Nedim ATİLLA
Ciğerlerimizi yakan sorular
19 Ağustos 2019 Pazartesi

Son yıllarda hiçbir olaya bu kadar üzülmedim. İzmir’in büyük bir oksijen kaynağı, köyler, köy evleri, besicilik yapanların hayvanları, arı kovanları, onbinlerce arı, üzüm bağları, yaban hayatı, hayvanlar yakıldı… O eşsiz manzara artık kapkara!

Evet, İzmir’in ciğerleri yakıldı. Bakın yandı demiyorum, aynı anda 6 yerden birden başlayan yangının insan eliyle gerçekleştiğinden hiç kuşkum yok.

Bu yangınları çıkaranlar kimlerdir?

"Bir paranın nereden geldiğini görmek istiyorsan, nereye gittiğine bak" diye bir söz var. İşte orman yangınlarında, imar aflarında bana birisi “Kim yaptı?” diye sorduğunda bu sözü söylerim. Parayı kim alıyorsa suçlu odur.

O zaman birinci sorum: Tamamen yanan Demircili koyunda ve Kuşçular/ Altınköy arasında, Gümüldür ve Kesre’de son dönemde arsa toplayanlar kimlerdir?

Urla, Seferihisar, Menderes belediyeleri bunları tespit edip kamuoyuna açıklamalıdır.

***

İzmir’in yanı sıra Bodrum’da da kalan son yeşil alanlardan biri olan Mumcular’da çıkan yangınların, Kaz Dağlarında Fazıl Say’ın konseri ile aynı gün çıkması tesadüf mü?

Bir deli soru daha var aklımda. Son yangın alanlarından biri olan Efemçukuru’nda yıllardır altın çıkarılmaya çalışılıyor. Ve yöre köylüsünün ağzından düşmeyen laf, “bizim buraların tamamında toprağın içinde altın var.” Acaba diyorum, birileri “Ağaçları Kazdağlarındaki gibi kesersek İzmirliler ayaklanır. Hazır rüzgar da var en iyisi yakalım” demiş olabilir mi?

Yangın bölgelerinin altı gerçekten altın kaynıyorsa zamanlama manidar değil mi? Bunu yaşayan görecek…

***

Başka meseleler de var.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Tuncay Mollaveisoğlu, AKP Hükümeti döneminde yangınlara müdahale işinin Türk Hava Kurumundan alınıp (THK ) özel bir şirkete verilmesi, yangın söndürmede şirkete saat başına garanti ücret ödenmesi, THK kurumunun yangına müdahale edilmemesi konularını gündeme getirmişti. Ne oldu bu işler?

Bunun üzerine Eski Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, son dönemde artan orman yangınlarının neden söndürülemediği ile ilgili bir açıklama yaptı ve şu önemli detayı hatırlatmıştı:

"Çam yangınlarına helikopter ile müdahale etmenin yanlış olduğuna dikkat çekerek bakanlık ile anlaşmalı şirketleri işaret etti. Çam yangınlarında uçak yerine helikopter kullanıldığı takdirde helikopterin pervanesinin yarattığı rüzgar yanan çam kozalaklarını çok uzaklara fırlattığı için oralarda da yangın başlar ve yangın söndürülemez. Ayrıca yangın çıkan yerde ısınan hava yukarıya yükselir ve rüzgar şiddetlenir. Yıllar önce ben Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı iken bir yılda 165 orman yangınına anında müdahale ettiğimiz için daha başlangıçta yangın söndürüldü. Bu durum Orman Bakanlığıyla anlaşmalı helikopterle yangın söndüren şirketleri rahatsız etti. Çünkü o şirketler yabancı ülkelerin helikopterlerinden yararlanıyor ve yangın çıkıpta uçtuklarında daha fazla para kazanıyorlardı."

***

Bu meselenin imar afları ile de ilgisi var elbette.

Çok değil üç hafta önce okuduk Buca Belediyesi kaynaklı şu haberi: “İmar Barışı” isimli yağma yasasından yararlanmak isteyen fırsatçıların Kırıklar Köyü Delioğlan mevkiinde yaklaşık 40 dönüm ormanı yok ettiği ortaya çıktı. Buca Belediyesi hazineye kayıtlı orman arazisi üzerinde inşa edilen 50 yapıyı yıktı. Yağmacıların ağaçları teker teker yok ederek, konut arazisine dönüştürdüğü alanı İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden ağaçlandırılacak.

***

KİŞİSEL BİR NOT:  Önce eşimin ardından benim yaşadığım ortopedik sağlık problemleri nedeniyle mesaj gönderen tüm dostlara teşekkürler. Ben de yaklaşık bir aydır bu nedenle yazı yazamıyordum. Halen iki bileğimde de iyileşme sürüyor. Yazılara da başladık çok şükür

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayşın Uçkun 22 Ağustos 2019 Perşembe 09:33

Yazınızı çok beğendim, çok yararlandım. Teşekkür etmek istedim. Saygılar.

Yorumu oyla      4      5  
Ümit Elbırlik 19 Ağustos 2019 Pazartesi 11:54

Hepimizin aklındaki soruları dile getirdiğin için tşk ler Nedim. Sağlık sorunlarınızı şimdi öğrendim. Çok geçmiş olsun. Fisun Kardeşimin de gözlerinden öperim

Yorumu oyla      4      5  
Emin’e Cazibe Ertamay 19 Ağustos 2019 Pazartesi 10:25

Yazık çok yazık benimde ciğerlerim yanıyor bu kadar ağaç kaç yılda yetişir inanamıyorum yazdıklarınızın hepsinin doğru olduğunu düşünüyorum elbirliği ile önlem alınmadı gerekiyor en yakın zamanda

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva