Harun ÖZDEMİR
Anayasa değişikliğinde neler var?
27 Mart 2017 Pazartesi

1.Madde:

1982 Anayasası’nın 9. Maddesindeki “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” ifadesine, yeni değişiklikte bağımsızlık yeterli görülmemiş “…ve tarafsız…” ibaresi eklenmiş.

Soru şu:

Yargıçlar üzerinde Adalet Bakan ve müsteşarının yetkilerinin artırıldığı ve yüksek yargı üyelerinin “Partili Cumhurbaşkanı” ve onun milletvekili yaptığı kişilerce belirlendiği yeni rejimde “…ve tarafsız…” ibaresinin ne anlamı olabilir ki?!

Uygulamada çıkarları çatışan taraflar arasında yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını bozmaya çalışan -mühendislik terimleriyle- birçok “iten ve çeken kuvvet” olacaktır.

Matematikçiler, fizikçiler, mühendisler… iten ve çeken kuvvetlerin ne olduğunu iyi bilirler.

80 katlı bir gökdelen inşa edilirken, binlerce iten ve çeken kuvvetin hesabını mühendisler yapar. Onaya sunulur. Sonunda inşaata başlanır ve bitirilir.

Türkiye’de bu hesapları yapabilecek binlerce değil, on binlerce mühendis var.

Konu ülke yararına demokratik kararlar almaya, herkesin yararına politika üretmeye gelince bütün yetkiler din, iman, Allah, kitap, tarih vs kullanılarak… Matematik, fizik, mühendislik bilimleri de bir kenara itilerek “Çatal kazık batmaz” gibi bir halk deyimine sığınılıyor.

Geleneksel kültürle tarlada üretimi yapan bir köylü için “Çatal kazık batmaz” deyiminin bir anlamı olabilir! 

Ama kariyeri mühendislik olan bir siyaset adamının bildiklerini inkâr edercesine bir halk deyimine sığınması şaşılacak bir durumdur. 

80 milyonu iradesiz, fikirsiz, bilgisiz, muhalefetsiz, direnişsiz, tepkisiz… 80 katlı gökdelende 80 milyon yurttaşı, beton bloklardaki etkisiz kum tanecikleri gibi düşünmek nasıl bir akıl yürütmedir?

Bu nasıl ilimdir, bilimdir, irfandır?  

Bu nasıl bir cumhuriyet, demokrasi, kendi kararını kendi verme, verdiği kararın sorumluluğunu üstlenme hakkıdır?

Devam edelim;

Mekanizması olmayan bağımsız ve tarafsız bir yargının Muasır Medeniyet âleminde yeri var mı diye onu da araştırdım. Ulaşabildiğim kadarıyla…

Muasır âlemde bizdeki gibi yürütmenin yargı üzerinde bu denli söz sahibi olduğu bir anayasa yok!

Medeniyet aleminde “yargının bağımsız ve tarafsız”, yargıçların özgür ve yürütmeden bağımsız olduğu bir sistemde, yetkilerin yanlış kullanılması olasılığına karşı “tarafsızlığı” sağlayacak etkin mekanizmalar kurulmuş.

Bizde ise bağımsızlıkları ve tarafsızlıkları iyice daraltılmış yargıçlardan “tarafsız” olmaları isteniyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cantürk 30 Mart 2017 Perşembe 03:42

Daha öncekiler hiç tarafsız olmadı ki,bu çok açık ve net.Hiç olmasa yeni sistemde çoğunluğun halkın güven oyunu verdiği,seçtiği % 50+1 çoğunluğun isteği olur.Bir cok Avrupa ve Güney Amerika devletlerinde de böyle.

Yorumu oyla      11      5  
27 Mart 2017 Pazartesi 15:22

Anayasada neler yok ki ! Kuvvetler birliği var, tek adam olacak partili Cumhurbaşkanı var ... sadece bu ikisi bile yeter. Cumhurbaşkanı istediğini yardımcısı seçecek, bütçe hazırlayacak , bakanları seçecek, vekilleri yazacak, hükümetin başı, devletin başı olacak , üst düzey bürokratları atayacak , valileri atayacak , rektörleri atayacak, yüksek yargının önemli bir bölümünü tek başına seçecek ... Türk tipi başkanlık dedikleri bu olsa !

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva