Tayfun MARO
Araf’tan haberler
13 Nisan 2018 Cuma

Lanetliyiz; Cennetten kovulduk. İlk günah mı, bardağı taşıran son damla mı, orası meçhul. Nihayetinde, altında ezildiği lanetin kefaretini ödemek için insanlığın girmediği kılık kalmadı.

Göklerden gelen rivayete göre; Habil ile Kabil’den beri kavga ediyoruz ve kötülüğe teşneyiz.

Habil ve Kabil’in Tanrı’ya sunduğu adaklarla ilk rüşvet ortaya çıktı. Rüşvet vermeyi öğrendik. Ve bir daha asla vazgeçmedik, rüşvet alıp vermekten.

Kabil’in kardeşi Habil’i öldürmesiyle ilk mülkiyet cinayetini işlemiş oldu, insan. Ve o gün bu gündür, herkes, “eli ötekinin gırtlağında” bir hayat sürüyor.

Hayata tutkuyla bağlı olduğu haldei öldürmenin karşı koyamadığı hazzının peşinden giden insanlık; tarih yazıyor, kitlesel cinayetlere methiyeler düzüyor…

Kısacası, sicilimiz bozuk. Hem de çok bozuk.

 

Rivayet o ki yeryüzüne 124 bin peygamber gelmiş. Lakin hiçbiri insanı yola getirmeyi başaramamış.

Ne dinler ne dört kitap fayda etmiş… İyi olmak insana zor geliyor. Problematik varoluşsal…

İnsanlık cinnetin eşiğinde; ötekinin ölümünü alkışlıyor, çetelesini tutuyor, cinayetlerle övünüyor.

Yerinden yurdundan edilenlerin, göç yollarında denize dökülenlerin, açların, çaresizlerin boşluğa yayılan çığlıkları bir ihtimal büyük insanlığın da kulağında yankılanıyor… Ama insanlık trajedisinin bitmesini ummak nafiledir. Ne bitmişliği ne biteceği var.

Öte yanda, kötülüğün çağrısı, büyük insanlığın kulağına hoş geliyor.

İyi ile kötünün hiç bitmeyen kavgasında, kötü sürgit üstün…

İyinin tahtına oturtulan kötü, muzaffer…

Değil mi ki insan kusurlu bir yaratık.

İnsan kusurunu Tanrı ile kapatmak istedi, olmadı; akıl ile kapatmak istedi, yine olmadı. İkisini de beceremedi. Veya bunu arzu etmedi, kusurlu kalmak istedi.

Belki de insanın kusuruyla var olması gerekiyor. Mükemmellik, yok oluşun ta kendisi olduğuna göre… Mükemmel, kendini tamamlamış, bitmiş, son bulmuş olan değil midir?

Tuhaf bir türüz. Soyutlama yeteneğimiz gelişmiş, düşünmeyi biliyoruz, akıllıyız, konuşmayı ve yazmayı öğrenmişiz, alet yapıyor ve kullanıyoruz… Akabinde uygarlık kurmuşuz…

Gelin görün ki, kurmakla övündüğümüz ve yere göğe sığdıramadığımız o uygarlık, yeryüzü yaşamını bitirmek üzere… “İnsanın yeryüzü yaşamına düşman olduğunu” düşündüren bir durum var ortada.

İnsanın, parayı yaşamdan daha değerli kılmayı başarmış bir tür olarak, akıllı olduğunu söylemek, doğru mu? Uygarlığın üstünde yükseldiği para ve mülkiyet, insan zekâsının karinesi ise, yeryüzü yaşamı neden can çekişiyor, insanlığın dörtte üçü neden sefalet içinde?

İnsanlık, hayatı kendi türüne zindan etti. Bu meselede gevezelikten öte gösterebildiği bir varlık yok.

Uygarlaşma sonucu geldiği yer itibarıyla, insan, tüketim toplumunun öznesi, tüketimin nesnesidir. Sonluluk ile sonsuzluk, varlık ile hiçlik arasında yaşadığı gelgitlerle mütecanis hayatın müptelası insan, kusurlu bir yaratık olduğunu ve bu halin getirdiği laneti görmezden geldiği sürece, insanlık durumu iyileşmeyecek.

Araf’tayız, lakin belirsizliğin hazzını yaşamıyor, büyük insanlık… Sanki yaklaşan büyük bir felaketi bekliyor… Huzursuz… Mutsuz… Tedirgin… Ve kıyamet alametleri bir bir zuhur ediyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ISMAIL 14 Nisan 2018 Cumartesi 02:53

Sizlersiniz, sorumlu olan; her kesilen agactan, urettiginiz kimyasallarla tum yasami yok etmekten! Son uyarici, soyledigini soyledi! Itaat edip etmemek de de hursunuz! Ama itaat etmeyenlere em büy?k azap ineceginden HIC KUSKUNUZ OLMASIN! SEVGIMIN BUYUKLUGU KARSISINDA EGILMEYENI, BOYUN EGDIRMEK BENIM GOREVIMDIR! DUNYA SIZIN ISTEDIGINIZ GIBI OLMAYACAK, EYYY! YONETICILER VE DE ELIT KESIM!

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva