Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Cumhurbaşkanı adaylarına işçi soruları
13 Haziran 2018 Çarşamba

Cumhurbaşkanlığı  seçimlerine çok az bir zaman kaldı. Sandıktan çıkacak sonuçlar, büyük ölçüde Türkiye genel siyasetini etkileyecek. Bu açıdan, her kesimden, her sosyal sınıftan oy kullanacak yurttaşların, adayların özellikleri kadar, mensup oldukları partilerin programlarına ve söylemlerine de dikkat etmesi gerekiyor. 

Önceki yazılarımızda, Cumhurbaşkanı Adaylarına; “ Ekonomi-politik”, “Çiftçi” ve “Tüketici”soruları konularını işlemiştim.Bu yazımızda,işçi dünyasına egemen olan başlıca iki büyük konfederasyonun başkanlarının ağzından durum  saptaması yaparak “Cumhurbaşkanı Adaylarına İşçi   Soruları”konusunu  irdeleyeceğim.

İşçiler Açısından Manzara-İ Umumiye

DİSK’İn ilk kadın Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu 7 Haziran 2018 tarihinde  gazetelere yaptığı açıklamada  şunları söylemiş;

  •  Her 100 işçiden sadece 10'unun sendikalıdır,  grev hakkı başta olmak üzere tüm sendikal haklar gasp edilmiştir ve kadınlar erkeklere oranla daha düşük ücretle güvencesiz çalışmaya mahkumdur.
  •   20 Temmuz 2016'dan bu yana yaşanan OHAL ile birlikte daha da ağırlaşan bir baskı dönemini yaşıyoruz. Bir yere imza atmaktan tutun bir basın açıklaması yapmaya, meydanlara çıkmaya kadar her türlü hak aramanın zorlaştırıldığı bir siyasal iklim var. Ve biz DİSK olarak hep şunu söylüyoruz: Demokrasi işçinin ekmeğidir. Demokrasinin olmadığı yerde emeğin hakları olmaz.
  •  Tüm öncelikler çalışanların değil, patronların istekleri üzerinden şekilleniyor. Bunu TOBB Başkanı Rifat Bey (Hisarcıklıoğlu) çok açık söyledi. “İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanı çok maliyetliydi, hükümetten bazı düzenlemeler istedik, yaptılar. İş davalarının yüzde 99'unu işçiler kazanıyordu, bu bize çok büyük bir yük getiriyordu, hükümetten istedik, aracılık sistemini getirdi” dedi. Aslında sermaye temsilcilerinin söyledikleri, durumu açık bir biçimde ifade ediyor.

Türk-İş Genel Başkanı  Ergün Atalay da 15 milyon çalışanın olduğu bir ülkede 1 milyon 600 bin kişinin sendikalı olduğunu ve taşeron işçilik sisteminin iş cinayetlerini artırdığını ve kar hırsının işçi hayatının önüne geçtiğini  söylemiş.

Cumhurbaşkanı Adaylarına İşçi   Soruları

İşçilerin büyük bir çoğunluğu neden sendikalı değil?

Son dönemde sendikalaşmada gerilemenin gerekçeleri nedir? Grev başta olmak üzere en temel sendikal haklar neden kullanılamaz hale geldi?

Bir taraftan teknolojinin yol açtığı bir dizi olumlu gelişme varken 18'inci yüzyıl koşullarını aratmayan çalıştırma biçimleri  neden çok yaygın?

Merdiven altı atölyelerde, inşaatlarda, madenlerde bu kadar çok ölümün olmasının nedeni ne?

Soma'da yerin yedi kat dibinde 301 maden işçisi taşeron düzenine kurban verildi. Ancak Türkiye'de her  Soma katliamının  6-7 katı büyüklüğünde işçi ölümleri devam ediyor. Neden önlem alınmıyor?

Asgari ücret  neredeyse ortalama ücret haline geldi. Milli gelir artışı olmasına karşılık  işçilerin gelirleri neden yüzde 30 değer kaybetti?

Çalışma yaşamında kadın işçiler erkeklerden daha düşük ücretle daha güvencesiz biçimde evden yarı ya da kısmi zamanlı çalışmaya neden mahkum edildi?

İşçilerin yüzde 54’ü ay sonunu neden zorlukla getiriyor?

 İşçilerin yüzde 18’i neden  sigortası  çalıştırılıyor?

Türkiye’de çalışma süreleri OECD ve AB ortalamasına göre neden yüksek?

İşçilerin dörtte biri neden hiç yıllık izin kullanmıyor?

TÜİK’nin bildirişine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı %11. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı %20’yi geçiyor.İşsizliği azaltmak için politikalarız ne?

Satılan şeker fabrikalarının iş güvenliği ne olacak?

 

 

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva