Fatih YAPAR
Akşener’in partisinde kimler yer alır?
15 Ağustos 2017 Salı

MHP’de başlattıkları olağanüstü kongre sürecini mahkeme kararları nedeniyle sonuçlandıramayan parti içi muhalefet kesin kararını verdi. O da yeni bir parti kurmak.  Herkes yeni kurulacak partinin nasıl ve ne zaman şekilleneceğini merak ederken en net bilgi Prof. Dr. Ümit Özdağ’dan geldi.

Muhalefetin önemli isimlerinden birisi olan Özdağ şöyle dedi: “Ekim’de inşallah Samsun’dan yola çıkacağız. Cumhuriyet tarihimizde çok önemli bir yer. İstiklal Harbi’nin başlangıç noktası”…

Yani 2018 yılında kurulması planlanan partinin kuruluşu erkene çekildi. Çünkü tüm siyasi partiler ve kamuoyunda şimdiden dillendirilen ama net olarak açıklanmayan bir “erken seçim” beklentisi var. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin kapalı toplantılarında erken seçime hazırlıklı olunması yönünde kurmaylarına sürekli talimatlar veriyor.

Dönelim yeni parti meselesine;

Yine Özdağ’ın açıklamalarından ortaya çıkıyor ki partideki genel başkanlık konusu netleşmiş. Liderin adı konulmuş. O da Meral Akşener… Bu durumu da şöyle ifade ediyor Özdağ: “Liderimiz kadın. Şu anda bizimle ilgili olarak partimizin genel başkanı Sayın Meral Akşener ve benim dışımda bilinen pek bir şey yok. Sayın Akşener ile de belirli bir süre MHP içinde çalıştık. Çok takdir ettiğim bir siyasetçidir. Kongre sürecinde rakip olduk. O süreçte de takdir ettiğim bir siyasetçiydi. Ancak 16 Nisan sonrasında artık bir parti kurmak lazımdı. Sayın Akşener’in siyaset deneyimi, kitlelerle iletişimi de benim etkileşimimden daha fazla. Doğrusu burada bana düşen bir tek şey vardı. Sayın Akşener’e elimden gelen ölçünün son noktasına kadar destek olmak. Şimdi onu yapıyorum. Biz birbirimize güvendik ve öyle yola çıktık”

Özdağ’ın açıklamalarıyla partide bir dönem tartışılan “eş başkanlık” konusu da artık çöpe gitmiş görünüyor. Bu arada partinin mali probleminin olmadığı, kurulacak teşkilatların kendi yağında kavrulabileceği vurgulanıyor. Bunun için de en büyük desteğin halktan alınacağı anlatılıyor.

Başta Meral Akşener olmak üzere Prof. Dr. Özdağ, Koray Aydın, Sinan Oğan, Yusuf Halaçoğlu gibi önemli isimlerin parti içinde mücadele ederken önlerindeki en büyük sorun FETÖ/PDY bağlantıları iddiası oldu. Bu konuda Akşener’in “başbakan olmak istiyorum” sözleri 15 Temmuz sürecinde de hep tartışıldı. Özdağ açıklamalarında buna da değinmiş.

Ve şöyle diyor: “Bizim durduğumuz yerden FETÖ, son 1000 senede Türk devletinin en büyük iç düşmanıdır. Daha büyük bir iç düşman olmamıştır. Hiçbir iç düşman devletimizin içine, kılcal damarlarına bu kadar sızmamıştır. FETÖ, sadece bir terör örgütü değil, bir casusluk örgütüdür”

Gelelim Akşener liderliğinde kurulacak yeni partide kimlerin yer alabileceği konusuna… Kurucuların “milli merkez” olarak adlandırdığı partinin Ege’de ciddi destek göreceği kesin. Siyasi otoritelerin aslında “sol” değil “sosyal demokrat” olarak nitelendirdiği İzmir de bu durumda başı çekecek iller arasında yer alıyor. Aydın, Manisa, Muğla, Denizli, Balıkesir gibi illerde de MHP’nin içinden doğan bu harekete ciddi destekler verilmişti.

İzmir’de de bu kapsamda çalışmaların başladığını söylemek mümkün.

Akşener’in yanından ayrılmayan MHP İzmir eski İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun bu yapılanmada aktif görev alması bekleniyor. Çünkü MHP uzun süredir İzmir’de Oktay Vural ve Kenan Tanrıkulu gibi iki isim tarafından TBMM’de temsil ediliyor. Parti teşkilatlarının “değişim” istediği biliniyor.  Bu kapsamda Haziran listesinde milletvekili seçilen Kasım’da da yeterli oy alınmadığı için devre dışı kalan eski Milletvekili Aslan Savaşan yeni oluşuma destek verebilecek isimler arasında yer alıyor. Yine aynı kapsamda Savaşan gibi vekil seçilemeyen Murat Koç ise genel merkezin yanında, lidere yakın bir tavır sergiliyor.  Kasım seçiminde iki vekilin yerine konulan fakat seçilemeyen kadın adaylar Sueda Neslihan Çelik ve Senem Kılıç da arayışta olanlardan.

Partinin merkez sağ temsilcisi 2014 yerel seçim adayı Murat Taşer de bu yapılanmaya destek veriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura’nın yıldız bürokratları arasında İzmir’e bir dönem damga vuran Taşer yeni parti oluşumunda aktif görev almak için çabalıyor.

Bu arada MHP’nin yerel yönetim karnesi de oldukça zayıf. İzmir’de seçimin hemen ardından Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar’ı AK Parti’ye kaptıran MHP’nin sadece Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ı var. Referandum çalışmalarında tavrını belli eden Acar’ın parti içi muhalefeti desteklediği zaten biliniyor. Büyükşehir Belediyesi ve ilçelerdeki MHP’li yerel yönetimler temsilcileri olan meclis üyeleri de yeni parti oluşumuna büyük oranda destek veriyor.

Yeni partinin oluşumunda aktif çalışma yapması beklenen isimler arasında 11. Dönem EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kenan Doğan da bulunuyor. İzmir iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim olan Doğan’ın bulunacağı yapıda MHP içinden Cumhur Tüzemen, Ali Karakuş, İlhan Köymen, Hüsmen Kırkpınar, Hakan Ürün gibi isimlerin destek vermesi muhtemel görünüyor. Ve daha birçok eski-yeni ilçe başkanının da çalışmalarda yer alacağı konuşuluyor.

Bu arada yeni parti sadece MHP’den mi oy alacak?

Tabi ki hayır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “metal yorgunu” olarak hitap ettiği AK Parti teşkilatlarında da hareketlilik var. Bir o kadar da CHP’den gelebilecek isimler nabız yokluyor.

Mesela; zaman zaman yaptığı açıklamalar ile dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray’ın yeni oluşuma geçişi, partide bir dönem sözcülük bile yapan İzmir eski Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler gibi ulusalcı isimlerin katılımı sürpriz de olmaz.

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bucalı Bozkurtlar 20 Eylül 2017 Çarşamba 20:47

Ali KARAKUŞ un olduğu her Teşkilatta başarı olur bu defalarca ispatlanmıştır, Biz Bucalı Ülkücüler olarak desteğimiz tamdır. İlhan Köymen Başkan Cumhur Tüzemen Hüsmen Kırkpınar hepsi hir arada olursa bizlerde tam yanlarımda olacağız.

Yorumu oyla      11      5  
... 15 Ağustos 2017 Salı 23:30

Rahmetli ismail cem var dı... Abdullatif şener.. Yaşar Okuyan....Emine ülker tarhanlı..vs vs hep siyasi,ekonomik, kırizlerden nemalanmak isteyenler oldu amma istedikleri olmadı.. Şuan kim nerede belli değil... Allah bu memlekete zevalziyan vermesin...

Yorumu oyla      12      7  
2002 ve 2019 15 Ağustos 2017 Salı 23:05

2002 seçmenin karşısına gelen partilerin kabiliyetini biliyordu ama yeni oluşum Ak Parti toplumum bazı hassasiyetlerini ön plana çıkardı bu kadar yüksek oy alacaklarını kendileri bile tahmin etmemişlerdir. 15 yıl geçti Ötekileştirme ve ekonomi artık kendisini baş köşeye oturttu.Muhalefet vaatle gelecek iktidar yaptıklarıyla seçmenin önüne gelecek.Yeni oluşum toplumun hassasiyetlerine dokunabilirse iktidar olması sürpriz olmaz.

Yorumu oyla      16      6  
Sosyolog S. D. 15 Ağustos 2017 Salı 21:12

Tamam diyelim ki yeni parti heyecan dalgası oluşturdu... Fakat daha ortada program yok, kadro yok, siyaset yönelimi belli değil ve en önemlisi dinamikler karmaşası var. Hangi retorik üzerine oturacak bu parti? Sağ liberslizm mi ya da sola dayalı bir ulusalcılık mı?... E öyle ise bunların hiçbirine benzemeyen özgün bir fikir kanalı olan Ülkücüler nerede olacak? Kaos şimdiden görünüyor bence!

Yorumu oyla      12      9  
15 Ağustos 2017 Salı 20:46

Türkiye' de yeni bir partinin şu an hiçbir şansı YOK. AKP'nin yüzde 40 kemik oyu varken her gün parti kursan ne olacak? Bütün devlet olanakları adamların elinde, TRT hükümet kanalı olmuş, basının yüzde 99'u hükümetin emrinde, aksi olanlara reklam yok :)

Yorumu oyla      13      9  
Merkez 15 Ağustos 2017 Salı 20:09

Emine Ülker Tarhan diye birini hatırlıyorum

Yorumu oyla      13      7  
Lombak 15 Ağustos 2017 Salı 18:59

PKK'ya nasıl yaklaştıkları pek belli değil. Ayrıca CHP'ye yapışık fetö virüsünün Akşener partisine göç etmeyeceği ne malum? Açıkçası bu hareketi ciddiye almamın sebebi Ümit Özdağdır. B.A. Güler gibi bir isim de katılırsa şüphelerim epeyce azalır. Ama bence çok erken.

Yorumu oyla      13      10  
İhtiyaç 15 Ağustos 2017 Salı 18:28

Eve ihtiyaç. Ötekileştirme ve ekonomi bunu gösteriyor.Ben yok biz varız, o halde bir araya gelince herşeyin en güzelini yaparız diyen başarılı olur.Tarım ve hayvancılık en önemli konu çünkü 4 mevsimi yaşayabilen toprağımız var ama her türlü gıda maddesini ithal ediyoruz. 2019da muhalefet partileri vatandaşın önüne vaatle gelecek o açıdan şanslılar ama iktidar yaptıklarını anlatacak.Enflasyon, işsizlik, rekor olarak anlatılan ihracaat ondan daha fazla rekor kıran ama anılmayan ithalat vs

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva