Nedim ATİLLA
Canan Teyze haklı mı yoksa…
14 Ocak 2018 Pazar

2018 başından beri Avrupa medyasını izleyenler görmüştür. Şu ara sadece yabancı medya izleyen onlarca tanıdığım var… Birçok Avrupa ülkesi şekerli ürünlere ek vergi getirmek istiyor. Tartışmalar İsviçre’ye kadar uzandı, gıda sektörü ise durumdan doğal olarak rahatsız.

Yemek tarifi yazarları arasında bir yıldız olan İngiliz Jamie Oliver’in kitaplarını İsviçre’de de hemen hemen her evde bulmak mümkün. Fakat Oliver en büyük başarısını yemek tarifleri alanında değil, siyasi alanda yaşadı. Uzun yıllardır şeker vergisinin getirilmesi için çalıştıktan sonra nihayet başarılı oldu ve Büyük Britanya Hükümeti, şekerli alkolsüz içecekler üreten ya da ithal eden şirketler için vergi getirileceğini bildirdi. Bu uygulamanın 2018 yılı itibarıyla senede 700 milyon Frank getirmesi ve bu paranın okul sporlarında kullanılması öngörülüyor.

Şimdi de Şeker Vergisi konusu İsviçre Ulusal Meclisi`nin gündeminde. Tütün sanayisinden sonra şeker sanayisinin de insanların sağlığı için tehdit oluşturduğu ve ek vergilerin getirilmesi tartışılıyor. 

Gıda maddelerine suni olarak eklenen şekere vücudun ihtiyacının olmadığını, hatta sağlığa zarar verdiğini belirten Ulusal Meclis üyesi Laurence Fehlmann Rielle’nin çabaları, sadece gıda maddeleri üreticilerinin yoğurt ve diğer gıda ürünlerindeki şeker miktarını 2018 yılına kadar kademeli olarak azaltma vaadiyle sonlanmıştı. Yeni yılın başlamasıyla da kıyamet koptu.

Neuenburg kantonunda şeker vergisi konusunun kantonlar arası bir halk inisiyatifiyle hızlandırılması isteniyor. Fakat konudan rahatsız olanlar da var. Özellikle tatlı içecek sektörü! Bilumum kahverengi içecekler aşırı şeker tüketimi dolayısıyla meydana gelen hastalıkların ana nedeni olarak görülmekte. Fransa gibi ülkelerin şeker vergisini hali hazırda yasalaştırmış ya da yasalaştırmayı planlamış olması ise sektörde ayrı bir endişe kaynağı.

Bütün bu bilgilerden sonra aklıma Prof. Canan Karatay geliyor. Canan Hanımın benim göbeğimi gösterdiği fotoğraf sosyal medyada yüzlerce kez paylaşıldı ya. İşte o fotoğraf çekilirken Canan Hanım şekere dikkat çekiyordu.

Prof. Dr. Canan Karatay bakın ne diyor özetle:  "Kanser yapan şekerdir, yediğimiz şekerlerin ve ekmeklerin kan şekerini yükseltmesidir. Kanserin sebebi, vücuttaki insülin hormonu yüksekliğidir. Ekmek bunu çok yükseltir ve trans yağlar, yani pakete girmiş tüm gıdalarda bulunan yağlar, kanser sebebidir. Onun için 'Şeker ve ekmek tüketmeyin, şeker, en tatlı zehirdir' diyorum. Kan şekerini en çok yükselten ekmektir."

Ekmekte, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izniyle yüzde 10 katkı maddesi olduğuna da sık sık gönderme yapar Karatay,  “O katkı maddesinin içinde bromür var. Bromürün artık kanserojen olduğu tüm çalışmalarda gösterildi. Bromür, klorür gibi ağır bir metaldir. Suriye'de klorür gazı kullanılarak insanlar öldü. Klorür de bromür de aynı gruptan sayılır” ifadesini kullanır…

Canan Hanım’ın her açıklamasından sonra gıda sektörü ayağa kalkıyor. Kadını “şucu-bucu” diye ihbar edenler var. Bilim dünyasından da ciddi itirazlar var. Benim kafam da çok karışık…

Ama Avrupa’da da şeker işleri böyle… Canan Hanım haklı mı yoksa?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva