45 yıl) Ersin Doğer Hocam…

Kitabın adına bakınca sakınlıkla yemek tarifi kitabı sanmayın. Eski Yunanca’daMainomenos (azgın/deli su) sözcüğünün Türk ağzında dönüştüğü şekliyle Menemen’den söz eden bu kitap esas olarak Gedis/Hermos nehrinin taşkın ovasında kurulu bir yerleşim ve buralı bir akademisyen tarafından yazılmış.

Daha önce de Menemen/Tarhaniyat Tarihi kitabının yazarı olan ve Ege Üniversitesi’nden emekli olduktan sonra  Karşıyaka Dem Akademisi’nin saygın bir üyesi olarak tanınan Prof.Dr.Ersin Doğer çocukluk ve ilk gençlik yıllarının geçtiği kasaba için yazmış bu kitabı.

Uzun yıllar Aigai kazılarını yöneten, Edebiyat Fakülteside dekanlık da yapan Ersin Hoca memleketi Menemen’e vefa borcunu bu iki kitapla ödemiş sayılır. Heyamola Yayınları’nın İzmirim serisinden çıkan kitap özellikle 1960 ve 70’li yılların Menemen anıları ve kişileriyle dolu.

Okuyalım, okutalım…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva