Nedim ATİLLA
Akıllı telefonlardan vazgeçmek mümkün mü?
9 Temmuz 2019 Salı

Dünyanın en büyük tüccarlığı akıllı cep telefonları üzerinden gerçekleştiriliyor, malumunuz.  Anadolu Ajansı iki ay kadar bir haber geçmişti.  Haberde Türkiye'nin 2018 yılında yaptığı cep telefonu ithalatının 1 milyar 966 milyon dolarla son 5 yılın en düşük seviyesine gerilediği bildiriliyordu.

Rakamlara bakın: Cep telefonu ithalatının dalgalı bir seyir izlediği 2014-2018 döneminde yurt dışından toplam 61 milyon 602 bin 640 telefon getirildi. 2014-2018 yıllarını kapsayan 5 yıllık döneme bakıldığında, Türkiye'nin en fazla cep telefonu ithalatı yaptığı yıl 3 milyar 136 milyon 596 bin dolarla 2015 oldu. O yıl 13 milyon 581 bin 718 cep telefonu ithal edildi. 2014'te yaklaşık 3 milyar dolar, 2016'da 3 milyar 58 milyon dolar ve 2017'de 2 milyar 832 milyon 537 bin dolarlık cep telefonu ithalatı yapıldı.Bu rakam kargaşasını yazmamın nedeni son günlerde bilişim dünyası devleri arasında yaşanan büyük tartışma…

Sürekli cari açıktan söz ediliyor ya. Bu açıkta yaşanan onca finansal krize rağmen telefonlarını her yıl yenileyen vatandaşın da rolü büyük değil mi?

Dünkü haber de enteresandı. “Apple'ın kurucusundan Facebook'u silin uyarısı!” şeklindeydi haber… Sıra dışı açıklamalarıyla tanınan Apple'ın Steve Jobs ile birlikte iki kurucusundan biri olan Steve Wozniak bu kez de Facebook için uyarıda bulundu. “Facebook'u silin” çağrısı yapan Wozniak sosyal paylaşım sitesinin üyelerini bekleyen büyük tehlikeyi anlattı. Wozniak, Facebook bünyesinde bulunan gizlilik sorununun sanıldığından çok daha büyük olduğuna dikkat çekerken, kullanıcıların böylesi bir güvenlik riskini almalarına gerek olmadığını kaydetti. “Şu an telefonumun dinlenmediğini kim bilebilir ki” diyen Wozniak, kullanıcıların özel hayatını korumaları için Facebook hesaplarını silmeleri gerektiğini savundu.

Wozniak'ın bu açıklamalarının sebebi ise 2016 yılında yapılan ABD başkanlık seçimleri. Facebook'ta 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini seçimleri etkilemek için kullanmakla suçlanan İngiliz şirket Cambridge Analytica ile ilgili yaşananlar Facebook'un kullanıcıların gizliliğini gerektiği gibi sağlayamadığını ortaya çıkarmıştı.

Facebook, yaşanan olaylar sonrası kullanıcı bilgilerinin uygunsuz bir şekilde Cambridge Analytica şirketiyle paylaşıldığı skandalla ilgili 87 milyona yakın kullanıcının etkilendiğine inandığını açıklamıştı.

Kısa bir süre önce de Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin yönetim kademesinde tüm ekibe sadeceAndroid işletim sistemine sahip telefonları kullanma talimatı vermişti. Bu, iOS işletim sistemine sahip iPhone telefonlardan vazgeçilmesi anlamına geliyordu.The New York Times’ın haberine göre bu karar, iPhone telefonların üreticisi Apple’ın CEO’su Tim Cook’un MSNBC’ye verdiği bir röportajda, insanların kişisel alanında karanlık işler yapması sebebiyle Facebook’u eleştirmesinden sonra alındı.

Cook’a Mart ayındaki bu röportajı sırasında, skandal sırasında Mark Zuckerberg’in yerinde olsa ne yapacağı da sorulmuştu. “Böyle bir duruma düşmezdim” diyen Cook, bu soruya detaylı bir yanıt vermekten kaçınmıştı.Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketi 50 milyon Facebook kullanıcısına ait olan bilgileri ele geçirip, bu bilgileri seçimleri manipüle edecek bir algoritmada kullanmıştı.

Akıllı telefonlar hem algoritması gereği, hem de giderek teknolojiye hakim olan yapay zeka nedeniyle dünyada da ülkemizde de aslında yasal güvence altında  olduğunu sandığımız  Kişisel Verilerimize çok kolay ulaşabiliyor. Telefon konuşurken de konuşulmaz durumdayken de dinlenebiliyor.  Bunu şimdi kapitalizmin yararı üzerine kullananlar bir süre sonra başka amaçlar için de kullanabilirler.

Yazıyı yazarken yaptığım araştırmada gördüm ki, insanlar artık binlerce liralık akıllı telefonlardan vaz geçip 100-150 TL fiyatlı akılsız telefonlara yönelmeye başlamışlar. Ben telefonumdan facebook’u silerek işe başladım. Bakalım nereye kadar gideceğiz…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva