Nedim ATİLLA
Daha kurak bir İzmir’e doğru..
20 Mart 2019 Çarşamba

Bir kenara ayırıp sonra okurum demiştim. Gerçekten de ürkütücü imiş. Aziz Kocaoğlu Belediyesi’nin geleceğe yönelik olarak hazırladığı İklim Değişikliği Raporu’ndan söz ediyorum. Umarım 31 Mart’ta belediyeyi devralacak yeni yönetim bu raporu ciddiye alır ve önerileri uygular.

2050’ye odaklanan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İklim Değişikliğine Hazırlık Raporu açıklandı. Küresel iklim değişikliğine karşı gerekli tedbirler alınmadığı ve ihtiyaç duyulan yeşil alanlar yaratılmadığı takdirde, İzmir’i ciddi bir kuraklık bekliyor. İklim değişiklikleri radyasyon oranını da belirgin şekilde artıracak ve yaşanan bu durum, kent nüfusundaki artışla birlikte toplumu da olumsuz etkileyecek.

Ne diyorlar duyuyor musunuz: Kuraklık ve radyasyon…

İzmir Büyükşehir Belediyesi, değişen iklim koşullarına karşı bir “eylem planı” hazırladı. 2050-2100 dönemine ait iyimser ve kötümser iklim senaryolarının yer aldığı çalışmada, sıcaklıkların artacağı ve yağışların azalacağı tahminiyle, yağmur bahçeleri ile çatı bahçelerinin oluşturulması, refüjlerin ve kaldırımların su tutma hendekleri şeklinde tasarlanması, çim ve okaliptüs ağaçları yerine yerel bitki türlerinin tercih edilmesi gibi öneriler sıralandı.

Yağışlar hangi ayda yoğunlaşacak?

İzmir iklim modelinde “orta iyimser” ve “en kötümser” senaryolar ele alınmış. Rapora göre, 2050 yılından sonraki 50 yıllık süreçte İzmir´in alçak kesimlerinde sıcaklık artışı beklenirken, yüksek kesimlerde ise hava giderek soğuyacak ve yıllar geçtikçe ortalama değerler düşecek. Yine aynı senaryoya göre, kentteki yağış rejimi de değişiyor. Yağışlar belirli dönemlerde yoğunlaşacak. Özellikle Mart ve Nisan aylarında meydana gelen yağışlar, 2050 sonrası süreçte Mayıs ayında toplanacak. Kış aylarında yağış miktarı artacak. İlkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde yağışlar yüzde 50 oranında azalacak. Oluşan bu durum, tarımı da olumsuz şekilde etkileyecek.

Radyasyon oranı da artıyor

Küresel iklim değişikliğine karşı gerekli tedbirler alınmadığı ve ihtiyaç duyulan yeşil alanlar yaratılmadığı takdirde, İzmir’i ciddi bir kuraklık bekliyor. “Dirençli Kentler İçin Bir Çerçeve: Yeşil Odaklı Uyarlama” projesinin sonuç raporuna göre, iklim değişiklikleri radyasyon oranını da belirgin şekilde artıracak ve yaşanan bu durum, kent nüfusundaki artışla birlikte toplumu da olumsuz etkileyecek.

RAPORDAN ÖNERİLER

“Sıcaklık ve Yağış Değişimleri”, “Arazi Kullanımlarının Planlanması”, “Yeşil Alanların Yönetimi”, “Yağış Suyu Yönetimi”, “Karbon Tutma ve Hava Temizleme” başlıklarının yer aldığı eylem planında İzmir için şu önerilere yer verildi:

* Suyun depolanması ve kullanımında daha dikkatli olunması,

* İklimle uyumlu bir şehir yaratabilmek için ekolojik nitelikleri yüksek yeşil alanların miktarının artırılması, bu alanların birbiriyle fiziksel olarak bağlanması,

* Yeşil yüzey miktarını artırmak için çatı bahçeleri ve düşey bahçeler oluşturulması,

* Farklı fiziksel özelliklere sahip yerel türler tercih edilerek bitki çeşitliliği ve yoğunluğunun artırılması,

* Yağış suyunun hızını azaltacak bitkilendirme sistemi oluşturulması,

* Yağmur sularının ayrık sistemde toplanması sağlanarak parklarla bütünleştirilmesi,

* Tarım arazilerinin korunması,

* Kent içindeki refüjlerin ve kaldırımların su tutma hendekleri şeklinde tasarlanması,

* Yeşil alanlarda suyu tutmak için çukur, hendek veya yağmur bahçelerinin tasarlanması,

* Karbon tutma ve hava temizleme için bitkilendirme çalışmalarında kitleli, geniş taç yapısına sahip ağaçların kullanılması, yüzey sıcaklığını azaltmak için çınar, ıhlamur, meşe gibi bitkilerden yararlanılması, çatı bahçelerinin oluşturulması,

* Özellikle yol kenarlarında ağaç miktarının artırılması,

* Çakalburnu Dalyanı Sulak Alanı ve İnciraltı Kent Ormanı’nın korunması,

* Kurak iklim koşullarına uyumlu ıhlamur, çitlenbik, menengiç, meşe, doğu çınarı, erguvan, sığla, servi gibi ağaç türlerinin tercih edilmesi,

* Yeşil alanlarda çim yerine daha az su isteyen, kuraklığa dayanıklı, bakım masrafı az yer örtücülerin kullanılması,

* Bulunduğu alanın yeraltı su sistemini değiştiren ve doğal türlerle rekabet eden yabancı yurtlu okaliptüs ağacının alandan uzaklaştırılıp yerli türlerle değiştirilmesi.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 21 Mart 2019 Perşembe 20:38

gelecekteki su problemi için bence yağmur suyundan da yararlanılmalı, yani yağmur suları barajlar dışında, şehir içi yağmur suyu kanalları ile depolanmalı.değerlendirilmeli, kullanılmalı..

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva