Nedim ATİLLA
Benzersiz bir yemin töreni…
21 Ocak 2021 Perşembe

Yemin töreninde toplumsal cinsiyet eşitliği vardı öncelikle… Biden’in yemin gününü gün boyu BBC’den 19.15’ten sonra da NTV’den izledim. ABD’yi en iyi bilen gazeteci Ahmet Yeşiltepe bile şaşırıyor, ben nasıl şaşırmayayım. Programda olduğunu hiçbir yer okumadığım çok güzel bir kadın kürsüde… Jennifer Lopez’in İspanyolca söylediği sözler dikkat çekici. Lopez İspanyolca olarak, “Herkes için özgürlük ve adaletle, bölünmez bir ulus” diyor. Meğer Lopez önceki gün sosyal medya hesaplarından yemin törenine ilişkin paylaşımlar yapmış, “Tüm Amerikalılar için söyleyeceğim” mesajını paylaşmış. Atlamışız…

Daha önce nasıl olacağını anlamadığım bilgi, gelmişti. Gayet güzel oldu: Biden’ın yemin töreninde ABD Milli Marşı’nı Lady Gaga okudu. Bizim bir grup sosyal medya ahalisi hem Lady Gaga’nın hem de Jennifer Lopez’in erotik resimlerini paylaştı hemen. Bu kadınların geçmişte böyle fotoğraflar çektirmiş olmalarına rağmen yemin töreninin assolistleri olmasının büyük ayrıcalığının farkına bu yobazların varması ne mümkün?

Daha önce dört yemin töreni izlemiştim. Trump’ın yemin töreninde sadece Hristiyanlık vurgusu ve öfke vardı. Katılımcılar neredeyse tümüyle beyazdı. Biden’da ise tüm toplum kesimlerinin temsilcileri vardı… Biden’ın yemin töreni Amerikan toplumunda kadınların başardıklarının geçit töreni gibiydi. İlk siyah kadın başkan yardımcısına yeminini ilk Hispanik kadın yüksek mahkeme yargıcı SoniaSotamoyor ettirdi. Açıkçası bu yemin ABD’de “ulusal kurtuluş günü” gibi kutlandı.

Dün Can Yılmaz bir tweet atmış; Yarın öğlen Taklamakan çölüne uzay gemisi inse, içinden 2500 uzaylı inse, bu konuyu yine televizyonlardaki aynı 16 kişi tartışacak di mi ? Cevap “evet” dağılabiliriz.

Birkaç dakika kahkaha attım ve Çarşamba gecesi zaplarken gördüğüm bizim kanalları düşündüm. Sadece Fatih Altaylı’nın “TekeTek” adlı ama çok konuklu programını izliyorum. Konuk seçimi için kutlarım kendisini. Tüm kanallarda her konuda konuşan kadrolu ekipler, Can Yılmaz’ın dediği 16-20 kişi… Hararetle Trump’ın dönüşünü tartışıyorlar şu gecede. Bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da dünyadan bîhaberler…  Dünyanın başka yerinde bunun konuşulduğunu hiç sanmıyorum.

Resmi olarak görevine başlayan Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) 46’ncı Başkanı Joe Biden, ilk resmi icraat olarak bir dizi kararname yayınladı.

Yemin törenine damga vuran toplumsal cinsiyet eşitliği, azınlık, farklı din-dil, kadın ve çocuk haklarının korunmasına yönelik kararnameler bunlar. Bence en önemlilerinden biri “DACA programının devam edecek olması”… Evet Biden, küçük yaşta aileleriyle birlikte kaçak olarak ülkeye gelen çocukları koruyan DACA adlı programı da koruma talimatı verdi.Bu program 2012’den beri çocuk yaşta ABD’ye gelen binlerce kişinin sınır dışı edilmesini önlemiş ancak Trump, 2017’de DACA programının sonlandırılması talimatını vermişti. Anayasa Mahkemesi ise programın sürdürülmesine karar vermişti.Bunun yanında Biden, DACA’dan yararlanan yaklaşık 700 bin kişinin kalıcı yasal statü ve vatandaşlık almalarının önünün açılması için Kongre’den yeni bir yasa geçirilmesini de istiyor.

Bizim kadrolu 16’lının asla anlayamayacağı mevzular bunlar… Biden eşitliklerle bir döneme merhaba dedi. İyi korunması gerek.

PARİS İKLİM ANTLAŞMASINA DÖNÜŞ: Yeminini ettikten saatler sonra yayınladığı 17 kararname arasında en önemlileri, Biden’ın önemli seçim vaatlerinden biri olan Paris İklim Anlaşması‘na yeniden dönüşüydü... Şu dünyada bundan daha önemli ne var? İmzalanan kararnameye göre, ülkenin anlaşmaya resmen geri dönmesi 30 günü bulacak.  

Biden, ayrıca Kuzey Kutbu Doğal Yaşamı Koruma Alanı’nda petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için verilen iznin geçici olarak durdurulması kararını da imzaladı. Bu imzayla birlikte, Trump yönetimi tarafından Keystone XL şirketine verilen izin de iptal edilmiş oldu.Biden Twitter’da açılan yeni resmi hesabından da ülkesinin Paris’e dönüşünü duyurdu: “Paris İklim Antlaşmasına Döndük”. Bunların yanında askıya alınan araç yakıt tüketim ve emisyon standartları da yeniden yürürlüğe konulacak.

Tepkiler mükemmeldi: Biden’ın Paris İklim Anlaşması’na dönme kararının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadelede 2050 yılına kadar sıfır karbon salımı hedefine ulaşılmasındaki küresel çabalarını hızlandırmasını “dört gözle beklediğini” söyledi.ABD’li ünlü oyuncu Jane Fonda, Twitter hesabından yeni başkanın kararlarını “Oluyor!” diyerek kutladı. Fonda twitinde, “Oluyor! Başkanlık emri ile Keystone XL yok, Arktik Sığınağında sondaj yok ve Paris İklim Anlaşması’na geri döndük! Ve hala Birinci Gün !!!”ifadelerini kullandı. 

11 AY SONRA MASKE ZORUNLULUĞU!: ABD’nin çiçeği burnunda başkanı ilk kararnamelerinden biriyle tüm federal binalarda hem federal çalışanlara hem de sözleşmeli çalışanlara maske takma ve sosyal mesafeye uyma zorunluluğu getirdi.ABD’nin 46. Başkanı, yönetimine Dünya Sağlık Örgütü‘ne (DSÖ) yeniden katılma talimatı da verdi.Eski Başkan Donald Trump, koronavirüs salgınıyla mücadelede yetersiz kaldığı ve Çin’in baskılarına boyun eğdiği gerekçeleriyle ülkeyi DSÖ’den çıkarmıştı.

MÜSLÜMANLARA KONULAN YASAK BİTTİ: Biden’ın göreve geldiğinde kendisinde beklenen görevlerden biri de selefinin Müslüman ülkelere getirdiği seyahat yasaklarının kaldırılmasıydı. Joe Biden, kendinden bekleneni yaptı ve bu ülkelere getirilen seyahat yasaklarını kaldırdı. Trump zamanında 2017 yılının ocak ayında yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına ABD’ye giriş yasaklanmıştı. Trump’ın bu kararı mahkemelere taşınsa da kararın daha hafif bir versiyonu Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanmıştı.

46’ncı Başkan, Trump’ın 2018 yılında ülkenin güney sınırına duvar örülmesi için Savunma Bakanlığı bütçesinden milyarlarca dolarlık kaynağa mal olan ulusal acil durum ilanını da kaldırdı.

Joe Biden, Trump’ın ülkede bulunan 11 milyon kişinin sınır dışı edilmesini öncelik haline getiren kararnamesini ve Trump’ın yasa dışı göçmenlerin 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına dahil edilmemesi planını da iptal etti.Ayrıca, 1 Ocak 2021’den önce ABD’de bulunan herkesin Yeşil Kart alması ve vatandaşlığa başvurmasını sağlayacak bir tasarı da hazırlandı.

Haciz işlemleri ve öğrenci kredisi affı uzatıldı… Biden, öğrencileri sevindirecek de bir adım atarak Eğitim Bakanlığı’na federal öğrenci kredilerine getirilen affı en azından 30 Eylül’e kadar uzatılması talimatı verdi.Ev kredi borçlarını ödeyemeyenlerin haciz işlemleriyle, kiralarını ödeyemeyenlerin evden çıkarılması süreci de en erken 31 Mart 2021’e kadar ertelendi.

***

Evet aklı başında Amerikalılar sevinçli. 6 Ocak’ta kongreye saldıran her gün yasak olmadığı için ağır silahlarla sokaklarda dolaşan yaratıkların bunlardan memnun olması mümkün değil. Biden ile birlikte Türkiye-ABD ilişkileri nereye evrilir bilemiyorum. Bildiğim FETÖ’cü darbe girişimi sırasında Trump’ın tüm sessizliğine rağmen, Biden’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak destek vermesiydi. Bu konuda ümitli olmak istiyorum. Umarız dünya Lady Gaga’nın devasa broşu gibi yaşar bu dönemi…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
REİS 23 Ocak 2021 Cumartesi 12:53

Demokrasiyle yönetilen ABD de Biden gelir gelmez 17 kararname imzaladı,bizde halkım çoğunluğunun kararı demokrasi felan olmaz öyle diyorlar.Hoca,Biden İncile el basarak yemin etti demi,o da demokrasinin gereği herhalde

Yorumu oyla      2      4  
Enver Olgunsoy 23 Ocak 2021 Cumartesi 11:21

Sn Atilla desenize Amerika’ya bahar gelecek için umutlar taşıyarak geliyor...Umalım ki ülkeme de gelecek bahar da yaz da..Eski tüfek Jane Fonda deyişiyle (oluyor) u bizler de yaşayacağız.

Yorumu oyla      2      3  
Esin Kurt 21 Ocak 2021 Perşembe 21:20

Sanki benim ülkemde olan yemin toreni gibi icim ısındı, kalbim umutla doldu,gözlerim yaşardı. İlk kez kıskandım....Atatürk''ü hep kullandığı "UMUT"kelmesini hatırlayıp "Bizde de olacak insallah " dedim.

Yorumu oyla      3      3  
Ali Ömür 21 Ocak 2021 Perşembe 18:16

İki yönetim arasında ne kadar keskin anlayış farklılıklar var, bu farklılığın böyle bir ğlkede kişiye bağlı olmaması gerekirdi. İşte Atatürk bunu çok iyi gerçekleştirebilmeleri, bütünsel kalkınmayı her bir ferdin katılımıyla "Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için" anlayışını sağlamada yol gösterici olmuştur.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva