Mehmet KARABEL
Atatürk 83 yıl önce CHP için neler demişti?
22 Temmuz 2018 Pazar

Bugün Pazar…

Bugün Atatürk’ten söz etme günü…

Gazi’den ibretlik anıların…

Aradan asırlar geçse de…

Ders alınacak söylemlerin…

Bir kez daha minnetle anılmasının şart olduğuna…

Gönülden inanarak başlayalım…

***

Gündemde ne var?

Kurultay tartışmalarının yaşandığı…

CHP var…

Kılıdaroğlu kalacak mı, gidecek mi?

“Değişim” isteyenler…

Ya da…

“Karıştırmayalım ortalığı CHP böyle kalsın” diyenler…

Atatürk’ün…

Neleri hedefleyerek bu partiyi kurduğunu…

Acaba yeterince biliyor mu?

Girelim zaman tüneline…

Sonra döneriz yine bugüne…

***

Yıldız Tarihi; 6 Aralık 1922…

Gazi Mustafa Kemal, ilk kez kuracağı siyasi partinin sinyalini veriyor:

 

“…Milletin her sınıf halkından, bana ebedi olarak iftihar duyacağım şekilde gösterilen teveccüh ve itimada layık olabilmek için en mütevazı bir millet ferdi sıfatiyle hayatımım sonuna kadar vatanın hayrına vakfeylemek emeliyle barıştan sonra Halkçılık esası üzerine dayanan ve Halk Fırkası (Halk Partisi) adıyla siyasi bir fırka kurmak niyetindeyim…”

 

Atatürk’ün bu konuşmayı yaptığı tarihte Kurtuluş Savaşı yeni sona ermiş, Mudanya Ateşkes Antlaşması yeni imzalanmış, Saltanat yeni kaldırılmış ve Lozan Barış görüşmeleri yeni başlamıştı… Ama, o dediklerini yaptı…

***

Yıldız Tarihi; 9 Eylül 1923…

Atatürk “Halk Fırkası”nı kurdu… Ertesi yıl partinin adının başına “Cumhuriyet” kelimesi eklendi…

Ulu Önder, aynı yıl büyük eseri Nutuk’ta şunları yazmıştı:

 

“Milletin karşısında namuslu olmak, namuslu hareket etmek lazımdır... Milleti aldatmayacağız… Belki hata ederiz fakat onu millet düzeltsin… Kendimizi milletin üzerinde görmeye hakkımız yoktur…” 

 

Ne ilginçtir ki…

Bu satırları yıllar sonra kim hatırlattı biliyor musunuz?

CHP Lideri Kılıçdaroğlu…

Genel Başkan olduktan beş ay sonra bir grup toplantısında…

Noktasına, virgülüne kadar…

Ata’nın o sözlerini seslendirdi…

***

Yıldız Tarihi; 9 Mayıs 1935…

Atatürk, CHP’nin 4’üncü Kurultayı’nda kürsüdeydi…

Bu O’nun katıldığı son CHP Kurultayı oldu…

Öyle noktalara parmak basmıştı ki…

 

“…Cumuriyet Halk Partisinin esas düşünce ve dileği, vatandaşları her türlü ayrılıktan korumak, onları, kendileri ve büyük Türk ulusu için faydalı kılmaktır…”

 

…Programımızda, iş bölümlerinin her birinde bulunan, yurttaşların özel ve genel asığları (faydaları) ve genlikleri (bollukları), aryasız (ayrımsız), göz önünde tutulmuştur... Bu hakikatın bütün yurttaşlarca, yalın olarak, bilinmesi çok önemlidir… Bunu yurttaşlara anlatmak, onların sevgilerini ve güvenlerini kazanmak, parti üyelerinin kutsal ödevidir…”

 

“…Türk ulusu kendisine hizmet edenleri, daima taçlandırmıştır… Son saylav (milletvekili) seçiminde partimizin ulusun güvenini kazanması bize, çalışmamızda yeniden büyük şevk (heves / heyecan) ve kuvvet vermiştir… Ulusa hizmet yolunda bütün varlığımızla çalışmak, parti üyelerinin bozulmaz andıdır…”

***

Gelelim bugünlere…

Kemal Kılıçdaroğlu dönemine…

Yıldız tarihi; büyük ihtimalle dört yıl önce…

Bir TV programında..

CHP liderine soruyorlar:
 

Soru:

“Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Fırkası ile bugünkü CHP aynı mı?”

Cevap:

“Hayır…”

Soru:

“Farkınız ne?”

Cevap:

“Dünya kadar farkımız var… Sosyal demokrasi yoktu, şimdi sosyal demokrasi var… Biz sosyal demokrat bir partiyiz… Sosyalist Enternasyonal üyesiyiz baktığınız zaman… O dönemin Cumhuriyet Halk Fırkası, Cumhuriyet’i kuran Kuvayı Milliyeci bir partidir… O dokunun izleri bizde vardır… İnsanlar değişiyor, biz de değişiyoruz… Kendimizi yeniliyoruz…”

***

O zaman…

Bugün CHP’de “değişim” isteyenler…

Pek de haksız sayılmaz, di’mi?

Ne dersiniz?

Sonsöz: “Kılavuzu kendi olmayanın yolculuğu, çıkmaz sokakta biter… / Zata…”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serdar Yıldırım 17 Kasım 2019 Pazar 11:09

KARANLIK BENDEN KORKTU Ben aydınlığım, çağdaşım, medeniyetim. Geleceğe yönelik güzel duygular içindeyim. Yeni yıllar, yüzyıllar, bin yıllar, Benim için, yarınki gün gibidir. Evrenseldir duygular, sonsuza dek geçerli. Bir bütündür fikirler, beyinlerde gizemli. Ben isteseydim bir çağ açıp bir çağ kapatmaz, Gücüm vardı, yüz çağ açıp yüz çağ kapatırdım. Anadolu, boğazına kadar karanlığa batmıştı. Sevr Antlaşması Türk insanı için, idam fermanıydı. Ben bir kükredim, yer , gök inledi. Dünya benim eşsiz haykırışımı dinledi: Siz kim oluyorsunuz, vatanımı nasıl işgal edersiniz? Yüz binlerce askerle geldiniz, topunuzla, tüfeğinizle. Bakın benim askerim yok, topum, tüfeğim yok. Yokluktan çıktım ben, gerekirse yoktan var ederim. Padişahın idam fermanı, Demokles'in kılıcı gibi sırtımdaydı. Anadolu halkı içerden vuran Bu gücün farkındaydı. Rütbelerim sökülmüştü, bir er durumundaydım. Doğu Orduları Komutanı Karabekir Paşa, Emrinizdeyim efendim, dedi. Sonra bütün komutanlar bağlılığını bildirdi. Osmanlı diye bir millet yoktur. Osmanlı bir hanedanın adıdır. Büyük Selçuklu Devleti parçalanmış, Buradan Anadolu Selçuklu Devleti oluşmuş. Yıllarla o da parçalanıp, beyliklere dönüşmüş. Osman Gazi'nin kurduğu Osmanlı Beyliği ortaya çıkmış. Osman Gazi, ben Türküm, diye öğünürdü. Orhan Gazi, babam ve ben Türk'üz, derdi. Onların oğulları da Türk'tü. Akınlar yaptılar Avrupalı ürktü. Fatih Sultan Mehmet Türklük adına İstanbul'u fethetti. Yavuz Sultan Selim ilk Türk halifesiydi. Avrupalı, barbar Türkler geliyor, deyip korkardı. Sonra Kanuni Viyana'yı kuşattı. Erzurum ve Sivas Kongrelerini topladım. Yurdun kurtuluşu yolunda önemli bir adım attım. Karanlık benden korktu, aydınlığı istemedi. Aydınlığı istemeyen karanlığı paramparça ettim. Yazan: Serdar Yıldırım

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva