Ahmet Aydın AKANSU
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nden ORMAN UYARISI
19 Temmuz 2018 Perşembe

ORMAN bazıları için ne ifade ediyor bilmiyorum. Ancak benim için çok şey ifade etiğini ve ormanın önemini sayısını hatırlamadığım kadar yazdım.

Bu gün bir rapor açıklandı. Raporu açıklayan örgütün adını başlığa yazdım.

O örgütü bilmeyenler internetten öğrenebilirler. Raporun en çarpıcı tarafı; Dünyanın ormanları için sonun başlangıcı yakın. Yani ormanlık alanları tüketmeye çok az kaldı.

Rapor hükümetleri hem ormanların, hem de yaşam olanakları ormanlara bağlı olan insanların yararını gözeten kapsayıcı bir yaklaşım uygulamaya davet ediyor.  

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yeni rapora göre, gezegen ve insanlara hasar verebilecek sonuçlardan kaçınmak için ormansızlaşmayı durdurma, ormanların sürdürülebilir yönetimini sağlama, bozulmaya uğramış olan ormanları yeniden kazanma ve dünya çapında ağaçla kaplı alanı büyütmede yeni adımlar atılması gerekiyor.

Birçok ülkeden üst düzey yetkilinin katıldığı Dünya Ormanlarının Durumu 2018 raporunda FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva yayınlandığı mesajında 2020 itibarıyla ormansızlaşmayı durdurma ve bozulmaya uğramış ormanları yeniden kazanma amacı olmak üzere, “Şu anda başlatılacak acil girişimlere ihtiyaç vardır”

UYARICI BAŞLIKLAR ŞÖYLE

**Ormanlar ve ağaçlar insanların geçimlerine sanıldığından çok daha fazla katkı sağlıyor ve gıda güvencesi, içme suyu, yenilenebilir enerji ve kırsal ekonomide hayati bir rol oynuyor. Gelişmekte olan ülkelerin kırsal kesimlerinde yaşayan ailelerin gelirlerinin ortalamada yaklaşık yüzde 20’sinin – ve çoğu yerde çok daha fazlasının – kaynağı olan orman ve ağaçlar, dünyadaki üç kişiden birinin de yemek pişirme ve ısınma için kullandığı yakıtı sağlıyor.

**Ormanların iklim değişimiyle mücadeleden biyoçeşitliliğin korunmasına, eşitsizliklerin azaltılması ile şehir yerleşimlerinin iyileştirilmesine kadar uzanan alanlardaki 2030 Gündemi hedefleri için ne kadar temel bir önem taşıdığını belgeliyor. Rapor ormanların insan hayatına yaptığı birçok katkıya dair somut kanıtlar sunarken, bu katkıların artırılması için ihtiyaç duyulan girişimlerin bir tablosunu da ortaya koyuyor.

**Orman kullanım hakları konusunda açıklık arz eden yasal çerçevelerin geliştirilmesinin önemi vurgulanırken, ormancılıkta yerel yönetişimin güçlendirilmesi çabalarının olumlu karşılandığı kaydediliyor. Rapor, ayrıca, sürdürülebilir hedeflere ulaşmada verimli ortaklıklar kurulmasının ve özel sektörle ilişkilerin rolüne dikkat çekiyor.

**Hem geniş bir ana programa, hem de bir dizi Dünya Orman Haftası yan etkinliğine ev sahipliği yapacak olan Ormancılık Komitesi toplantısının katılımcıları, ormancılık sektörünü etkileyen yeni politika ve teknik düzenlemeleri gözden geçirecekler. Bunlar arasında ormansızlaşmayı durdurma, ormanların sürdürülebilir yönetimi, bozulmaya uğramış ormanları yeniden kazanma ve dünya çapında ağaçla kaplı alanı büyütme konuları bulunuyor. Tartışılacak başlıklar arasında, ormanların gıda güvencesi ve beslenmeye katkısıyla ilgili faaliyetler ve bu faaliyetlerin iklim değişikliği bağlamında yeniden değerlendirilmesi ihtiyacı da var.   

  

 

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva