Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallığın Xinjiang politikası
5 Mart 2021 Cuma

Reuters 21 Şubat haberinde Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın parlamentoyla Çin’in Uygur Müslümanlarına davranışını kınamada yavaş kaldığı konusunda bir mücadele içinde olduğunu belirtiyor. Reuters yazısında tüm dünyanın hükümetlerinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin ile ticaret yapmanın doğru ve yanlışları konusunda karmaşa yaşadığına değiniyor. Tüm gözlerin bu konuda yeni seçilen Biden üzerinde olduğunu ekliyor.

Yazı Birleşik Krallıkta yaşanan ikilemin ahlaki konularla ekonomi gerçeklerini dengelemenin parlamentoda tartışmalara sahne olduğunu açıklıyor. Pekin’in Xinjiang’da olanları yalanladığını, Birleşik Krallık hükümetinin ise soykırım kararının mahkemelere ait olduğunu ve yasa yapıcıların ticari kararlara karışmamaları gerektiğini, yasalarla parlamentonun birbirine karışmamasını açıkladığını ekliyor.

Bakanlar mahkeme kararlarının daha yavaş olabileceğini, kararların ayrı tutulması gerektiğini savunuyor. Yazı, zaten şu anda Birleşik Krallık ile Çin arasında ticari konuşmalar olmadığını ve prosedür ile ilgili tartışmanın hipotez olarak kaldığını, sembolik olduğunu ama Çin’e daha fazla baskı yapılması gerektiğini belirtiyor.

Financial Times’ın haberine göre ise Birleşik Krallık Dış İşleri Bakanı Dominic Raab Birleşmiş Milletlere soykırımı araştırma görevini vermek istiyor. Kendi partisinin isyankâr milletvekilleri tarafından baskı altına alınan Raab Birleşmiş Milletlerin Çin, Myanmar, Belarus ve Rusya’da insan hakları ihlallerini araştırma görevini almasını belirtiyor ve bu suçlamalar varken Xinjiang bölgesiyle ticari ilişkilerde bulunmak istemediğini ekliyor.

BBC 8 Şubat yazısında Birleşik Krallıkta bu konuda yapılan ve yayınlanan başka bir yazıya/araştırmaya dayanıyor ve yazıda doğrudan Başkan Xi Jinping suçlanıyor. 100 sayfalık araştırma Londra’daki Essex Court Chambers (EssexMahkeme Odası) avukatları ve Alison McDonald QC tarafından yazılmış bir hukuk raporu. Eğer Birleşik Krallık soykırım yapıldığı yönünde parlamentoda bir karar alacak olursa bu raporu kullanmayı düşünüyor. Tüm partilerden milletvekilleri konuyu Avam kamarasına taşımaya ve bir karar çıkarttırmaya çalışıyor.

BBC yazısında Çin Dışişleri Bakanının bu suçlamaları kabul etmediğini, Londra’daki Çin Büyükelçiliğinin Xinjiang’la ilgili yüzyılın yalanının söylendiğini ve bu yalanı anti-Çin tutumundaki Batı’nın çıkardığını belirtiyor. Birleşik Krallıkta soykırım koşulları yüksek, bir mahkeme milli, etnik, ırksal, dinsel bir grubu toplu veya kısmi yok etmek amacıyla hareket edilmesinin ayrıntılarıyla kanıtlanması gerekiyor.

Essex Court Chambers araştırmasında Uygurlara kamplarda işkence, tecavüz, tutukluluk, kısırlaştırma yapıldığını yazıyor. Tutukluların elektrik şoklarına, uzun süre stres pozisyonlarında kalmalarına, dayak, aç bırakılma zincire vurulma, gözlerin bantla kapatılması, kısırlaştırılma gibi hareketlere maruz bırakıldığını savunuyor. Sonuç bölümünde “Uygur kadınlarının çocuk doğurmalarının geçici veya kalıcı bir biçimde engellendiği ve bunun soykırım olduğu” belirtiliyor ancak bunun yalnızca Uygur Bölgesinde mi, yoksa genel olarak yüksek nüfustan dolayı tüm Çin’de mi uygulandığı netleştirilmiyor.

Başkan Xi dışında iki kişi daha suçlanıyor; ZhuHailun (Xinjiang Halk Kongresi sekreter yardımcısı) ve ChenQuarguo. (Xinjiang parti sekreteri)Xi’nin genel devlet politikasını belirlediğini, Uygur’ları cezalandırma hakkında birkaç konuşma yaptığını ve Chen ile Zhu’nunbu politikayı uyguladığını açıklıyor. Yazı bu üç kişinin insanlık suçu işlediğini tekrarlıyor. Londra’daki Çin Büyükelçiliği ise Xinjiang’daki Uygur topluluğunun nüfusunun arttığını, tüm etnik grupların eşit hukuksal statü ve dinsel/kültürel özgürlüğe sahip olduğunu savunuyor.

Çin Büyükelçiliği “Çin’e düşman bazı batılı kaynaklar amaçlı olarak yalan bilgi topluyor ve çeşitli şekillerde yüzyılın yalanını üretiyor. Çin’in imajını lekeliyorlar. Kötü niyetli olmayan herkes bu karalamaların gerçek nedenini görebilir, Çin’in güzel büyümesi asıl neden, bu karalamalar soğuk savaş ve hegemonik dünya görüşü mentalitesi ile yapılmakta. Çin bu kötü niyetli, şeytani karalamaya izin vermeyecek, yalanlar bir süre insanları kandırabilir ama dünyanın güvenini kazanamaz. Sonunda doğru bilgi tüm yalanların üstesinden gelecektir” diye belirtiyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak-Uygur safsatası 8 Mart 2021 Pazartesi 23:29

Türkiye devleti Çin''in toprak bütünlüğünü desteklemekte. Uygur Türklerine her hangi bir baskı uygulanmadığını gayet iyi bilmekte. Her nasılsa hdp, uygur türklerinin sözde durumunu oldukça önemsemekte.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva