Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık bankasındaki Venezuela altını bu hafta mahkemede
29 Haziran 2020 Pazartesi

The Guardian gazetesinin haberine göre bu hafta Birleşik Krallık mahkemesi Bank of England’ın (İngiltere Bankası) Venezuela altınının iadesini engellediğini dinledi. Gazete, bir milyar dolar değerindeki altının Nicolas Maduro ve rakibi JuanGuaido arasında ihtilaf nedeni olduğunu belirtti. Çok ağır ambargo altındaki Maduro hükümeti bu altını covid19 salgınında ilaç, tedavi gibi harcamalarda kullanmak istediğini açıkladı.

Gazete,Maduro hükümetininmahkemede Bank of England’ın 31 ton altını yasal olmayan bir şekilde tuttuğunu belirterek altına kimin sahip olduğu konusunda anlaşmazlık olduğunu ekledi. Sol görüşlü ve ağır ambargo altındaki Maduro hükümeti altının Birleşik Krallık hükümeti tarafından ABD’ye şirin görünmek için rehin tutulduğunu savundu. Venezuela Merkez Bankası avukatları mahkemede eğer altınlar geri verilirse yalnızca insani amaçlara, özellikle de korona virüs salgınında kullanılacağı konusunda yemin etti. Altınların geri verilir verilmez Birleşmiş Milletler gelişme programına transfer edileceği de belirtildi.

The Guardian Şubat 2019’da Birleşik Krallık Dış İşleri Bakanlığı tarafından geçici başkan olarak selamlanan Maduro’nun rakibi JuanGuaido’nun altınların kendisinin paralel Merkez Bankasına ait olduğunu iddia ettiğini, Maduro’nun altınları kendi “yoz ve dökülen” hükümeti için kullanacağını belirttiğini ekledi. Dava, Birleşik Krallığın Ticaret ve Emlak Mahkemesinin bu siyasi anlaşmazlık konusunda karar verip veremeyeceği, Birleşik Krallık hükümetinin Guaido’yu geçici hükümet başkanı ve yasal yöneticisi olarak kabul edip etmediği veya Maduro’yu ülkenin başkanı olarak görüp görmediği ekseninde gelişecek.

Guaido’nun avukatları Birleşik Krallığın Dışişleri Ofisinin kendi rejimlerini kabul ettiğini savunmakta ve tek ses prensibi altında Birleşik Krallık mahkemesinin hükümet kararını baltalayamayacağı belirtiliyor. Eğer hakimJusticeTeare Britanya’nın Maduro’yu resmi başkan gibi tanıdığına karar verirse altınların iadesini emredebilir. Dışişleri Ofisi Mart ayında mahkemeye yazdığı bir mektupta önceki Dışişleri Bakanı JeremyHunt’a atıfta bulunarak Birleşik Krallığın seçimler yenilenene kadar Guaido’yu geçici başkan olarak tanıdığını belirtmişti.

Venezuela Merkez Bankası avukatları ise bu mektubun “şüpheli” (belirsiz) olduğunu, fiili gerçeği yansıtmadığını ve Maduro’yu tanımazlığa yaklaşmadığını, “tanımak” sözcüğünün“onaylamak” sözlüğüyle karıştırılmaması gerektiğini savundu. Birleşik Krallık Dışişleri Ofisinin şu an Maduro hükümetinin görevlendirdiği VanessaNeumann isimli büyükelçiyi listesinde gösterdiğini, (Guaido’nunkini değil)ekledi.Ayrıca Birleşik Krallığın bir büyükelçisinin Venezuela’da, Maduro Hükümeti tarafından akredite edildiğini, görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Avukatlar Birleşik Krallığın Maduro hükümeti yetkilileriyle görüşüp, aynı anda başka bir başkanı tanımalarının mümkün olmadığını açıkladı.

Neumann bu haftaki twitinde “Tehlikede olan;Venezuelalıların korumaya hakkı bulunan, dünyada ve İngiltere’dekibizden (çok şey çalınmışken) çalamadıkları… Anayasa, kanun ve özgürlük için savaşımızın meşruluğu satışa açık değildir” dedi.

Birleşik Krallık daha önce “Bu konuyu çözecek olan hükümet değil Bank of England’dır” demişti. Mart 2019’da, o zamanki Hazine Bakanı Robert Jenrick “Yabancı bir Merkez Bankası için altın rezervlerini koruyan Bank of England müşterilerinin iade isteklerini karşılama konusunda görevlidir, Birleşik Krallık Hazine Bakanlığı yalnızca Bank of England’da korunan Birleşik Krallığın altınını direkt kontrol edebilir” demişti. Ancak, gazete, şu anda bu biçimsel pozisyonun artık gerçeği yansıtmadığı görüşünde. 

John Bolton’ınTrump hakkında yeni çıkan kitabında da Washington’da Hunt ile bir toplantı yapıldığı ve Hunt’ınMaduro’yu devirme konusunda Trump’a yardımcı olmaya söz verdiğini yazıyor. Kitap’ta “Hunt altınları iade etmeme, böylece bu parayı rejimin kendini devam ettirmek için kullanamaması konusuna çok memnun oldu. Bu tür adımlar atarak Maduro’ya finansal baskı uyguluyorduk” yazıyor.

Bu anlaşmazlıkMayıs 2018’de, Maduro tekrar seçildiğinde ve muhalefetin seçimleri boykot ettiğinde başlamıştı. O zaman Dışişleri Bakanı olan Boris Johnson “Venezuela’da ekonomik vidaları sıkmamız gerekebilir” demişti. The Guardian’a göre, şimdi mahkemeler bu vidaları gevşetmenin olası olup olmadığına karar verecek. 

BBC’nin 20 Mayıs 2020 tarihli haberinde benzer şekilde paranın korona virüs salgınında kullanılması için istendiği bilgisiyle mahkemenin açıldığı haberi yer alıyor ve avukat SaroshZaivalla’nın “Hayatlar söz konusu iken siyasi çekişmelerin zamanı değil” dediğini vurguluyor. Reuters’in Bank of England’a bu konuyu sorduğunda Bank of England’ın yanıt vermediğini ekliyor.

BBC, “Neden altın Birleşik Krallık’ta” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: “Bank of England, New York Federal Reserve’inden sonra dünyanın en büyük ikinci altın saklayıcısı, birçok ülke altınını burada saklıyor ve Bank of England 320 yıldır güvenilir olmakla, altınları hiç çalmamakla gurur duyuyor.”BBC yazısında, ABD’nin üst görevlilerinin Birleşik Krallığın Maduro’ya yardımcı olmaması için lobi yaptıklarını da belirtiyor.

Reuters de, 20 Mayıs haberinde benzer bilgileri veriyor. Aynı tarihte Financial Times üst başlıkta avukatın Bank of England için “Bunun “ahlaki bir zorunluluk” olduğunu söylediğini vurguluyor. ITV, 22 Haziran tarihli haberinde Pazartesi günü başlayan mahkemenin dört gün süreceğini söylüyor, Bolton’ın kitabına vurgu yapıyor, mahkemenin ihtiyat kararı çıkarmasını beklediğini açıklıyor ancak şu ana kadar mahkeme bir karar açıklamadı.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva