Ahmet Aydın AKANSU
Biz insanlar ne yapıyoruz?
29 Temmuz 2016 Cuma

Orman yangınları yine ard arda başladı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden aldığım bilgilere göre 2016’nın son 4 ayında 97 hektar yani 970 bin metrekare orman alanı yanmış. Bir hektarda bin 200 ağaç olduğuna göre 97 hektarda 116 bin 400 ağaç demektir. 116 bin ağacı kaç kişi ne kadar zamanda dikebilir ve bir de her ağaç en az 20 yılda büyüyor. Aslında yanan ormanlar insan yaşamına vurulan bir darbedir. Çünkü, orman demek en basit anlatımı ile oksijen, su demektir. Kirli havayı temizler, yağmurların oluşmasını ve yeraltı sularını zenginleştirir, sıcağı ve soğuğu dengeler, erozyonu engeller, ülke savunmasına katkı sağlar, gezme dinlenme yeridir, çevreyi güzelleştirir, yaban hayatına ev sahipliği yapar. Yani biyolojik çeşitliliğin yaşamasına olanak sağlar. Daha pek çok örnek verilebilir.

Sigara izmaritinden yüzde 44
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalarda orman yangınlarının yüzde 92’si insan kaynaklı. Maalesef sorumsuz insanların rastgele attığı sigara izmaritinin yol açtığı yanan orman alan yüzde 44.  Yüzde 13 oranı çoban ateşi. Tarla ve bahçe temizliği yüzde 12, piknik, yabancı turistler, kampçılık, avcılık yüzde 11 ve yüzde 12’si ise kasten yakmak sonucu. Yani rant elde etmek için. Orman yangınlarının sadece yüzde 8’i yıldırım düşmesi ve elektrik tellerinden kaynaklanıyor. En son Buca’da güçlükle söndürülen orman yangınında 3 hektarlık alanın kasten yakıldığı konusunda bilgiler var. Bu nedenle özellikle eylül sonuna kadar ormanlarımızı korumak zorundayız. Lütfen şüphelendiğiniz kişileri veya gördüğünüz orman yangınını orman 177, Jandarma 156, Polis 155 telefonlarına ücretsiz haber verin.

Zeliha Güven gibi insanlarda var
Çevre-Yaşam köşesinin yakın takipçisi arkadaşım Hasan Yılmaz yukarıdaki fotoğrafı çekip bana göndermiş. Yukarıdaki (Yanda veya yukarıdaki )yazıda belirttiğim gibi orman yangınlarının yüzde 92’si insan kaynaklı olurken, Zeliha Güven gibi sorumluluk sahibi insanlarda ağaç dikmek için mücadele veriyor. Bayraklı Osmangazi Mahallesi Cumhuriyet sitesinde oturan Zeliha Hanım, “İlim ve Şifa Derneği Hatıra Ormanı” adı altında bir kampanya başlatmış. 120 daireli sitede şu ana kadar 1.500 fidan bağışı yapılmış. Zeliha Hanım “2 bin fidana ulaştığımızda Ege Orman Vakfına müracaat edip yanan bir bölgeyi ağaçlandıracağız” diyor. Bravo, iyi ki varsınız.

Tülay Hanım teşekkür ederim
Çevre ve doğaya duyarlı insanlar da var tabi. Onların varlığından büyük güç alıyorum. Posta Gazetesi’nde 7 yıldır yazdığım Çevre-Yaşam köşesinin binlerce takipçisi ve gönüllüsü oldu. Küresel ısınma, hava kirliliği, geri dönüşüm, organik tarım, denizlerin korunması gibi pek çok konuda uyarı ve güzel çalışmaların bilgilerini gönderiliyor. Şu sıralar köşe yazılarımda ve televizyon programlarında üzerinde durduğum “Ağaç dikin, ormanları koruyun” tavsiyelerimden çok etkilenen Tülay Kıyak bana havlu üzerine ağaç içleyip göndermiş. Ellerinize sağlık. 
 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva