Fatih YAPAR
CHP İzmir’de uzlaşı adayı çıkar mı?
11 Ekim 2017 Çarşamba

Yaz dönemini oldukça hareketli geçiren siyasi partilerin kulisleri kaynamaya devam ediyor. AK Parti’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat neşter vurduğu parti teşkilatlarındaki yenilenme, yerel yönetimlerdeki dönüşüm sürüyor. CHP’nin de hareketlilik açısından iktidar partisinden kalır yanı yok. Kongre süreci delege seçimleriyle devam eden partide “içeriye dönük” mücadele neredeyse dışa yönelik çalışmaları geçmiş durumda. MHP’nin ise gözü Meral Akşener ve kurmaylarının oluşturacağı yeni yapının son halinde.

Hal böyle olunca Türkiye’nin üçüncü büyük ili İzmir’de de her açıdan tüm siyasi partileri ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor.

Şimdi asıl konumuz olan CHP’nin İzmir’deki son durumuna, oluşan siyasi atmosfere gelelim!

Belirlenen takvim çerçevesinde delege seçimleri İzmir’in 30 ilçesinde büyük oranda tamamlandı. Bu hafta sonu itibariyle de kıyıda köşede kalan yerlerde üyeler sandığa gidecek. Ortaya çıkan duruma göre fotoğraf da netleşmeye başladı. Kartların karıldığı, kulislerin en yoğun olacağı ilçe kongreleri kısa süre sonra başlayacak.

Tabi ki ilçelerde delegasyon yapısı il kongre sürecine büyük etki yapacak.

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “müdahale etmeyin” uyarılarına rağmen “milletvekilleri, genel başkan yardımcıları, parti yöneticileri karışıyorsa biz boş mu duracağız” diyen belediye başkanlarının da süreçte en etkili aktörler olacağı da kesin.

İzmir’de ilçe kongrelerinden önce il başkanlığı çalışmaları çoktan başladı bile. Şimdiden çok sayıda aday var. En başta mevcut İl Başkanı Asuman Ali Güven yeniden aynı görevde kalmak istiyor.  Yönetiminde yer alan Salih Özçiftçi nabız yoklamaya devam ediyor. Yine İl Yönetim Kurulu Üyesi Utku Gümrükçü de çalışmalarını sürdürüyor. İlçe başkanlarından Gaziemir’in genç başkanı Umut Tekin, Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım da il başkanlığına giden yolun taşlarını döşemeye çalışıyor. Parti Meclisi Üyesi ve eski Milletvekili Mustafa Moroğlu’nun gönlünden il başkanlığını geçirdiğini neredeyse bilmeyen yok! Partinin emektar isimlerinden Altan İnanç’ın İl eski Başkan Yardımcısı Barış Erel ile yaptıkları nabız yoklama turunun yankıları ise sürüyor.

Partinin bol isimli yeni kulislerine eski bir siyasetçi daha düştü. O da İzmir eski Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan. Partide genel sekreter yardımcılığı görevinde de bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da yakın bir isim. Üç dönem İzmir’den milletvekili olan Oğuz Hoca il başkanlığını düşünmediğini belirtse de, “Doğma büyüme İzmir’in yerlisiyim. Bu kent benim her zaman göz bebeğim. İzmir partimiz ve ülkemiz için çok önemli bir kent. Gelişmeler ve konuşulanlar benim dışımdaki şeyler” diyor.

En başta ta söyledik!

Bu süreçte belediye başkanları yine aktif bir şekilde görev alacak. Kuşkusuz, önceki kongrede yol arkadaşı eski Milletvekili Alaattin Yüksel için ‘bırakın elini, gövdesini taşın altına koyan’ Başkan Kocaoğlu da belirleyici olacak.

Başkanın yeni dönemde üzerinde durduğu önemli bir konu daha var. O da “genel merkez onaylı üzerinde uzlaşılan bir isimle” yarışa girmek!

Bunun için öncelikli olarak ilçe başkanlarının sonra da belediye başkanlarının görüşlerine başvurulacak. Genel merkez bilgilendirilerek olası “muhalefet” algısı ve karşıtlık durumu en aza indirilecek.

Tek adaylı bir kongre mümkün görünmese de ilkeler, şartlar netleşmeye başladı. Birleşme olur mu bilinmez ama oluşan son duruma göre CHP Genel Sekreteri Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Milletvekili Tuncay Özkan öncülüğünde çalışmalar yapan ekip ile Başkan Kocaoğlu’nun etrafında buluşacak isimler arasında bir yarış yaşanacak!

Kocaoğlu-Yüksel yapısına önceki kongrede destek veren belediye başkanlarına “ilginçtir” bu kez Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da eklenmiş durumda. Konak İlçe Başkanı Şakir Başak, Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar gibi sürpriz isimler de yeni dönemde yeni oluşuma destek veriyor.

Yarımada, Bakırçay ve Menderes Havzası’nda yer alan çeperlerdeki ilçelerde alan hakimiyetini her koşulda “sürdürmeyi” tercih eden Kocaoğlu’nun 2019 sürecinde olumsuz bir gelişmeye tahammülü de yok.

Son bir bilgi daha!

CHP eski İl Başkanı Ali Engin ile baş başa uzun bir görüşme yaptığını öğrendiğim Kocaoğlu’nun ajandasından “sürpriz” bir uzlaşı adayı çıkar mı?

Peki o isim Engin olur mu?

İlçe başkanları ve belediye başkanları geçen süreçte oldukça “yıpratılan” Engin’in etrafında yeniden birleşir mi?

İşte bunların hepsini zaman gösterecek!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Berrin Gürçay Dilekçi 12 Ekim 2017 Perşembe 16:39

İzmir'i içinde bulunduğu kaostan çıkaracak il başkanı bence Sn. Prof.Dr. Oğuz Oyan'dır. Tabii görevi kabul ederse..

Yorumu oyla      11      5  
kasabalı 11 Ekim 2017 Çarşamba 18:25

2 yıllık süreç hasan karabağ,ı haklı çıkardı yeni bir heyecan tecrübeli ve tutarlı bir il başkanına ihtiyaç var hasan karabağ bunu önceki il kogresinde sürekli vurgulamıştı

Yorumu oyla      11      5  
11 Ekim 2017 Çarşamba 15:59

CHP de genç siyasetçiler kadın erkek fark etmez yokmu hep aynı isimleri okumaktan sıkıldık Ali engin il başkanlığını yaptı karşılığını aldı yetmedimi koca oğlu halan yorulmadımı partiyi gençleştirilmesi gerekmezmi.denenmiş ve görev yapmış kişiler zaten başarılı olup olmadıkları her alanda kendilerini gösterdiler.halan yıprandıkların farkına varmadılarmı.

Yorumu oyla      11      5  
Izmir merkez 11 Ekim 2017 Çarşamba 14:59

En deneyimli partide ve izmirde etkiliolacak Oguz OYAN dir.

Yorumu oyla      12      6  
selçuklu 11 Ekim 2017 Çarşamba 14:55

Oğuz hoca yakışır bu işide yapar...

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva