Nedim ATİLLA
Atlantik’ten Akdeniz’e Deniz’de 82 Gün
17 Nisan 2021 Cumartesi

Nazmi Elbirlik’in hayatında iki şey çok önemli: Biri eşi Ümit, diğeri deniz.

İzmir Göztepe’de başlayan denizle tanışıklık, Ayvalık adalarında, Gökova’da, Marmaris’te, Göcek koylarında, Ege’nin benzersiz maviliklerinde “Sahnenin tozunu denizin tuzunu yutmaya gör” diyerek günümüze kadar ulaşmış. Nazmi Abi, ömrü deniz sevdası ile geçmiş bir insan.

Bir insan böyle bir sevdaya tutuldu mu, hayat arkadaşının onunla kayıtsız koşulsuz bu dünyayı paylaşması gerekir. Ne güzel ki Sevgili Ümit de bu hayatı paylaşmaya hazır olmuş hep… “Denizde yaş alır, yaşlanmazsınız.” sözünün ne kadar doğru olduğunu bu genç arkadaşlarımızda bir kez daha görüyoruz.

Geçen hafta, son ve büyük seyahatlerinin kitabı elime ulaştı: Atlantik’ten Akdeniz’e Deniz’de 82 Gün. (Naviga Yayınları)

Benim gibi flanörce gezmeyi seven insanları çok heyecanlandıracak bir kitap olmuş. Gezmek, sadece gezmek değildir bir flanöre göre. Bulunduğun coğrafyanın hakkını vermektir, uğradığın limanın, iskelenin özelliklerini elbette anlatırsın ama tekneden indiğinde nasıl bir tarihsel zenginlikle karşılaşacaksın, hangi gastronomik özellikler seni beklemektedir, bunlardan da önemlisi karşılaşacağın insanların sosyolojik özellikleri nelerdir. Nazmi Abi’nin notları gerçekten büyük bir emeğin ürünü…

Evde oturmak zorunda olduğumuz şu günlerde Atlantik’ten Akdeniz’e bir modern seyahatname olan “Deniz’de 82 Gün” ü okumak çok keyifli bir uğraş oldu.

Ümit- Nazmi Elbirlik’in Lagoon 56 model katamaran Lollipop’la tamamladığı rota, benim için de çok değerli. Sevgili dostlarımızla Bordo’dan San Sebastian’a, Santander’den Porto’ya, Lizbon’a… Dünya güzeli adalar, Formemtera, İbiza, Minorka, Mahon-L’Aire, Colom… Chipiono’dan Barselona’ya gerçek kültür ve lezzet yolculuklarına çıkmışlığımız çok. Ama Ümit ile Nazmi bu yolları 82 günde denizden yapmışlar. Zorlu yolculuklar… Hele o Biaritz-San Sebastian arasındaki okyanus dalgalarını çok iyi bilirim. Soluk aldırmayan dalgalar..

Fransa-Atlantik kıyısından Akdeniz'e kadar ülke ülke, şehir s?ehir anlatılan bu seyahatnamede, aynı zamanda Elbirlik Çiftinin deniz maceraları, hatalarından çıkardığı dersler ve tekne yolculuğunun püf noktalarına da yer veriliyor.

Nazmi Abi, seyahat tutkunlarına ilham olmayı hedefliyor ve hedefini de başarıyor. Hayatı asla ertelememeyi öneren, 400 sayfalık seyir defteri niteliğindeki bu kitabı, şu sözlerle anlatıyor:

“Hayalden gerçeğe dönen bu seyahatimizdeki 82 günde rotamızdaki kentler, limanlar, koylar ve yol boyu denizde önceden kurduğumuz hayallerin bile ötesinde yaşanan anılar. Benim ve es?im U?mit’in hayata bakışımızı, özgüvenimizi son derece olumlu yönde etkiledi. Durağan hayattan aldı, gezgin ruhumuzu tetikleyip ufkumuzu açtı. Yolculuğumuzun bana kazandırdıklarını şöyle özetleyebilirim... Bir şeyi denemeden “Yok ben yapamam” deyip ön yargılı olmamayı; denizle nasıl barışık olunacağını, tabiatı yenmek yerine onunla nasıl dost olunacağını; denize olan korkuların yerine özgüvenimi nasıl kazanacağımı; yarını değil, önce bugünü yaşamayı; hayatın çatlak bardaktaki su misali içsen de içmesen de akıp gideceğini; kısaca önümüzdeki hayatı ertelememeyi öğretti."

Tekneleriyle gezen çok insan var tanıdığımız, ama bu gezilerini gerçek bir seyahatnameye dönüştürmek mükemmel bir iş olmuş.

Tebrikler sevgili dostlarım Ümit ve Nazmi…

*

İnci Holding Ailesi'nde bu türden işleri, toplumsal yarara dönüştürmek de harika bir alışkanlık. Bu kitaptan edinerek İnci Vakfı’nın “Eğitime Destek Geleceğe Hizmet” ilkesi çerçevesinde “Genç Gelişim Burs Porgramına” katkı vermeniz mümkün. Her türlü bilgiye incivakfi.org sitesinden ulaşabilirsiniz…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şule Kükrer-ŞuŞu 18 Nisan 2021 Pazar 18:52

Güzel bir kitap tanıtımı oldu. Bu deniz flanörlerine özel ilgim var. Kalemine sağlık.

Yorumu oyla      2      3  
Nazmi Elbirlik 18 Nisan 2021 Pazar 11:49

Sevgili Nedim ciğim herzamanki gibi çok duyarlı ve naziksin. Kitabımın içeriğini vermek istediğim mesajları hayatı ertelememeyi çok güzel ifade etmişsin. Ayrıca diğer önemi Vakfın Genç Girişim Bursuna katkısına dikkat çekmen ve Bu güzel yazınla onore edişin Bizi çok duygulandırdı İyiki varsın arkadaşımız ve başkanımız olarak seninle gurur duyuyoruz??

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva