Neşe ÖNEN
Cahiliye Devri
22 Ağustos 2017 Salı

İlkel toplumlarda sorunlarına çözüm bulamayan insanlar, büyü, akıl dışı açıklamalar ya da dine sığınarak, geçici çözüm ya da reçeteler geliştirmeye çalışmışlardır. Tıpkı deve kuşunun başını kuma gömmesi gibi... Şimşekler çakıyor diyelim. Bundan on bin yıl önceki bir topluluğun bireyleri, muhtemelen ateş dansları yaparak tehlikeyi savuşturabileceklerine inanıyordu. Onbin yıl sonrasının toplumları farklı mı diye sorarsanız, yaşanılan toplumun eğitim ve algılama kabiliyetine göre cevabı değişir derim...

Farz-ı misal; toplu taşım araçlarının yetersizliği nedeni ile, otobüs ya da metrobüslerde üst üste ve tepeleme bir halde bir yere gitmek zorunda kalan kadın ve kızları tacizden korumak için, pembe otobüs uygulaması başlatılmasından bahsedebiliriz. İlk bakışta akla yakın ve makul bir çözüm gibi algılanabilir. Ancak her ilde ve bütün kadın ve kız yolcuların vasıta ihtiyaçlarını karşılayacak sayıda pembe otobüs ulaşıma sokulamazsa ne olacak? Pembe otobüs seferleri yetersizse, yağmur, çamur ve kışta saatlerce pembe otobüs gelmesi mi beklenecek? Ya da aceleniz varsa? Diyelim ki ne aceleniz var ne de yağmur ve kış. Sadece kadınlı, erkekli normal bir otobüse binmeyi tercih ettiniz. Sonrasında otobüste tacize uğradınız. Ya tacizci; ‘’madem tacize uğramak istemiyordun, o zaman pembe otobüse binseydin’’ diye kendini haklı çıkarmaya kalkışsa ne olur? Toplumun diğer bireyleri tacize uğrayan kadının yanında mı yer alırlar, yoksa tacizciyi ‘’ağır tahrik unsuru vardı’’ diye maruz mu görürler?

Şimdi böyle bir konunun sırası mı ya da bu konuyu bu şekilde sulandırmaya gerek yok diyeceklere bir cevabım olacak. Evet, tam da bu konunun sırası. Hayır, bu konuyu sulandırmak değil tam tersine, ciddi cidi tartışmaya açmak istiyorum. Çünkü pembe otobüs uygulaması ile ilgili buna benzer haberlerin eli kulağında, yakında manşet bile olurlar diye düşünmekteyim!

İşin acı yanı ise bu değil. İşin çok üzücü yanı şu; bir 21. yüzyıl toplumu düşünün ki toplu taşımada uygar, rahat ve konforlu bir ulaşımı sağlayamıyor. Bunun için çözüm yolları geliştiremiyor. Ya ne yapıyor? İnsanların zekası ile alay edercesine, toplumu kadınlar ve erkekler diye ayrıştıracak, üstelik trafik sorununu daha da ağırlaştıracak ve tam da ilkel toplumlara özgü bir refleksle, tamamen akılcılıktan uzak bir göz boyamayı çözüm gibi gösterebiliyor. Şimdi soruyorum; bu pembe otobüs ya da trambüs uygulaması hangi sorunun çözümü olarak sunuluyor? Ya da hangi akla hizmet ediyor? Acaba buna günü kurtarmak diyebilir miyiz?

21. yüzyılda sorunlarına, yamyamların tam tam dansı tarzında bir çare bulmaya çalışan toplumlar cahiliye devrini tamamlayamamış toplumlar değil de ne diye tanımlanır? Bunun akılcı bir izahı varsa, seve seve öğrenmeye hazırım.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Ağustos 2017 Salı 18:48

adım adım iranlaştırılıyoruz diyoruz ama birileri uykudan uyanamamış olacak ki yok öyle bir şey diyorlar. sadece otobüs değil okullarda da karma eğitime son veriyorlar.

Yorumu oyla      12      5  
22 Ağustos 2017 Salı 13:04

Akp döneminde gerçekleşmiştir.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva