Harun ÖZDEMİR
Kuzey’e Yolculuk
17 Nisan 2018 Salı

Türk Edebiyatı yeni bir isim kazandı diyebilirim. Nadir Doğan, TRT ekolünde yetişmiş, akademik okumalarıyla da ufkunu tarihe ve Türkiye sınırları dışına taşımayı başarmış taze bir romancı.

Nadir Doğan, aradığımızda yanı başımızda kolaylıkla bulabileceğimiz sıcakkanlı bir İzmirli.

Doğan, Şubat 2018’de Kripto Yayınları’nda çıkan ilk romanı Kuzey’e Yolculuk’ta, okuyucuya İslam Ortaçağı’ndan bir kesit sunuyor.

Kutsal metinlerin gizemli konularından olan Ye’cüc ve Me’cüc’ün hapsedildiği Zülkarneyn Seddi’ne yapılan bir yolculuğu anlatıyor.

Roman; Abbasi Halifesi el-Vasık’ın rüyası ile başlıyor. Kuzey’e Yolculuk, isminden de anlaşılacağı gibi Samarra’dan, Zülkarneyn Seddi diye rivayet edilen Kuzey kutbuna yakın bir yere kadar uzuyor.

Abbasilerin en parlak döneminde iyi donatılmış bir kafile, uzun ve maceralı bir yolculuktan sonra Ye’cüc ve Me’cüc’ün yaşadığı iddia edilen Zülkarneyn seddine varıyor.

Doğan’ın anlatımıyla yolculukta bir birinde ilginç, bazen de fantastik denebilecek maceralar yaşanıyor. Romana renk veren kimi karakterler kurgu olsa da bazıları ise tarihsel şahsiyetler.

Mekân tasavvurları ve maceralar tek kelime ile sinematografik. Özellikle efsaneleşmiş erkek ve kadın Türk savaşçıları, Kuzeyin savaşçı halkları, zaman zaman arz-ı endam eden denizlerin ünlü macera kahramanı Simbat, filozof Harezmî… romanı ilginç hale getiren önemli kişiler.

Hollywood’da çekilebilecek çatışma, savaş ve Ye’cüc ve Me’cüc’ün dünyaya yayılış sahneleri, Nadir Doğan’ın ancak kameraman, görüntü yönetmeni ve yönetmenlik birikimleriyle hayal edilebilirdi.

 

Togarma’nın Çocukları
Nadir Doğan
’ın Nisan 2018’de henüz yeni çıkan ikinci romanı “Togarma’nın Çocukları” da 23. İzmir Kitap Fuarı’nda Kripto Yayınları’nını standında okuyucuya sunuldu.

Togarma’nın Çocukları da akademik destekli tarihi bir roman. Geçmiş bin yıllara varan, Kuzey Yarımkürenin Kuzey’inde yaşanmış, bugünlere ancak özel araştırmalarla ulaşılabilecek kimi bilgiler, seyahatnameler, efsane ve destanlar… bir romanda derlenmiş.

Fazlasıyla ihmal edilen bize ait tarihlerin ve coğrafyaların ilginç bir romanı Togarma’nın Çocukları.

Her tarihi roman gibi Togarma’nın Çocukları da, yer yer akademik, bazı yerlerde akıl yürütme sonucu varılan analojiler, zaman eskiye sardıkça konu, destansı, efsanevi ve mitolojik olabiliyor.

Önemli olan konuların akıcı bir dille roman sınırlarında kalabilmesidir ki bence yazar bunu başarmış.

Nadir Doğan, her iki romanını da 21 Nisan 2018 Cumartesi 16.30 - 18.30 arasında Kripto Yayınları standında okuyucuya sunabildiği için kutlamak istiyorum.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Ece 17 Nisan 2018 Salı 12:07

Kuzey yarm kürenin kuzeyini bi tarif etsene, anlayalım.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva