Harun ÖZDEMİR
Sosyolojik bir kategori olarak çingeneler
26 Şubat 2012 Pazar

Çok eski çağlardan beri dünyanın her yerinde “gezgin zanaatkar” oldukları bilinen Çingenelerin hepsi bir etnik kökenden mi gelmektedir yoksa kökenleri farklı da olsa sadece “gezgin zanaatkar” oldukları için mi Çingeneler; bu tartışılmalıdır. Mısırlı Kıptiler ve Sudanlı Hallablar gibi nice gezgin zanaatkar topluluğun durumu sosyolojik modeller ışığında açıklanabilir.
Biyolojik bir yasa olan hücrelerin büyüyüp bölünüp çoğalma süreçleri, insan toplulukları arasında da sosyolojik olarak yaşanmakta mıdır?
Bu doğal yasa, eski çağlardan beri Çingeneler arasında da işlemekte midir?
Koloni halinde yaşayan ve karşılaştıkları zorlukları cıva gibi sıyrılarak aşan göçebe zanaatkar Çingenelere yöneltilen “Kimsin” sorusu, cevaplanabilmelidir.
Bin yıllar önce Çingenelerin ataları ile Hz. İbrahim’in Ketura’dan olma oğulları arasında Doğu ülkesinde etnik veya dinsel bir ilişki kurulmuş mudur?
Bunları kanıtlamak mümkün müdür?
Bu ve benzeri sorular yanıtlanmalı ve yüreklerdeki ayrımcılığın sızısı bir şekilde giderilmelidir.

Mesleki Faaliyetleri Çingenelerin Kökenlerine Açıklık Getirebilir mi?
Eski çağlarda ortaya çıkan metal işçiliği gibi stratejik meslekler, ancak bir kast sistemi içinde icra edilebilirdi. Çünkü bin yıllar boyu yabancıların aralarına karışmasına veya birinin kasttan dışarı çıkmasına izin verilmezdi. Buyrukları çiğneyenlerin cezası ise ağırdı. Stratejik mesleklerin icrası Hint’te ancak kast sistemi ile mümkün olabilirdi. Dönemlerin özelliğine veya kast sisteminin gevşek veya sert yapısına göre de Çingenelerin toplumsal hiyerarşi içinde bir statüsü vardı.
Çingenelerin mezolitik çağda zor koşullarda öğrendikleri metal işlemeciliği, aynı zamanda onların geçmişte oldukça gelişmiş bir uygarlığa ait olduklarını ve uzun yüzyıllar yerleşik yaşadıklarını gösterir.

Yazılı Tarih Döneminde Çingene Göçleri
Mısır hiyeroglif kayıtlarında M.Ö. 5.000’lerde küçük kayıklarla Hint, İran, Basra kıyılarından göçebelerin Mısır’a geldikleri kayıtlarına rastlanmıştır.
Aristo gibi eski çağın düşünürleri ve tarihçileri Hintli bilgelerin Yunan düşüncesine yaptıkları etkilerden de yola çıkarak “Yahudilerin atalarının Hintli olduğunu” ileri sürmüştür. (Ünlü Yahudi tarihçi Titus Flavius Josephus M.S.75)

İlk Çingene göçlerinin ne zaman başladığı tam olarak bilinmemektedir.

Çingenelerin yaklaşık M.Ö.10.000 yıl kadar eskiye giden çobanlık, hasır, sele, sepet işlemeciliği işleri yaptıkları, M.Ö. 6.000 yıllık hayvan terbiyeciliği, M.Ö. 5.000 yıllık bakırcılık, M.Ö. 3.000 yıllık demircilik, M.Ö. 2.000 yıllık kalaycılık meslekleri ile iştigal ettikleri bilinmektedir. Göçebelerin bir mesleği klan halinde öğrenmeleri ve yüzyıllar boyu sürdürebilmeleri kolay olmasa gerek.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Korkmaz 28 Şubat 2012 Salı 17:44

Arzu hanım; bir yazının tez olabilmesi için bilimsel çalışmanın olması gerekir.Yazar hangi bilimsel metodu kullanmış.Ben eleştirilerime cevap alamadım.' bilinmektedir'ler le tarih yazılmaz.Somut bilim adamlarınca kabul edilmiş bilgi ve belge istiyorum.Bunlar olursa şapka çıkartırım.

Yorumu oyla      11      5  
Arzu Emsal 27 Şubat 2012 Pazartesi 23:33

Yazarın iddiasını bir tez olarak ciddiye aldığımı hatta çok ciddiye aldığımı ifade etmeliyim. "Hakikat böyle midir?" diye bana soran olursa sadece şunu söyleyebilirim "bu konuda ciddi 2-3 tez var; biri de Harun Özdemir'in tezi" derim. Yazarın ciddi emek harcadığını makalesinde gözlemleyebildim

Yorumu oyla      12      5  
Korkmaz 27 Şubat 2012 Pazartesi 13:11

Yahu orta çağda serbest dolaşım hakkı kimin var dı? Çingeneler ile operatif masonluğu karıştırıyorsunuz.Bilgi ile teknolojik gelişimi yakalayamayanlar toplumun üst katmanına çıkamadılar.tarih' in özetle teyit ettiği budur.Çingeneler özellikle metal sanatlarında ileri bir bilgisi olsaydı, katedralleri onlar yapar ve bir takım ayrıcalıklar elde ederdi.Bu gün Kıptilerin siyasallaşması ortodoks kilisesiyle olmuştur ve ilk isyanı da Mısır' da başlattılar.

Yorumu oyla      15      6  
Ersin Sönmez 27 Şubat 2012 Pazartesi 10:55

Üstat, sizden güncel siyasi yorumlar bekliyoruz. Türkiye nereye gidiyor, İzmir'de neler oluyor?

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva