Harun ÖZDEMİR
Çingenelerin ataları
2 Ekim 2019 Çarşamba

Eski çağlardan beri Çin ve Hint, dünyanın en kalabalık bölgeleriydi. Çin; denebilir ki her sorunu kendi coğrafyasında kalarak çözdü.

Benzer süreçler Hint halkları için söylenemez. Tarihte Hint’ten batıya doğru farklı nedenlerle birçok büyük göç dalgası yaşanmıştır. Bununla beraber siyasal işgaller de göçlere ve sürgünlere neden olmuştur. 

***

Hint’ten Arap Yarımadası’na ve Kadim Mısır’a yapılan göçlerin bir kısmı karadan bir kısmı da denizden yapılmıştır.Denizden yapılan göçlerin kayıtları hiyeroglif yazıtlarda yer almıştır.

Hint Yarımadası’nda meydana gelen kuraklık, depremler sonucu büyük nehirlerin yatak değiştirmesi ve işgalci güçlerin zorunlu tehcirleri Hint halklarını dünya geneline yaymıştır.

Yoğun Hint göçleri tarihte bir kaç kez tekrarlandığı için sonraki büyük göç dalgaları, öncekinin kolay görülür izlerini silmiştir.

Demografik yapıları araştıran birçok çalışma grubu, Çingenelerin izlerini Hint’ten Karadeniz’in kuzeyine ve Avrupa’ya, bir başka güzergahın İran, Anadolu üzerinden Balkanlar ve yine Avrupa’ya çıktığı belirlemiştir. Arabistan, Ortadoğu, Kuzey Afrika üzerinden Avrupa’ya geçenler de olmuştur.

Hint dinlerinde görülen reenkarnasyonun Çingeneler arasında görülmemesi, onların İbrahimî geleneğe bağlı kaldıklarını gösterebilecek önemli bir kanıttır.  

***

Çingeneler, dünyanın her yerinde “klan gelenekleri”ni korurken yerel kültür ve siyasal yapılarla çatışmamışlar. Siyasal bir talepleri de olmamıştır.

Fatih’in Kırklareli’nde kurduğu Çingene Sancağı, Çingenelerin talebi üzerine kurulmamıştır. Başka bir örneği de yoktur.

Avrupa tarihinde “Osmanlı’nın ajanları” olmakla suçlanan Çingeneler, Paris’te, Berlin’de, Londra’da… meydanlardaidam edilmişlerdir.

Ayrımcılıktan dolayı eziyet gören dezavantajlı toplulukların başında hâlâ Çingeneler var. Sarkozy’nin “Çingeneleri AB’de kovalım” sözleri unutulmamalı.

İnsan hakları çağında asalet düşkünü doğu ve batı halkları, Çingeneleri “kimliksiz ve köksüz” olmakla suçluyor.

Buna son verilmesinin en etkin yollarından biri, kitaplı dinlerle Çingenelerin bağının kurulması olacaktır. Bu konuda bir zorlamaya gerek duyulmadan tarihsel gerçeklerin açıklanması yeterlidir.

Hz. İbrahim; ilk eşi Sara’yı hicret ettiği doğu ülkesinden getirtmesi nedense göz ardı ediliyor. İkinci eşi Hacer ve İsmail’i Mekke’ye bırakırken orada Hintli halkların yaşadığı da unutuluyor. Üçüncü eşi Ketura’dan olan altı oğlunu doğu ülkelerine gönderirken, oğullarına doğulu halkların dillerini öğretmişti. Kültürler ne kadar değişse de bir insanın ömrüne sığan bir sürede dillerin temelden bir değişime uğramayacağı bilinir.

Hacer, İsmail ve altı oğlu, göçtükleri yerlerin yerel halkları ile aralarındaki dil ve kültür bağları güçlü olmasaydı, o beldelerde saygı görmeleri, güçlü mesajlar vermeleri mümkün olmazdı.

***

İkiyüzlülüğün ileri boyutlara vardığı çağımızda bilgi arttıkça, gerçekler daha kolay gizleniyor. Bunun acısı damasum insanlara yaşatılıyor.

Kimse Çingenelerle ortak bir kimliği paylaştığını kabule yanaşmıyor. Artık yalanlar bitmeli, çağımızın olanakları bütün insanlara eşitçe kullandırılmalıdır.

***

Çingenelerin Hint Yarımadası dışında klan tarzı kapalı bir iç düzen içinde yaşamaları, biraz da “açılırsak Çingene kimliği yok olur” endişesinden kaynaklanıyor.

En zor durumlarda bile gevşek yapılı klan sistemini sürdürmeleri, onları göç yollarında yüzyıllar boyu güven içinde yaşamalarını sağlamıştır.

***

Dünya tarihi,İshak ve İsmail oğullarının tarihişeklinde düşünülmesi her yönüyle yanlıştır.

Tevrat’a ve İbrahim’e iman eden Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar; İbrahim’in Katura’dan doğan altı oğlu ve onların Doğu ve insanlık tarihine yaptıkları olumlu etkileri açıklamak zorundalar.

Aksi bir durumda bilgileri gizleyip ayrımcılık yapmakla suçlanacaklardır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gökmen Dunar 3 Ekim 2019 Perşembe 02:31

Çingenelerin tarihi odaklı anlamlı ifade ettiniz iyi bir araştırma ürünü paylaşmanıza mutlu oldum. Çingene olarak yaşamak zor hele izmir roman hakları merkezi başkanı olursanız hem yükü ağır hemde kurumlar siyasi partiler ve toplumun önyargıları ile mücadele ediyorsunuz. Roman açılımı 2009 yılı başladı romanlar ön yargıların silinmesi kamu kurumları esir hakları olacağı sevinç ile sosyal yaşamları düzene girecek umutları ile yola çıktık izmir akp roman açılımı koordinatör odaklı görevde bulunup izmir de çingene diyelim sorunları ifade eden rapor hazır edip akp hükümetine sunduk roman toplumu içinde yaşamış hoca hacı görüntüsü altında olan kişiler çingenelerin umutları ile oynamış bürokratlar da gelen talimatları dinlemek yerine çingene insanı adam yerine koymamış sozde roman acılımdan makam adına hacı hoca olan kişiler bizlerin cahilliginden faydalanması oldu. Gerçek de çingene nüfusu oy potansiyeli yüksek olması her mahalle de tarikat kurulması adına çalışan yetki alan şahıs derneklerin çalışmasına engel olup çingene toplumu cahil kalıp cemaat bünyesinde kalması adına mücadele etmiş oldu. 2019 yılı itibariyle açık yazıyorum Türkiye de 600 roman dernek 22 federasyon vardır akp ye yakın olan çingene dernekleri ağırlıkta olup bizleri kullanan iktidar güvenimizi yıktı .istanbul seçimlerinde akp adayı roman mahallesinde oy almadı roman toplumu tepkisini göstermiş oldu . Toplumda cingeneler karşı ön yargı var lakin cingeneden bir tane vatana bayrağına hain çıkmaz sizler gibi değerli kalem gibi bir çok yazar görsel ve sözel basın da cingeneler hakkında bilgi paylaşımı yapar ise önyargılar silinir

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva