Tayfun MARO
Adalet hiçbir zaman olmadı ki şimdi olsun!
27 Temmuz 2017 Perşembe

Bir haber; İstanbul’da, otuzlu yaşlarında bir adam, uyuşturucu içmek ve satmaktan ceza alıyor. Cezası, ev hapsi… Gelin görün ki cezasını çekebileceği bir evi yok. Yersiz yurtsuz. Bu yüzden, ikamet yeri olarak belirtilen boş bir arsada cezasını çekiyor.

Duruşma sırasında avukat uyarıda bulunmuş. Daha sonra karara itiraz da etmiş. Dinleyen kim!

Sistem, bu adamın uyuşturucu içmesi ve satmasını sorun olarak görüyor. Hukuk, cezalandırılmasını öngörüyor. Mahkemeler de gereğini yapıyor.

Sistem, bu adamın evsiz olmasını sorun olarak görmüyor. Hukuk, bu adamın yersiz yurtsuz yaşamasını bir insan hakkı ihlali olarak algılamıyor. Mahkemede, duruşma sırasında, yargıçlar bu durumu dikkate almıyor.

Sistemin insana bakışı itibarıyla, tam bir suçüstü durumudur bu. Ve bu durum ortaya yeni çıkmadı.

İyi de, sistemin ve devletin indinde insanın değeri nedir ki bu trajikomik vaka yaşandı?

Bir kere, hukukçular kenarda dursun. Bu, hukuki bir mesele değil, insanlık durumumuzla ilgili bir meseledir.

İnsanın değeri, tür olarak insanın diğer canlılar arasındaki özel yerinde ifadesini bulur. İnsan bu değerinin farkındadır ve buna, “insan onuru” diyoruz.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 1. Maddesinde şöyle bir ibare var; “Bütün insanlar onur ve haklar bakımından eşittirler. Çünkü akılla ve vicdanla donatılmışlardır; Akıl ve vicdanla donatılmış oldukları için de birbirine kardeşçe davranmalıdırlar.”

Demem o ki, insanlık, bu insana nasıl davranılması gerektiğini biliyor. Bu bilgiye ulaşmış. Fakat bu bilginin gereğini yerine getirecek iradeden yoksun.

Gerçek bütün çıplaklığıyla yürüyor; Tanrı-mülkiyet-iktidar ilişkilerinden zuhur eden toplumsal düzende hiçbir zaman adalet olmadı. Dün adalet yoktu, şimdi de yok. Sadece, adalet olması gerektiğine dair bir önkabul var.

Gelin görün ki, adaletin yokluğunu yeni fark edenler öyle gürültülü bir dille yazıp çiziyor ki, insan adalet vardı da şimdi ortadan kalktı zannederek panik oluyor.

Sakin olalım, insanları aldatmayalım; doksanlarda da, seksenlerde de, yetmişlerde de adalet yoktu. Ne hazindir, açlık grevinde ölümü bekleyen yürekli kişiye gösterilen ilgi, sefaletin ölüme gönderdiği insanlara hiçbir zaman gösterilmedi. Birincisi gösteri olarak, gösteri toplumunda ilgiyi hak ediyor. İkincisi ise, olağan ve sıradan bir durum olarak, gösteri toplumunun gündeminde öncelikli yer tutmuyor. Gösterinin önemsiz bir parçası…

Hâlbuki ikincinin yaşadığı drama insanlık izin vermeseydi, birincinin açlık grevi yapmasına yol açan koşullar ortaya çıkmayacaktı.

Erdoğan ve AKP gidince adalet gelecek mi? İslamcı iktidar çevrelerini rahatsız ettikleri için içeride olanlara hiç kuşku yok adalet gelecek… Muhtemelen, bu defa da, İslamcıların kâbusu başlayacak…

Çünkü evrensel normlar, iktidar grupları tarafından, “gerektiği kadar” adalet dağıtmak için kullanıyor. Gereği ise, sistemin ve devletin bekasıdır.

Cumhuriyet kurulduktan sonra, yeni toplumun, yeni rejimin ve yeni yönetim sisteminin ihtiyaçlarını karşılayan adalet kurumu, sistemin kıyısında kalanları hiç hesaba katmadı. Ve AKP çevredekileri merkeze taşımaya başlayınca, nedense, karşı devrimci oldukları akla geldi. Ülkenin yarısı…

Toplumun yarısını sistemin kıyısında bırakan hiçbir rejim haklı ve adil olamaz. Bu yüzden, rövanşizm taraftar bulmuş ve islamcı iktidar zümresinin, “etme bulma dünyası” diyerek, kindarlığı yüceltmesi mümkün olmuştur. Rövanşistlerin adalet anlayışı tam da bu kindarlıkla örtüşüyor.

Görünen o ki, devrim/karşı devrim hattında yaratılan gerilimden beslenen siyasal mücadelenin sonunda yok edici bir kimliğe bürünmesiyle ortaya çıkan rejim krizi, kısa vadede aşılacak gibi değil.

Bu cehennem ateşi dört bir yanımızı sardıysa, İslamcıların olduğu kadar, bugünün mağdurları olan Aydınlanma fikrinin takipçisi cumhuriyetçilerin de kabahati var. Bakalım kim söndürecek, bu ateşi!

Sonuç olarak, yeni bir toplumsal mutabakat yapmak istiyorsak, herkes bir şeylerden vazgeçmek, bazı şeyleri yitirmeyi göze almak zorunda. Büyük uzlaşmalarda herkes kaybeder.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer Zafer 1 Ağustos 2017 Salı 13:22

Yaşadığımız dönemde(veya kim bilir belki de her dönem) Dünya'da ve ülkemde insan onursuzluğu diz boyu olduğu için adalet yok... diye düşünüyorum.

Yorumu oyla      11      5  
Lombak 1 Ağustos 2017 Salı 13:12

Şu an da bu ülkede yaşayan insanların birinci önceliği ülke bütünlüğü. Siz nerede yaşıyorsunuz?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva