Neşe ÖNEN
Bu topraklarda Spartaküsler bitmez
10 Mart 2018 Cumartesi

Spartaküs M.Ö. 70’lerde yaşamış ve tarihin akışını değiştirmiş çok meşhur bir özgürlük kahramanıdır. Roma’da köle taciri zenginlere karşı başlattığı özgürlük mücadelesiyle tanınıyor. Aslen Trakya’lı olan Spartaküs tek başına koskoca Roma İmparatorluğu’na kafa tutmuş gerçek bir cesur yürektir. O dönem Avrupa’sının başkenti sayılan Roma’da gücü elinde bulunduran zenginler sınıfı ile onlara esir olarak hizmet eden bir kölelik sistemi mevcuttu. Spartaküs de Batiatüs Gladyatör okuluna köle olarak satılmış bir gladyatördü. Görevi; dövüş arenasında zenginler ağızlarından zevkle salyalarını akıtırken, onlara şahane bir öldürme seyri tattırmak uğruna kendi gibi köle olan bir başka gladyatörü öldürmekti.

Oysa Spartaküs, köle arkadaşlarını öldürmeyi reddetti. Çünkü o; köleliğin doğuştan gelen bir alınyazısı olmadığına inanıyordu. Çünkü o; zengin oldukları için gücü elinde bulunduranların, ayrıcalıklı ve diğer insanlardan üstün olmadıklarını biliyordu.  Çünkü o; insanın insanı ezdiği bir dünyanın esaretine boyun eğmek istemiyordu. Çünkü o; yüreğindeki özgürlük ateşinin gücüne güveniyordu. Çünkü o; köle olmayı asla öğrenememiş, öğrenmek istememişti.

Örgütlü mücadelenin tarihteki belki de en görkemli savaşını başlatan Spartaküs, kısa zamanda gladyatör okulundaki diğer arkadaşlarını da örgütlemeyi başardı. Sonra hep beraber okuldan kaçarak, zenginlerin esaretindeki diğer köleleri de yanlarına katmaya başladılar. Arkadaşlarıyla birlikte Roma İmpartorluğu’nun köle rejimine karşı tarihteki en büyük ayaklanmayı yürüten Spartaküs, savaşlardan sağ olarak mı kurtuldu yoksa öldü mü bilinmiyor. Ancak onun başlattığı köle isyanları ve özgürlük savaşları sonucunda, Roma’da ve Avrupa’da artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacaktır...

Onun ateşlediği ve tarihe ‘’üçüncü büyük köle isyanı’’ olarak geçecek özgürlük kıvılcımları, ezilen ve güçsüz insanlara yol gösterici büyük bir meşale olmuştur. Bundan böyle dünyanın her yerinde, adaletsizliklere ve ezenlere karşı özgürlük mücadelesi veren bütün kahramanların artık tek bir adı vardır; Spartaküs! İşte yeryüzü, belki de sırf ‘’bu cesur yüreklerin’’ ölümü dahi göze alabilecek kertedeki onurlu ve kahramanca isyanları sayesinde daha yaşanılmaya değer bir yerdir...

Spartaküs bizim topraklarımızda doğmuş bir kahramandı. Anadolu coğrafyasının bir parçası... Aslında Spartaküs topraklarımızda hala yaşamaya devam ediyor. O, hiç bir zaman ölmemişti ki zaten! Dünya dönmeye devam ettikçe, başka toprak ve coğrafyalarda da varlığını çoğalarak devam ettireceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Bu vesile ile özgürlüklerine kavuşan Ahmet Şık ve Murat Sabuncu’ya selam olsun!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İSMAİL SABAZ 15 Mart 2018 Perşembe 02:55

Spartaküsün en büyügünü görmediğiniz için onun hakkında kolayca yazabilirsiniz, ancak Onu yaşayınca diliniz tutulacak! Gelecekten anımsatmadır bu yazıda söylenen...! Bekleyiniz..! Siz uyudukça Spartaküs büyür!

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva