Harun ÖZDEMİR
Dünyanın ekseni kayabilir mi?
13 Eylül 2018 Perşembe

İnsanlık tarihinin en önemli olayları Doğu–Batı ekseninde yaşandı. Binlerce yıl önce kurulan düzen, bugün de devam ediyor.

-Dünya nüfusunun çoğunluğu,

-Tarihte kurulan büyük uygarlıklar,

-Günümüze kadar gelen büyük düşmanlıklar,

-Eskiden yüzbinlerin, son yüzyılda ise milyonlarca insanın öldüğü büyük savaşlar yine Kuzey Yarımkürenin Doğu–Batı ekseninde yaşandı.

Eski dünya denen coğrafya, aslında tüm dünya değildir! Sadece Kuzey Yarımkürenin Doğu–Batı eksenindeki orta kuşaktır.

Dünya öyle bir noktaya geldi ki, insanlık eski hesapları kapatacak bir çözüm arayışına girdi ama henüz bulmuş değil.

Büyük güç, devletler arasında el değiştirebiliyor. Fakat gücü ele geçirenlerin ilk yaptığı hamle, eskiden kalma hesapları sormak oluyor.

Artık global dünya, eski hesapların görülebileceği bir dünya olmaktan çıktı. Yıkımlara yıkım, krizlere kriz, düşmanlıklara düşmanlık eklemek kimsenin yararına değil.

Her büyük sorunun çözümünde olduğu gibi global siyasal ve ekonomik sorunların çözümünde ve büyük kültürel devrimlerin doğuşunda gerçekleşmemiş büyük değişimlere ihtiyaç var.

Dünya haritasına tekrar bakmakta yarar var.

Olmaz denenlerin olabilirliğine yoğunlaşmak hepimizin yararına olacaktır.

Çünkü eski dünya dediğimiz Kuzey Yarımkürenin orta kuşağında 12 ay, 365 gün yaşamakta ısrar etmek pek akıllıca değil!

İnsanlık her geçen gün daha yüksek miktarlarda tükettiği enerjinin çoğunu, yanlış alışkanlıklarla tüketmeye devam ediyor.

Güneş ise hala en etkin ve ucuz enerji kaynağı.

Pasaport, vize, kota, gümrükler, tel örgüler ve mayınlarla örülü ulusal sınırların ne işe yaradığını ivedilikle tartışmaya açmak gerekir.

Aşılması zor prosedürlerle kapatılan sınırların çıkardığı engelleri ve neden olduğu zararları saymakla bitiremeyiz:

- Oysa insan, bitki değildir. 12 ay 365 gün aynı yerde, aynı sınırlar içinde yaşayamaz. Bunu ancak bitkiler başarabilir.

- Eski çağların adetlerini bugün pasaport, vize, kota, gümrükler, tel örgüler ve mayın tarlalarıyla sürdürmek doğa kanunlarına da aykırıdır; bunu görelim ve gerçek anlamda “yeni dünya düzeni”ni tartışmaya açalım.

- 7 milyar insanın her mevsim güneşle buluşmasını, ucuz enerji kullanımını, daha sağlı beslenmesini, mutlu, huzurlu ve zevkle yaşamasını kolaylaştıran yeni bir uluslararası düzenin kurulmasına yardımcı olalım.

- Yaklaşık 6 milyar insan, yılın önemli kısmını ulusal sınırlar içinde geçirdiğinde pahalı gıda tüketeceğinden, daha maliyetli konutlarda barınacağından, pahalı ve üst üste giydiği giysilere mahkûm olduğundan… ortaya çıkan gereksiz maliyetleri ve sağlıksız koşulları bir bir görelim.

- Yazdan kışa, kıştan yaza geçerken yılda en az iki kez mevsim değişikliklerinden kaynaklanan hastalıklara yakalananların tedavisi için harcanan parayı, zamanı ve iş kaybını asla göz ardı etmeyelim…

Türkiye gibi bir ülkede sözünü ettiğimiz sorunların ülke ekonomisine getirdiği yükün 100 milyar doların üzerinde olduğuna inanmanızı isterim!

Bu gereksiz maliyetin global ekonomiye getirdiği yük ise yaklaşık 10 trilyon dolar!. Buna devletlerin sınır güvenliği için yaptıkları harcamalar da eklendiğinde rakamlar daha da büyümekte!

Halklar düzeyinde düşündüğümüzde Güney’de ve Kuzey’de yaşayanlar ülkelerine hapsolmuş durumdalar.

Son derece yanlış olan bu hapis, o kadar kabullenilmiş ki, aksi düşünceler alay konusu!

İnsanlığı daha ciddi davranmaya ve kabuller dışı düşünmeye davet etmenin zamanı geçmek üzere!

Ya global paradigmanın dışına çıkacağız ya da eski düşmanlıkları körükleyip üçüncü bir dünya savaşı çıkaracağız!

Şu an dünyanın egemenleri de, borç batağında çırpınanları da çözümü, yeni bir büyük savaşta görüyorlarsa bu tarihin en büyük hatası olacaktır.

Çünkü eskiden kuzeyden güneye; güneyden kuzeye taşınmak aylar alıyordu. Ama şimdi öyle mi?

En kuzeyde havalar soğumaya başladığında tıpkı kuşlar gibi yeni yeni yaz mevsimine girilen güneye gitmek uçakla bir günlük, hızlı tren veya karayolu ile 2-3 günlük bir iş.

Gelecekte milli sınırlarda yıl boyu çalışanların nüfusu yüzde 5’e inerse kimse şaşırmamalı:

-İnternetin sağladığı olanaklar ile ofis hizmetlerinin belki de tamamı tatildeyken de yapılabilecek.

-Otomasyon ve robotik sistemler yaygınlaştıkça tarımda ve sanayide çalışanlar da güneşli günlerde tatilde yaşamaları daha kolay ve ucuz olacak.

-Çok az insanla tanışık olan, onların da çoğundan hoşlanmayan mutsuz insanların önüne milyarlarca insan arasından çok sayıda dost, arkadaş, eş, sevgili… bulma şansı doğacak.

-Dünyanın her yerinden ve kültürel çevresinden kuzeyin ve güneyin güneşli günlerinde bir araya gelenlerin bilgi ve kültür alışverişi, global ölçekte tarihin en büyük kültürel devrimleri başlatacak.

Bundan kuşkunuz olmasın…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fikret Aslan 13 Eylül 2018 Perşembe 22:24

Bugün tek yetkilimiz devletlimiz faiz arttırdı ve yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltti faizimizi. dünyada faiz oranında üçüncü olduk. Birinci ülke yüzde 69’la Arjantin ikincisi yüzde 25 ile Surinam üçüncü biz yüzde 24. Dünya Liderimiz dünyanın en iyi 5 ülkesinden biri olucaz demişti bir aralar ve sözünü tutarak ilk üçe soktu bizi. Kendisini sözünü tuttuğu için tebrik ediyorum. Ne kadar övünsek azdır. Sahi islamiyette faiz haram değil miydi? Yoksa dünya liderimiz “İslamiyet günümüz şartlarına göre güncellenmeli” diyerek faizimi kastetmişti!!! Sabredelim bakalım dünya liderimiz daha hangi haramları helal edecek. Sabırsızlıkla bekliyorum.

Yorumu oyla      9      5  
Hüseyin Kayahan 13 Eylül 2018 Perşembe 13:24

Saydığınız ve saymadığınız benzer sorunlar; yaşlanmış olan içinde yaşadığımız medeniyetin kıyametinin alametleriişaretleridir. Bizim Kültürümüzde "kıyamet alametleri" diye anlatılanlar; insanlığın kıyameti değil, yaşamakta olan medeniyetin kıyametidir. İnsanlık yeni bir medeniyete gebedir. Bütün bunlar onun geleceğinin işaretleridir. Yeni medeniyet eskinin tamir edilmiş şekli değildir. İnsandan, akıldan, ilimden ümitvarım. Bizim ömrümüz yetmez ama yazdığınızdan da fazla değişimler olacak ve her seferinde insanlık daha ileriye ve güzele gidecektir. İnsanlığın ilk keşfi ateştir onunla kendini korudu ve yiyecekleri faydalı hale getirdi. İkinci keşfi tekerlektır onunla tekniğin ve sanayinin önü açıldı. Üçüncüsü ise yazının icadıdır. Onunla ilmin, bilginin üretilmesi, saklanması ve aktarılması mümkün oldu. Bunlar Onbinlik (10000) dönemlerde oldu. Yazının icadından bu yana 10000 yıl geçti... Şimdi yeni 10000 yılın başındayız. Bu 10000 yılın icadı, programlama ve bilgisayarların keşfidir. Bilgisayara dayalı medeniyetler de 10000 yıl hakim olacaklardır. Bundan sonra 5. Olarak neyi keşfederiz bilmiyorum. Tahmin ettiğim bir şey varsa o da 10000 yıl sonra dünya tek millet olacaktır. Kız alıp vermelerle gittikçe daha fazla melezlenme olacak, tek millet yani; millete İbrahime Hanife olacaktır. Saygılarımla.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva