Tayfun MARO
Bozuk psikolojime dokunmayın!
27 Mayıs 2020 Çarşamba

Sistemin parametreleriyle hemhal ruh hali ne zaman sistem normalinden sapma gösterse, “bozuk psikoloji” yaftasıyla kategorize edilen insana kendimi daha yakın hissediyorum.

Teamüllere göre, psikolojisi bozuk kategorisindeki insan, rehabilite olarak topluma uyum sağlamalı veya toplumsal yaşamın kıyılarında eyleşmeli...

Gerçekten tecrit gerektiren ağır vakalar elbet bu yazının konusu olamaz. Onlara hekimler bakıyor.

Fakat bizleri korkularımızdan yakalayıp virütik salgın nedeniyle evlere kapatmak suretiyle gözaltına alan büyük efendilerin bozduğu psikolojimiz sorun olacak gibi… Bu kadar da koşulsuz itaat insanı bozar.

Neyse, benim derdim, ortalıkta dolanan, çatlak patlak durumu idare edenlere sahip çıkmak. Onları seviyorum.

Bozuk psikoloji, kanımca, gündelik hayatın akışı içinde, toplumsallığı gereği kamusal alana hapsolan kişinin karşı durma arzusunun tezahürüdür. Sistemleştiren akılla başı hoş olmayan insanın aykırı halleridir.

Nereden mi biliyorum? Bir yerlerden okumadım. Kendimden biliyorum. Bilimsellikle yakından uzaktan ilgisi yok. Hayat bilgisi…

İyi ki psikolojim bozuk da 7/24 beni hizaya sokmak için “üst ben” kılığında tepemde dikilen sosyal muhafızla baş edebiliyorum.

Psikolojisi düzgün insan, sistemin makbul insanı olma potansiyeli taşıyor olup bir de yeterince ılımlı ve munis ise, ideal yurttaştır.

Fakat aynı zamanda, sistemin nimetlerinden olanca enerjisiyle yararlanmaya odaklanmış kişi, psikolojisi düzgün, ılımlı ve munis görünse de; hırs, ihtiras, doyumsuzluk gibi karakterini belirleyen örtülü özellikleri vardır. Ancak bu durum, sistemin makbul insanı olmasına engel değildir. Çünkü gözünü tüketim bürümüş kişi, sistemin iyi insanıdır. Paradoks.

Sıradan bir insanın toplumsallaşma adı altında dayatılanlara tahammüllü olması, iyi psikolojidir; tahammülsüz olması, kötü psikolojidir.

“İyi olan kötüyü kovalar” ilkesinden hareketle, toplumsallıkla müsemma sistemle uyumsuz olanlar, sistemin kıyısına itilir.

Tam burada, toplumsal düzen ve değerler, ahlak normları, kamu düzeni devreye girerek, kovalama eylemini başarılı kılar.

Boyun eğmeyi sevmeyen uyumsuz kişi, toplumsal alanda maruz kaldığı baskı sonucu hizaya girmiyorsa, aykırı durumunun gereğidir. İnsanın sistemle uyum sağlamaya niyeti yok ise, bozuk psikoloji iyi bir sığınaktır.

Dokunmayın bozuk psikolojimize!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva