Neşe ÖNEN
Amerika’da siyahiler, beyazlar ve göçmenler
6 Haziran 2020 Cumartesi

Amerika’da siyahi birey George Floyd’un polis şiddetine maruz bırakılarak hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar dinmeye başladı. Bu arada pek çok yazar ve yorumcu, Amerika’da gelişen bu son gelişmeler bazında, bazı analizlerde bulundular. Bu analiz ya da görüşler arasında; siyahilerin, göçmenlerin ve bunlara destek veren beyazların dayanışmasından dem vuranlar var.... Uzun yıllardır Amerikan toplumunda yaşayan bir birey olarak şunu rahatlıkla ifade etmek isterim ki bu görüşlere katılmıyorum.

Herhangi bir toplumsal gruba sadece dışarıdan bakarak ve tepkisel eylemlere dayanarak, o grubu tarif etmek ve o gruba bazı toplumsal özellikleri haiz bir aidiyat ya da kimlik yapıştırmak bilimsel değildir. Ben bu toplumun içinde, 21 yıldır, başka bir ülkeden gelip yaşayan ve buradaki ilişkileri bizzat deneyimleyen bir bireyim. Dolayısıyla etkileşimlerim ve anlatımlarım subjektif dahi olsa birinci eldendir. Buna dayanarak şunu öne sürüyorum ki Amerika’daki siyahiler de beyazların kendilerine ırkçı olduğu ölçüde, beyazlara karşı ırkçı duygular besleme eğilimindedirler ve bu anlaşılır bir durumdur. Ayrıca siyahiler, zannedildiği gibi, göçmenlere sempati duymazlar. Tam tersine, ekmeklerini ve işlerini ellerinden aldıkları gerekçesi ile, onlara yönelik daha ziyade, dışlayıcı bir tutum sergilerler. Afrika ya da diğer ülkelerden gelen siyahiler ile beyaz göçmenler kısmi bir dayanışma içerisinde sayılabilirler. Ancak topyekün, Amerika’lı siyahiler ile beyazların, göçmenlere ya da yabancılara karşı, eşdeğer oranda, dışlayıcı ya da ikinci sınıf yerine koyma meyilli bir tutuma sahip oldukları söylenebilir.

George Floyd özelinde, protestolara katılan siyahilere destek veren beyazları motive eden en önemli sebep; beyazları siyahilerle karşı karşıya getireceğinden korkulan ve alıştıkları konformist düzeni bozabilecek tehlikeli gidişata baştan set çekme gayretidir diyebiliriz! Polisin protestocular karşısında hizaya gelerek diz çökmesi ya da bulunduğum eyalet Kentucky Louisville’de gözlemlediğim gibi, göstericilere su ve yiyecek vermesi bu görüşü destekleyen görüntülerdir!

Ekonominin skınıtıya girdiği şu son aylarda; mesela, yabancıları ya da göçmenleri ülkelerine gönderme kararı alınsa, kimsenin bu tür protesto gösterilerine katılacağını sanmıyorum. Nitekim Trump’ın Meksika sınırı ile arasına sınır duvarı örmesi, Müslümanların ülkeye girişinin zorlaştırılması ve göçmen kabulüne dair getirilen kota sınırlamaları ya da ayırımcı göçmen politikalarına karşı, siyahi ya da beyaz Amerika’lıların ciddi anlamda toplumsal itirazları olmamıştır. Irkçı tutum ve söylemleri ile dünya çapında nam salan ve sık sık eleştirilen Trump’ın, çoğunluğun oylarını kazanarak başkan seçilmesi bile, Amerikan toplumunun yabancılara karşı sergilediği genel geçer duruşu açığa vurması bakımından, kayda değer bir olguyu gözler önüne serer...

Özetle, her ülkenin ya da toplumun siyasi ve demokratik deneyimleri; o toplumu oluşturan siyasi, sosyal ve ekonomik yapıların bütüncül ve tarihsel bir perspektifin ışığında değerlendirilmesini zorunlu kılar. Amerika’da siyahiler, beyazlar ve göçmenler ya da yabancılar dayanışma içerisinde demek için; bir birey olarak bu toplumda yaşamak ya da yaşayanlara da sormak ve pratikte yaşanan tecrübeleri göz ardı etmemek lazım...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva