Fatih YAPAR
Bir fotoğrafın anlattıkları...
15 Mart 2017 Çarşamba

Referandum telaşı içinde Avrupa ülkeleriyle ilişkiler konusunda bir hayli fazla gerilen Türkiye uluslararası arenada ses getiren hamleler yapmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın AB üyesi ülkelere yönelik tepkilerine diğer siyasi partilerin liderlerinden destek gelmişti. Hollanda krizi sonrasında işi magazinleştiren vatandaşlarımızın “Finike Portakalı” işkencesi ve Holstein (Hollanda) ineğine yönelik çeşitli (!) önerileri daha çok dikkat çekti. Bu yüzden referandumda “Evet” ile “Hayır” için çalışanların toplumun tüm kesimlerine etki edecek, halka hitap eden argümanlar bulması gerekiyor. Son bir ay kala kampanyada bizi daha çok şeylerin beklediği de kesin…

Bu arada referandumda karşı karşıya gelecek iki yapı yani Evetçiler ile Hayırcıların en önemli argümanlarından birisi de yerel yöneticiler… Mali yapı, ekonomik kaynak ve kitlelere ulaşma açısından diğer siyasi figürlere göre daha çok imkana sahip olan belediye başkanları da var gücüyle çalışıyor. Bunlardan birisi de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu… Referandum sürecinin startını “sancılı” bir şekilde başlatan sonra da kesin ve net tavrını ‘Hayır’dan yana koyan Kocaoğlu bir aylık süreçte ne yapacak? Başkanın bu süreçte görevde bulunduğu zaman diliminde yaptıklarını anlatması, projeleri sunması bekleniyor. Parti yetkililerine çalışma şekli olarak ilk andan itibaren “hücre sistemi ve kapı kapı dolaşma” önerisinde bulunan başkanın bir diğer formülü “adam adama markaj” yöntemi sürdürülüyor. Kentin geneline hitap eden işleri anlatarak süreçte aktif görev alan başkanın en önemli silahı ise “Yerelde Kalkınmada İzmir Modeli”… Bu model zaten tüm Türkiye’de çok tuttu. Referandum süreci herkesin bildiği gibi “Anadolu” tabir ettiğimiz kitlelere yönelik kampanya ile sürdürülüyor. Evet ve Hayır cephesinin de en önemli çalışma alanı burası.  Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da neredeyse her toplantıda gündeme getirerek övgüyle bahsettiği bu sistem toplum nezdinde büyük destek görüyor.

İşte tam da bu süreç devam ederken geçtiğimiz günlerde Ödemiş’ten bir fotoğraf geldi. Kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi çalışmaları kapsamında üreticilere fidan ve küçükbaş hayvan dağıtımının yapıldığı törende Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ile AK Partili Belediye Başkanı Mahmut Badem’in arasında oturuyor. Kısa süre önce,  6 yıl boyunca 397 yıl hapis cezası talebiyle “çete lideri” olmaktan yargılanırken beraat eden başkanın yüzü daha çok gülüyor. Beraat kararı sonrasında bakışı, duruşu olaylara yaklaşımı bile değişen başkanı yine zorlu bir süreç bekliyor. 15 Haziran 2004’te hayatını kaybeden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın koltuğuna sürpriz bir şekilde Bornova’dan gelerek oturan Kocaoğlu’nun, yeni döneme ilişkin düşünceleri de değişmiş görünüyor. Bir ara “jübile yapmam lazım” diyerek rakiplerini cesaretlendiren başkanın referandum sonucuna göre kararını netleştireceği de kesin... Tabiri caizse üzerinden tonlarca yük kalmış birisinin 2019 planları da yeniden şekillenecek gibi duruyor. Şimdilik sadece en yakınlarına “yola devam” sinyali veren birisi için parti ne karar alır bilinmez ama tercih, karar, eğilim netleşmiş görünüyor.



AKPINAR’IN GÖZÜYLE KOCAOĞLU
Karşıyaka’nın Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar göreve geldiği günden bu yana geçen 35,5 ayda yaptıklarını anlattı. Konsept olarak Karşıyaka’nın İzmir’in parçası ama farklı olduğunu ifade eden “35,5” kavramı bu kez akıllı, güzel bir farkındalık çalışmasıyla yapılanların işlerin sunumunda kullanıldı. Geçen üç yıllık süreçte yapılanların tek tek anlatıldığı sunumun ardından başkan ilkelerini sıraladı. Hesap verebilen belediye başkanı kavramı üzerinden başladığı anlatımda “Kimseyi zengin etmek için başkanlık yapmıyorum” sözleri de dikkat çekiciydi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçen dönemler aksine bu dönem oldukça fazla yatırımlar yaparak destek verdiği Karşıyaka’da en çok tartışılan meselenin başında Yamanlar’a yapılacak çöp tesisi geliyor. Herkesin bildiği gibi Karşıyaka’nın önceki dönem Belediye Başkanı Cevat Durak ve Yardımcısı Hüseyin Çalışkan’ın öncülüğünde karşı duruş ortaya çıkmıştı. Bu dönem itirazın olmadığı gibi karşı bir hamle de yok. Çöp sorununun çözümü konusunda Kocaoğlu’na destek veren Akpınar, “Mevcut çöp döküm alanı olan Harmandalı yeni yere bir kilometre uzaklıkta yer alıyor. Teknoloji artık gelişti. Yamanlar’a yapılacak yeni projenin Karşıyaka’ya zararı olacağını düşünmüyorum. Büyükşehir belediye başkanımız her zaman doların yeşilini değil doğanın yeşilini görüyor” cümleleriyle bakışını, desteğini net olarak ortaya koymuş oldu. Bu konuda ciddi bir kitle tarafından eleştirilen Kocaoğlu’nun, Karşıyaka Belediyesi’nin başkanındaki yeri-konumu işte tam da böyle…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aydın çamurlu 19 Mart 2017 Pazar 00:26

Başkanımızı kimseye vermeyiz seferihisar Belediye

Yorumu oyla      11      5  
15 Mart 2017 Çarşamba 15:19

2019' da Aziz Kocaoğlu aday olmazsa Tunç Soyer , Hüseyin Mutlu Akpınar ve kadın aday da Seda Kaya olabilir. Hatta yıllar sonra bir kadın niye büyükşehiri yönetmesin! İzmir' in tarihinde de sanıyorum bir ilk olur.

Yorumu oyla      14      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva