Cemil DİRİM
Aday adaylarına öneriler
12 Ekim 2018 Cuma

Siyasi partilerde aday adaylığı başvuru sürecinin başlamasıyla partilere çok sayıda başvurunun yapılmasını bekleniyor. En çok başvuru her zaman olduğu gibi Ak Parti ve CHP’ye yapılacak. Bu süreçte aday adayı olacak siyasetçilere genel olarak siyaset ve kampanya sürecinde dikkat etmeleri gereken konularla ilgili düşünce ve önerilerimi aktarmaya çalışacağım.

Daha önceki yazılarımdan birinde siyasette tecrübenin önemini vurgulamış bunun öğrenimle yada başka bir biçimde kazanılamayacağını işin içinde yer almayı, parti örgütlerinde çalışmayı, çarıklı erkanı harp dediğimiz deneyimli siyasetçilerden feyz almak gerektiğini söylemiştim. Bu konuda eksik kalan başka alanlarda çok başarılı isimler siyasette hata üstüne hata yapıyorlar. Bu hatalara düşmemek için dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıralayabiliriz

  • Çok şey anlatmaya çalışılırsa asıl mesajlar verilemez. Siyasi iletişim ve medya stratejisi iyi oluşturulmalı. Gerekli mesajlar hedef kitleye aktarılmalı.
  • Siyaset uzun soluklu ve güçlü bir ekiple başarıya ulaşılabilecek bir alan. Bugün küstürdüğün dostlara yarın ihtiyaç duyabilirsin.
  • İtibarsız kişilerin övgüsü puan kaybettirir.
  • Kurduğunuz Koordinasyon merkezinde diğerlerinin yanında deneyimli gazetecilere de görev verilmeli. Böylece niteliksiz bülten ve fotoğraflar ile gereksiz bilgi kirliliği yaratılmamalı. Basınla ilişkiler iyi yönetilmeli. Gerçek gazeteciler yerine adı şaibeye karışmış isimlerle fotoğraf vermek tepki çeker. Farkında olmadan gazetecileri karşınıza alırsınız.
  • Dün karşılıksız destek verenler bugün mesafeli duruyorsa iyi tahlil edilmeli.
  • Seçim bölgesi iyi analiz edilmeli, bölgeler arası denge gözetilmeli, farklı kesimlere mensup saygın isimler ekibe dahil edilmeli. Ayrım yapmadan her kesimden seçmenle kucaklaşılmalı.
  • Kamuoyu araştırmaları ile sorunlar ve vatandaşların beklentileri tespit edilip, projeler hazırlanırken bu sonuçlar göz önünde bulundurulmalı.
  • Çekirdek bir ekiple önemli kararları alsanız da çalışma ekibini mümkün olduğunca geniş tutmalı ve  seçilince dar bir ekiple ili yada ilçeyi yöneteceği algısını kırılmalı.
  • Siyaset; hedefi olan, söyleyecek sözü, ideali, ilkeleri ve kapasitesi olan insanların başarılı olacağı bir alandır. Siyasi mücadeleyi kişiselleştirmek, kan davasına dönüştürmek zarar verir.
  • Mütevazı davranmalı, kıyafet, söz ve davranışlarında buna dikkat etmelidir.
  • Aday daha iyisinin nasıl yapacağını anlatmalı ve söylemlerinde buna vurgu yapmalıdır.
  • Sadece aleyhte propaganda yapmak kaybettirir. Projeleri öne çıkarmak gerekir.
  • Örgütle ve vatandaşla iyi iletişim kurmalı.
  • İyi niyetli eleştirileri dikkate almalı, yaptığı hatalardan ders çıkarmalıdır.
  • Seçim bölgesindeki her kesimle uyumlu ve kucaklayıcı bir anlayış sergilemeli.
  • Bölgenin nabzını elinde tutan kanaat önderleri ile iyi ilişkiler kurmalıdır.
  • Yapacağı açıklamaların toplumdaki karşılığını öngörebilmelidir.
  • Parti örgütü kendilerini başarıya ulaştıracağına inandığı adaya destek verecektir. Bunu sağlamak için özgüvenini vurgulamalı ve kazanacağına önce kendisi inanmalıdır.
  • Kürsüde rahat olmalı, sohbet eder gibi konuşmalıdır.
  • Daha önce girdiği siyasi yarışlarda kaybeden isimleri yakın çevresine almamalı ve onları vitrine çıkarmamalı.
  • Seçim bölgesindeki parti örgütünü, kadın ve gençlik kollarından temsilcileri ekibine dahil etmeli ve örgütün kendisini sahiplenmesini sağlamalıdır.
  • Siyasi rakiplerine belden aşağı çalışmamalı, seviyeyi düşürmemeli.
  • Samimiyet bulaşıcıdır. Herkese samimi davranmalı, inanmadığı şeyleri söylememeli. Her soruya cevap vermek yerine, kendisinin gündeme taşımak istediklerini öne çıkarmalıdır.
  • Toplumun değişik katmanlarında başarılarıyla öne çıkmış, donanımlı isimlere birlikte siyaset yapma teklifi götürülmeli ve onlara ekipte yer alarak aktif siyaset yapma şansı verilmelidir. Bundan sadece aday değil siyasette karlı çıkacaktır. Bu kişiler sayesinde siyasetin bölgenin sorunlarına çözüm bulması kolaylaşacaktır.
  • Seçim sürecini iyi değerlendirip gece gündüz demeden koşmalı, halkla iç içe olmak için çaba göstermelidir.
  • Taban siyaseti nasıl yapılır? Vatandaşa sıkıntılı olduğu zamanlarda yanında olduğu nasıl hissettirilir? Halkın sevgisi nasıl kazanılır? Bu soruların cevabını öğrenmeden başarı zor kazanılır. Tüm bunları bilen danışmanlar varsa ekibinizde işiniz çok kolaylaşır.
  • Aday olanlar gerekli emeği, çabayı, özveri ve mücadeleyi gösterebilecekler mi önce buna karar vermeliler. Sonra da başarılı siyasetçileri örnek alıp onların yöntemini uygulasınlar.
  • Ülkenin ve İzmir’in sorunlarını bilmekle kalmayıp, çözüm yolları konusunda da önerileri olan deneyimli siyasetçilerden faydalanmalı. “Siyasetin okulu yoktur” sözü çok kullanılır. Ancak yaşamının önemli bir bölümü siyasetin içinde geçmiş, üstlendikleri görevleri başarı ile yerine getirmiş böylesi siyasetçilerden çok şey öğrenilebilir.
  • Basın bülteninin nasıl hazırlanacağı ve neleri içereceği konusunda bilgisi olmayan, hazırladıkları basın bültenleri ile alay konusu olacak olan sözde basın danışmanları ile çalışmamalı.
  • Basın bültenlerinde kullanılacak hatalı bir metin siyasi hayatınızı bitirebilir, kişisel itibarınızı zedeleyebilir. Siyasi geleceğinizi ve itibarınızı doğrudan etkileyebilecek basın danışmanınızı seçerken dikkatli olun. Gerçek gazeteciler ile çalışın. İşini doğru yapanlara sözümüz yok ancak fotoğraf çekmeyi hasbelkader öğrenmiş, biraz da ağzı laf yapıyor diye önüne gelenin basın danışmanıyım diye ortada dolaşmasının bu işi hakkıyla yapanlara zarar verdiğini unutmayın. Böylesi isimlerle çalışmak sizin imajınıza zarar verir.
  • Genel merkezler aday belirlerken anket sonuçlarını da değerlendirecektir. Anketlerde isminizin öne çıkması için halkın içinde olmalı ve tanınırlığını artırmalıdır.
  • Sosyal medyanın önemi giderek artıyor. Tanınırlığınızı artırmak için sosyal medyayı aktif kullanmanız gerekir. Bu konuda bir sosyal medya uzmanından destek alınmalı.
  • Öne çıkaracağınız başarı hikayeniz konusunda profesyonel destek almalı ve bunu destekleyecek çalışmalar yapmalısınız.
  • Çalışacağınız siyasi danışmana gelince; siyasi iletişim uygulamalarını bilmeli, gündemi yakalayıp beklentilere uygun bir söylem geliştirebilmeli, çoğunluğun algısını yönlendirme ve propaganda tekniklerini bilmeli, kriz yönetimi ve kişisel imaj oluşturma konusunda deneyim sahibi olmalıdır.

Tüm bu saydıklarınızı yaptığımda aday olmam ve seçimi kazanmam garanti mi? Diye soracak olursanız size söyleyeceğim tek söz, aday adayı olarak üstünüze düşeni yaptığınızdır. Daha ötesi mensup olduğunuz partinin ve genel başkanın performansına ve diğer etkenlere bağlıdır. Ancak kazanamasanız da geride görevini hakkıyla yapmış olmanın mutluluğu, binlerce insanın saygısını sevgisini kazanmak, itibar ve siyasi tecrübe sahibi olmak kazancınız olacaktır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 14 Ekim 2018 Pazar 19:49

önerileriniz çok doğru. umarım geçen seçimdeki gibi önüne gelen aday olmaz. birikim sahibi ve bu önerileri uygulayabilecek isimler aday olur.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva