Harun ÖZDEMİR
Kamu hizmetlerinin bankalara devri
3 Ağustos 2016 Çarşamba

Rüşvetin, yolsuzluğun, torpilin ve adam kayırmanın olmadığı, yeni yeni paralel oluşumlara fırsat vermeyen; aynı zamanda çok seri, adil ve güvenilir kamu hizmeti sisteminin dünyadaki ilk uygulayıcısı Türkiye olabilir.

Bir musibetle karşı karşıyayız.

Öfke ile tepki göstermek herkese yakışmaz.

Kamuoyu oluşmuşken insanlara bilimsel, kârlı, adil ve güzel bir kamu düzeni ve hizmet politikası sunmanın tam zamanı! Bu ortamdan ülke yararına maksimum fayda üretmek en akıllı yol olacaktır.

Hem her türlü parazitle ve paralel yapıyla etkin bir mücadele yapılmış olur hem de ülke yararına en yüksek fayda sağlanmış olur!

***

Eskilerin kamu bürokrasi ve hizmet politikaları ile hiçbir olumlu sonuç alamayız. Doğrusunu söylemek gerekirse hiçbir hükümet de bürokrasiden istediği verimi alamadı. Buna Ak Parti hükümetleri de dahil! Kamu personelinin ve politikalarının Bütçeye ciddi maliyetleri oldu; zimmet, rüşvet, yolsuzluk da önlenemedi.

Sistem böyle kalacaksa personel alımlarını kim yaparsa yapsın bu sorun çözülemeyecek!

Ehliyet, liyakat ve millete sadakati kim belirleyecek; ben mi?!

Allah korusun!

Bu tür konuları bir veya birkaç güvenilir(!) kişiye emanet etmek kadar yanlış bir karar olamaz!

En kısa zamanda bilimsel, güvenilir, denetlenebilir, seri ve kamu bütçesine daha az maliyeti olan, vatandaşa ise daha adil hizmet veren bir "sistem"e geçmek zorundayız! Türkiye'nin kamudan kaynaklanan bütün sorunlarının çözümü de "yeni sistem"e bağlı!

Tam zamanı, diyorum ve benim de içinde bulunduğum bir grubun yıllardan beri üzerinde çalıştığı "Yeminli ve Sigortalı Kamu Hizmet Büroları"na değinmeden önce "Kamu Hizmetlerinin Bankalara Devri" konusundaki görüşlerimi açıklamak istiyorum:

Çözüm tek değil!

En kısa ve seri çözüm, mevcut bankaların devreye alınmasıdır. Çünkü üç ay içinde tüm bankalar, yurttaşların tamamına hizmet verebilir hale geleceklerdir.

Personelleri ve digital altyapıları buna uygundur. 

Bugün yapılmakta olan kamu hizmetlerinin maliyetleri çok yüksek, hantal ve istismara da çok elverişli!

Kamuda online sistem kurulmasına rağmen işler yürümüyor.

Kamu görevlisi "yasalar"la devleti temsil ediyor; askerlik yapan ve vergi veren vatandaş ise tek başına!

Geçmişteki hükümetler hantal bürokrasi tarafından yıkıldı. Bir bakanın veya belediye başkanının elde edebileceği "gayrı meşru kazanç"ın her koşulda ortağı bürokratlar oldu. Siyasetçinin biri gitti diğeri geldi. Ama bürokratlar hep yerinde kaldı!

Çözüme gelince;

Bütün dünyada en güvenilir hizmetleri bankalar veriyor. Herhangi bir bankadan alınan bankamatik/kredi kartı ile dünyanın her yerinde harcama yapmak, borçlanmak veya alacaklı olmak çok kolay. Bunun için herhangi bir evraka da gerek duyulmuyor.

Madem online sistem bankalar piyasasında bu kadar güven verici, bu sistemden olabildiğince yararlanmak gerekir:

Yapılacak bir sözleşme ile bürokrasinin yaptığı 25 hizmet (muhasebe, maliye, vergi, tapu, nüfus, peşin veya vadeli alım-satım, ihracat, ithalat, kiralama...) kamu hizmetlerinin tamamı üyesi olunan bir bankaya yaptırılabilir. Bunun için bir banka ile sözleşme yapmak yeterli olacaktır, kredi kartı veya bankamatik kartı almak gibi. 

Bunun için herhangi bir kefile de gerek olmayacaktır. Çünkü kamu hizmeti alan kart sahibi olsa da bankalara ödemeyi devlet "Genel Bütçe"den yapacaktır.

Hizmet kusurundan kaynaklanabilecek zararları Bankalar ödeyecektir.

Hükümetler her yıl hazırladıkları Bütçe'de her hizmet karşılığında Bankalara ne kadar pay ödeyeceklerini o yılın başında açılayacaklardır.

İsteyen yurttaş bankasını yıl başında veya yıl içinde değiştirebileceği gibi Bankalar da, kamu hizmeti vermekten vazgeçebileceklerdir. 

***

Kamu hizmetleri bankalara devredildiğinde görülecektir ki, 3.250.000 kamu çalışanının yaptığı hizmeti bankalar, daha ucuza, daha seri, iltimassız, adil ve güvenilir bir şekilde yapacaklardır.

Bugün hizmet gecikmesinden kaynaklanan bütün zararları yurttaşlar ödemekte. Gelecekte bu yanlışların zararlarını sigortalı kamu hizmeti veren bankalar üstlenecektir. Bu sorunlar çözülünce kamu hizmet sistemi kolay, hızlı, ekonomik ve adil bir şekilde devlet ve yurttaşlar yararına işletilebilecektir.

Bankaların özel veya kamu bankası olmasına yurttaşlar karar verecektir. Yurttaşlar, hizmetinden memnun olmadıkları bankayı değiştirebilecektir.  

Kamu hizmetlerini bankalara yaptıran devlet, üç milyon memurun her geçen gün artan maliyetinden kurtulacaktır. Memurun iş yavaşlatma, rüşvet ve yolsuzluk iddiaları devleti ve hükümeti yıpratamayacaktır. Mali yönden de bütçe önemli ölçüde toparlanacaktır.

3.250.000 bin olan kamu çalışanlarının 250.000'i teknokrat ve denetçi olabilecektir. Denetimlerin çoğu online yapılabilecektir.

Hizmetler açık, şeffaf, seri ve sigortalı olduğu için de güvenilir olacaktır.

Şu anda Türkiye'de faaliyet gösteren bankalar mevcut personellerine ek olarak en fazla 200.000 eleman alabileceklerdir. Yeni şubeler açılacak, ATM sayısı artacaktır. Cep tlf'larına daha çok mesaj gelecektir. İsteyen herkes üyesi olduğu bankaya kart şifresi ile girerek hizmetlerin yapılıp yapılmadığı kontrol edebilecektir.

FETÖ, PKK vs akla gelebilecek her türlü sızma veya kamu hizmetlerini aksatma girişimlerini önlemek için bürokratik kamu hizmetlerinin bankalara devredilmesi, denetiminin de yurttaşlara yaptırılması en doğru yöntem olacaktır.

Bir seçim yapmak zorundayız:

Ya çok iyi kurulmuş bankalar sisteminden en yüksek verimi alacağız ya da bankaların, "faiz silahı" ile bu maliyetli sistemi işletmelerine göz yumacağız!
Seçim bizim!
Bürokrasi böyle mi kalmalı yoksa özelleşmeli mi?
Her biri birer finans kurumu olan bankalara yararlı görevler vererek ülkeye en yararlı, adil ve hızlı ekonomik ve kamu hizmet sunmaları mümkün müdür?

Daha açık bir soru:

FETÖ'cü avı mı yapalım yoksa dünyaya örnek bir kamu hizmet politikasına mı geçelim?

Sizce ne yapalım?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva