Harun ÖZDEMİR
Yunanistan TL’ye geçebilir mi? (II)
19 Mayıs 2012 Cumartesi

2007-2009’da TV’lerde Yunanistan’ı konuşurken 10,5 milyon nüfusu ve üretimiyle ve askeri harcamalarıyla çoktan iflas ettiğini ama buna rağmen hala borç bulmasının bir tek nedeni olabileceğini, onun da, Yunanistan’da düzenin değişeceğini, krizin boyutu ölçüsünde de herkesin bu değişime rıza göstereceğini… söylemiştim.
 
Kıt iktisat bilgimle, 2006 rakamlarıyla Yunanistan’ın 10,5 milyon tembelleştirilmiş nüfusu ile 310 milyar dolara ulaşan dış borcu ödeyemeyeceğini görebiliyordum. Bundan dolayı da kamuoyuna Yunanistan konusundaki görüşlerini gözden geçirmelerini öğütlüyordum.  
 
Krizin öncesini ve sonrasını da şuna bağlıyordum:
 
Dünya savaşları öncesinde ve savaş sırasında batılı bankerler hangi ülkelerin savaşmasını ve savaş sonrası yeni düzene katmak istiyorlarsa önce ödeyemeyecekleri miktarda borçlandırıyor, sonra da istedikleri gibi yönlendiriyorlardı. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarıında, savaşan taraflara mali desteği İngiliz ve Fransız bankerler vermişti, sonradan buna ABD’li bankerler katılmıştı.
 
Şimdilerde büyük olasılıkla Üçüncü Dünya Savaşı yerine, savaşsız yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Borçlu ülkelerin yeni düzeni benimsemeleri gerekiyor, o nedenle krizin boyutu ve çapı geniş olmalı ki, elitler de halk da buna kolay ikna olabilmeli. 
 
Son dönemde gittikçe küreselleşen ve derinleşen krizi bu bakış açısıyla izlemekte yarar var.
 
Gelelim bize, güzelim Türkiye’mize…
Dünyada bütün ülkelerin borçları artarken borcu azalan yani borçlarının gayri safi yurt içi milli hasıla oranı bayağı düşen (%40’ın altına) ender ülke Türkiye ise… Evet, bu ülke Türkiye ise oturup adam akıllık düşünmek gerekiyor.
 
Kriz çığırtkanlığı yapanların seslerinin ne kadar gür çıktığını biliyorsunuz.
Bu gürültülerin hiçbirini şimdiye kadar önemsemedim, siz de önemsemeyin!
Özellikle çok bilenlere daha fazla dikkat edin!
 
2002’den beri Türkiye’de yaşananlar, bir Türkün anlayabileceğinden daha önemli. Aradan 10 yıl geçti, Türkiye’yi doğru dürüst analiz eden çıkmadı.
 
Türkiye, 2008 ABD krizinden ve 2010-2011’den beri devam eden AB krizinden çok özel politikalarla korundu. Bu korumanın önemli bir kısmı da dışarıdan yapıldı! Örneğin ABD’de Vadeli İşlemler Borsasında pazarlanan kağıtların Türkiye’de satışının garanti kapsamı dışında tutulması gibi. Bu yasağı bir tek içimizdeki çok uyanık küçük bir azınlık deldi, Türkiye’den çok dışarıya güvendi, çok geçmedi 35 milyar dolar kaybetti. O konuya şimdilik girmeyelim.
 
Bugünlerde Yunanistan bir çıkış yolu arıyor. Görüldüğü kadarıyla Yunanistan’da yakın gelecekte ülkeyi selamete çıkaracak yol haritasını okuyabilecek bir lider yok!
Tabela okumayı bile beceremiyorlar!
Yunanlı liderler yol haritasına bakarken bile haritada yazılanı değil de, akıllarındakini okuyorlar. Fazla önyargılılar!
 
Ama yakındır, iki seçim sonrasında Yunanistan’da bir lider çıkar ve selamete giden yol haritasındaki işaretlerin AB’yi ve ABD’yi göstermediğini söyler… Ortalık önce böyle karışır…
 
Sonra da cesaretini toplayıp “Bana müsaade, ben yol haritasının gösterdiği İstanbul’a gidiyorum!” deyip asıl büyük heyecanı böyle başlatır!
 
TL pazarı genişleyecek güçte.
350 yıl tek ekonomik ve siyasi pazarda birlikte yaşamış iki ülke halklarının, yapay gerekçelerle birbirlerinden uzaklaştırdığını bilenler az değil. Her şeye rağmen, kolayca birlikte olabilecek iki topluma ait birçok ortak değer ve tarihsel başarı da var. O nedenle, iki devlete yeni dünya düzeninin sunduğu fırsatlar değerlendirilebilirse yeni ve büyük bir pazarın kurulması mümkündür. Bu pazarın 10 yılda hızla büyüyüp, 2023 yılına gelindiğinde diğer Balkan devletlerini içine alması mümkündür.   
 
Asıl şaşkınlık, bu projeksiyonu şaşkınlıkla karşılamak olmalıdır.
Dünyada ekonomik ve siyasi sınırların giderek minimize olduğu bir çağdayız ve ne hikmetse Yunanistan hala bizim en büyük düşmanımız!
 
Gülecek yaşta değiliz, lütfen biraz ciddi olalım!
 
Türkiye ve Yunanistan birbirinin düşmanı olmak yerine, gelecek 10 yılda yapacakları askeri harcamaları ekonomik ortaklığa tahsis edebilirlerse, 2023’de Avrupa’nın en büyük ekonomik ortaklığının temelini 2013’de atmış olurlar! 
 
Bu tür ortaklıklarda tarafların birbirine olan güvenleri yanında, Türkiye’ye duyulacak güven daha da önemlidir. Özellikle ekonomisine duyulan güven…
 
Geçen gün Sayın Başbakanın Türkiye’nin 2013 baharında IMF’ye olan borcunu bitireceğine ilişkin demeci, borç batağında kıvranan devletlere yeteri kadar mesaj vermiştir, sanıyorum.
(TL pazarı önerisi devamı yazıda)

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Safarad 20 Mayıs 2012 Pazar 17:34

Sayın Yazar'ın düşüncesi ideal olan ama işin bir de siyasî yönü var yani bir de siyaset var! Siyaset buna müsade eder mi? İki ülkenin siyaseti müsade etse bile, siyasetlerini bu iki ülkenin çatışması üzerine üçüncü devletler müsade eder mi! Fikir olarak güzel ama rasyonel olarak düşündüğümde, sizin fikrinin "ideal olan" derim. Yine de iddialı ve bir o kadar da akıl kurgusu yerli yerinde bir idda ortaya koymuşsunuz, tebrikler

Yorumu oyla      12      5  
Meraklı 20 Mayıs 2012 Pazar 09:38

Türk-Yunan mutfağı ortak, müzikte makam mevki aynı, sözün nereye varacağını düşünmeden konuşan, mazeretle başarısızlığı açıklayan iki milletiz. Neden kavga ediyoruz onu anlamış değilim!!!

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva