Erkan SEVÝNÇ
Ayna
27 Mayıs 2020 Çarşamba

“Ayna ayna söyle bana var mı benden daha güzeli bu dünyada?” diye sordu Pamuk Prenses’in bir o kadar güzel ama buz kalpli üvey annesi. “Var” dedi ayna. Senden çok daha güzel biri var.

Bugün aynanın gerçekten daha güzeli var. Bilgisayarlı Tomografi. Covid 19 pandemisinde öyle önem kazandı ki. Testi pozitif çıkanlar soluğu tomografide alıyor. Ayna ile tomografi ne alaka diyeceksiniz. Radyoloji onunla başladı sayılır. Ayna’nın tıbbi karşılığı radyoskopi. Hasta X ışınları ile flörasan ekran arasına yerleştirilir. Hastanın vücudundan geçen X ışınları bu ekran üzerinde bir imaj oluşturur. Radyolog böylece hastalığı görüp teşhisini koyar.

Radyolog dedim de fıkra gibi bir anektod var. Doğu’da bir radyoloji uzmanı muayenehane açmaya karar vermiş. Aletlerini almış ve kapıya Dr. Falan / Radyoloji Uzmanı yazmış. Ne olmuş ? Herkes radyosunu tamire getirmiş. O nedenle düne kadar muayenehane kapılarında özellikle Beyler Sokağı’nda dikkat etmişsinizdir hep “Röntgen Mütehassısı” yazardı. Şimdi artık o da kalmadı.tanı merkezleri var. Ultrasonundan MR ına kadar her türlü tanı aracının olduğu.

1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen; rastlantıyla bulduğu ışınların tıpta etkin bir tanı yöntemi olarak kullanılabileceğini acaba aklına getirmiş miydi? Belki ilk deneylerini yaparken, eşinin o meşhur yüzüklü el filminde kemiklerini görüntülemeyi başardığında ilk aklına gelen bu bilinmeyen ışınların ki bu nedenle onlara X-ışınları adını vermişti sadece sağlıkta değil içini göremediğimiz pek çok objenin incelenmesinde yararlı olabileceğiydi. Artık tıbbi görüntüleme tekniklerinde sadece X ışını da kullanılmıyor. Ses ve radyo dalgaları da işin içinde.

Tekrar aynaya dönersek . Eskiden doktor tabelalarında yazardı. Ayna bulunur!..

80 li yıllar. Germencik, Köprülü Mehmet Paşa Sokağı.İzmir –Aydın karayolundan sağa dönüşte ilçenin en önemli sokağı. Sokağın başında şöyle bi kafanızı kaldırdığınızda 200 m ileride sokağa taşmış dikey kocaman bir tabela göze çarpar. Ayna!...

Önce buna bir anlam veremezsiniz. Bir camcı da olabilir diye içinizden geçirebilirsiniz.

Biraz yaklaşınca bu tabelanın doktor muayenehanesine ait olduğu anlaşılır.Dr. Hüseyin Conduroğlu…Röntgen Mütehassısı da değil pratisyen hekim. Zaten ilçenin de tek serbest hekimi. Köylü çok hastası var ve içerisi oldukça kalabalıktır.

Ne çok hasta var diyebilirsiniz.Bir hasta çıkınca beraberinde de en az 5-6 kişi de ayrılınca durum anlaşılır.Burada adettir, hastayı doktora topyekün yakınları getirir. Bekleme salonunda hekimle hastası arasında şöyle bir konuşma geçer.

“Dohtur bey benim içime bagıvecen mi gari…”

“Bakıvecem, bakıvecem…hele sen bi argaya gecive bakalım…”.

Doktor kurşun yeleğini giyerek hastasını aynaya sokar ve ..

“Anacım, içine bagıvedim, için tertemiz, pırıl pırıl…”

“Allah razı ossun dohtur bey….”

“Anacım şimdin ben sana bi ilaç yazıvecem, dipcih gibi oluvecen…”

Konuşmalar böyle seyreder. Doktor reçeteyi yazar, hem muayene hem de ayna parasını alarak hastasını yolcu eder. Biraz sonra diğer hasta… Sonradan durum anlaşılır ki burada muayeneye gelen hastalar bu aynadan geçmeden kendilerini muayene edilmiş addetmezlermiş.

Üniversitede çalıştığım yıllarda benim de böyle çok öyküm var. Birisini hiç unutmuyorum. Taktım kurşun geçirmez önlüğümü ve gözlüğümü… Girdim odaya. Teknisyen hastayı hazırlamış ve hasta ekranın arkasında ayakta yerini almış. Çeşitli pozisyonlarda filmleri çekiyorum. Nefesini tut,sağına dön, soluna dön falan. Bir süre sonra hastadan hiç cevap yok. Hemen ışığı açtım. Hasta nefesini tutmuş, surat kıpkırmızı. “Bırak nefesini ne yapıyorsun?” deyince ne dedi bilir misiniz “Doktor bey soluna” dediniz. “Soluna, soluna” Ben soluna dedikçe soluma anlamış garibim.

Aynadan nerelere geldik. Bir espri ile bitirelim. “Röntgen mütehassısı ha. İyi misinizdir meslekte?” diyenlere yapıştırıyorum cevabı.

“Çok iyiyim. Ne ağaçtan düştüm dürbünle dikizlerken ne de gözüme anahtar girdi delikten bakarken”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hadi ozer 31 Mayıs 2020 Pazar 11:14

Bravo erkan.bunun gibileri bende çok var.

Yorumu oyla      2      3  
Baba Muhalefet 27 Mayıs 2020 Çarşamba 20:29

DÜZELTME: Aşağıdaki yorum, "Hakaret soruşturması genişliyor: İzmir’de belediye başkanı dahil 5 kişiye suç duyurusu!" başlıklı haber yerine yanlışlıkla Sn.Erkan SEVİNÇ'in köşe yazısına gönderildi. Özür...

Yorumu oyla      2      3  
Baba Muhalefet 27 Mayıs 2020 Çarşamba 15:12

"Naziler önce komünistleri götürdüler, sesimi çıkarmadım. Sonra sosyal demokratları götürdüler, sesimi çıkarmadım. Ardından sendikacılar için geldiler, sesimi çıkarmadım. Daha sonra Yahudiler için geldiler, sesimi çıkarmadım.En sonunda benim için geldiklerinde, sesini çıkaracak kimse kalmamıştı." [Emil Gustav Friedrich Martin Niemöller (1892-1984), Alman ilahiyatçı]

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva