Fatih YAPAR
Ahilik teşkilatı çöktü mü?
30 Mart 2020 Pazartesi

Herkes gibi Türkiye de tüm Dünya’yı saran Koronavirüs salgını ile boğuşuyor.  Ülkemizde ilk vaka 10 Mart’ta tespit edildi. Bu gelişmeyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 11 Mart’ta gece yarısı 01.00’de kamuoyuna duyurdu. Aradan geçen 20 günlük zaman diliminde bilanço ağırlaştı ve grafik hızla yukarıya doğru gidiyor.

Bu süreçte çok önemli bir mesaj ortaya çıktı!

“EVDEKAL TÜRKİYE”

Sokağa çıkma yasağı bekleyenlere “kısıtlamaları” arttırarak uyarılarda bulunan hükümet yetkilileri ise şöyle dedi:

“Herkes kendi OHAL’ini ilan edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor”

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ölüm ve vaka sayısı yükselenler sokağa çıkma yasağı ilan etme kararı aldı. Birçok ülke bunu uygularken ekonomik yükünü de hesaplayarak vatandaşına iyi gelecek paketler açıklamaya başladılar. Türkiye gibi 84 milyon nüfuslu bir ülkede sokağa çıkma yasağının birden uygulanması uzmanlara göre hazineye büyük yük getireceği için öncelikle kısıtlamalar tercih ediliyor.

Gelinen durum itibariyle ekonomik sistemdeki sorunlar doğrudan her kesimi etkilemiş durumda. En büyük yarayı ise esnaf teşkilatı alıyor. Toplumun omurgası Ahilik geleneğinin temsilcilerini çok büyük kayıplar, acılar bekliyor. Zaten yıllardır büyük şirketlerin ve AVM’lerin baskısı altında ezilen esnaf ve küçük işletmeler durum böyle giderse yok olma tehlikesiyle karşılayacaklar.

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir de bu beladan nasibini almış durumda. Salgına yakalanan ve hayatını kaybedenler listesinde ön sıralarda olan İzmir’deki mücadele ise her alanda sürüyor. Kent ekonomisinin temsilcileri olan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ortak bir açıklama yaptı. O açıklamada son iki senedir İzmir için hayata geçirildiği ifade edilen “ortak akıl” kavramından bahsedildi. Aynı aklı, küresel salgına dönüşen Covid-19 sürecinde de en etkin şekilde kullanmaya gayret edeceklerini belirten başkanlar şunu söyledi:

“Olumsuz etkilenen sanayi, ticaret ve tarım kesiminden üyelerimizle sürekli görüşerek sektörlerini ilgilendiren sorunları saptayıp, dileklerini ve çözüm önerilerini topluyoruz. Talepleri ilgili makamlara ileteceğiz. Başta cumhurbaşkanımız olmak üzere, sürecin yönetiminde emeği geçen tüm bakanlarımıza, TOBB başkanımıza, devletimizin tüm kurumlarına ve İzmir’de yapılan çalışmalara verdikleri destekten dolayı valimize ve büyükşehir belediye başkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Halkımızla, işçisiyle işvereniyle milletçe dayanışma, birlik ve beraberlik ruhuyla moralimizi bozmadan, motivasyonumuzu yüksek tutarak bu süreci de elbirliği ile aşacağımıza inancımız tamdır. Bizler de meslek kuruluşları olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız”

Bu üç isim; hitap ettiği kitleye, üyesine, yöneticisine, temsilcisine tabiri caizse herkese mesaj verirken bir kişi eksikti. O da bünyesinde tam 130 odayı barındıran, binlerce esnafa hitap eden, Ahilik geleneğinin temel taşı esnaf teşkilatının üst yapılanması İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Başkanı Zekeriya Mutlu. Bundan 15 gün önce “Korona Esnafı Vurdu” diyerek bir açıklama yapan Mutlu’nun paketlerle ilgili değerlendirmesinden başka sahaya yönelik bir işlemi de görünmüyor.  “Ortak Akıl” açıklamasında neden esnaf başkanı yok o da ayrı bir mesele.

Nevşehir’li Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle Şeyh Nasirüddin Mahmud Ahî Evran bin Abbas tarafından 1200’lü yıllarda kurulan “Ahilik Teşkilatı” İzmir’de çöktü mü? Kendisi de Nevşehir’de doğmuş, üniversite için İzmir’e gelmiş daha sonra pazarlarda yumurta satarak ticaretini geliştirmiş bir aktör artık yoruldu mu? 1990’lı yıllardan bu yana yürüttüğü İzmir Pazarcılar Odası Başkanlığı’nı 2007’de birlik başkanı olarak taçlandıran herkesin Zekeriya abisine ne oldu?

İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs salgını nedeniyle aldığı kısıtlama kararındaki yaş kriterine göre sayın başkan 64 yaşında olduğu için çalışmasında ve kamu görevini yapmasında bir sakınca bulunmuyor.

Dükkanını kapatan, kepengi indiren, mülk sahibi kapıya dayanacak olan, işçileri çıkarmak zorunda kalan tüm esnaf soruyor!

Ben de iletiyorum.

Başkan nerede?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şehrazat 30 Mart 2020 Pazartesi 12:46

Bütün kurumlar, bütün başkanlar birbirine benzedi. Aynılaştı. Yeni üretim yönetim ilişkileri kurulmak zorunda. Koronadan sonra.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva